Léto - čas jahodLéto - čas jahod Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 21.06. 2024
Dnes má svátek Alois
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak uskladnit úrodu na zimu ?

6. 11. 2006 | Zahrádka

Podzim se nám nachyluje k zimě, takže máte poslední příležitost připomenout si zásady, jak správně uskladnit naše výpěstky – ovoce i zeleninu. Už od jara se zahrádkáři činí, aby jejich úroda byla co největší, byla by proto škoda, kdyby o ni špatným zpracováním či skladováním přišli.


Část sklizeného ovoce a zeleniny samozřejmě zpracujeme na kompoty, čalamády a podobně, část uskladníme. Na to potřebujeme dostatečně velké a hlavně suché skladovací prostory. Disponujeme-li vlhkým prostředím, můžeme si od něho dopomoci umístěním jedné nebo několika plochých misek naplněných solí. Vlastností soli je totiž přijímání vlhkosti z okolí. Navlhčenou sůl vyměňujeme za suchou, aby tuto funkci neztratila. Na druhé straně jsou nevhodné i příliš zateplené a suché prostory. Proti nim pomohou obyčejné cihly, rozmístěné na podlaze. Dohlížíme pouze, zda jsou stále vlhké.


A nyní k jednotlivým druhům ovoce a zeleniny

Mrkev sklízíme co nejpozději. Obávat se nemusíme ani slabých mrazíků, neboť tato zelenina je proti nim odolná. Ze země ji dostaneme rýčem. Než ji uložíme do sklepa, odstraníme nať a kořeny necháme několik dnů oschnout na místě chráněném před vlhkem. Mrkev uložíme do písku. Díky tomu nám vydrží až do května.

Brambory neskladujeme v hromadě vyšší než osmdesát centimetrů. Větší výška podporuje nežádoucí hnilobné procesy. Nejlépe je uložit je do beden s odvětráváním, například s půlcentimetrovými mezerami mezi laťkami bedny. Uzavřená bedna, natož ponechání brambor v pytlích, jsou naprosto nevhodné. Doporučuje se zimní uložení brambor na kouscích dřevěného uhlí zhruba na výšku dlaně nad uhlím. To nejen uchová kvalitní chuť, ale i zpozdí jejich klíčení. Správné uskladnění brambor je v chladu, teplota nesmí být nižší než 4 °C, jinak brambory zesládnou. Chraňte je před světlem – jinak začnou klíčit, pokud jsou klíčky delší než 5 mm, neměly by se brambory již používat. V klíčících bramborách a nezralých rajčatech bývá obsažený solanin, který je jedovatý.


Ovoce, které hodláme uložit, trháme za sucha a snažíme se utrhnout je i se stopkami. Ovoce můžeme navrstvit do pevné nádoby s pšeničnou moukou tak, aby se jednotlivé kusy ovoce nedotýkaly. Odebíráme je pak po částech. Mouku omyjeme a ovoce na okamžik podržíme v sítu nad hrncem s vařící vodou. Poté, co je lehce přejde pára, chutná jako právě utržené.


Pro švestky, ryngle či broskve připravíme kopřivovou podestýlku, v níž správně dozrají. Švestky a blumy vydrží tři až čtyři měsíce, ovšem musíme zamezit přístupu vzduchu.


Proto hnilobě u uskladněného ovoce či zeleniny pomohou listy kapradí (například hasivka orličí), kterým vysteleme sklepní police. Nesmí to však být kapraďové výhonky, na nichž se již tvoří výtrusy. Mezi kapraď a námi uložené ovoce či zeleninu vložíme hedvábný papír. Šťáva z kapradí je totiž jedovatá.


Ovoce a zeleninu nikdy neukládáme do stejného prostoru. Zabráníme tak vzájemnému ovlivnění chutí a vůní. Navíc konkrétně jablka mohou způsobit zvýšenou klíčivost brambor. Jablka totiž uvolňují etylénový plyn, který zrychluje zrání a tím způsobuje jejich klíčení.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší skladování je opravdu udělat kompot nebo dát do mrazáku. V zimě je kam šáhnout a hned sníst nebo upéct buchtičku Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemohu mít ve sklepě ani brambory,máme tam moc teplo,tak neuskladnuji bohužel nic
Obrázek uživatelky
profil
poslední roky jen kompot nebo mrazák, už na stromech je to ďubkaté a ve sklepě to pak shnilo...z mrazáku je to vždy po ruce a nikdo se nevymlouvá, že nemúže po schodechSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme pivnicu
Obrázek uživatelky
profil
možná je to tak správně, ale já to nedělám tak složitě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles