Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prosinec na zahradě – aneb ani v zimě nezahálíme

29. 11. 2008 | Zahrádka

Ani v prosinci nezůstane zahrádkář bez práce.

 

Nemrzne-li, zaléváme stálezelené jehličnany a keře. Kontrolujeme, zda nám na zahradu nepronikla zvěř a zabezpečujeme stromky proti okusu pletivem, případně opravujeme poničené ploty. Na osluněné straně zahrady, pokud hrozí předčasné probuzení stromů díky rozmarům počasí, nabílíme kmeny vápenným mlékem (1,5 kg vápna na 10 litrů vody).

 

Přikryjeme kompost, aby mohl i nadále probíhat hnilobný proces. Máme-li dřevěný popel, nasypeme ho jako zdroj minerálních látek na kompost.

 

4. prosince nezapomeneme nařezat větvičky Barborky, abychom dodržovali lidové tradice (abychom si zajistili, že do Vánoc opravdu vykvete, je zapotřebí větvičky namočit do teplé vody). 9. prosince si nařežeme větvičky na adventní výzdobu domu či bytu. Větvičky letos v tomto dni nařezané budou mít větší trvanlivost. Chystáme si ozdoby z přírodních materiálů, abychom je měli připravené na adventní výzdobu (natíráme šišky, sušíme plátky pomerančů, citronů,…)Rostliny chráníme chvojímKontrola citrusů

 












Bereme řízky na jarní rozmnožování a rouby na zimní a jarní štěpení, letos nejlépe 8. a 9.12. Tyto dny jsou letos podle lunárního kalendáře nejpříznivější – řízky a rouby se nejlépe ujmou.

 

Napadne-li sníh, kontrolujeme, zda nejsou větve stálezelených dřevin a jehličnanů zasypané. Setřeseme ho, aby se větve pod tíhou sněhu nelámaly. Jsou-li holomrazy, zabezpečíme rostliny před vymrznutím přikrytím chvojím.

 

Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu. Pokud je vhodné počasí, místnosti větráme. Poškozené či nahnilé ovoce okamžitě likvidujeme a tím zabráníme šíření hniloby. Místnost, kde ovoce a zeleninu skladujeme, chráníme i před hlodavci kladením pastiček.

 

Kontrolujeme sazenice muškátůVytápěné skleníky kontrolujeme pokud možno denně. Je potřeba stálá kontrola topení, aby nebylo ve skleníku příliš horko, sucho či mokro, pokud některé rostliny zahynou či onemocní, postaráme se, aby se nemoci a plísně nešířily na další rostliny. Také pečlivě hlídáme, zda se na rostlinách neobjevili škůdci (mšice, puklice,….). V případě jejich výskytu použijeme potřebné postřiky. Pokud nám začínají sazenice muškátů hnát na květ, poupata zaštipujeme, aby se rostliny zbytečně nevysilovaly, ale aby naopak zesílily a na jaře pak mohly o to více vyhnat poupata.

 

Fóliovníky či nevytápěné skleníky vyčistíme od plevele a zbytků rostlin, obrátíme půdu a necháme vymrznout, aby se mrazem zničily choroboplodné zárodky. U skleníků, kde jsme pěstovali okurky, je dobře umýt skla vodou se savem, aby se ze skel odstranily zárodky okurkové plísně.

 

Promyslíme si plán výsadby a výsevu zeleniny a květin, prostudujeme literaturu, začínáme obstarávat semena, hnojiva a přípravky na ošetření a hnojení rostlin.

 

Pomalu si začínáme připravovat truhlíky na výsev pro příští sezonu – pečlivě je omyjeme, nejlépe vodou se savem nebo slabým roztokem hypermanganu, abychom zlikvidovali případné zárodky nežádoucích chorob, či škůdců.

 

Kontrolujeme úroduZima na zahradě












Nezapomínáme ani na své pomocníky v boji proti škůdcům, ptáčky. Dáme na zahradu, nejlépe na z okna viditelné místo krmítka, do nichž sypeme ptáčkům po celou zimu krmení. Odmění se nám pěknou zimní podívanou a po zimě péčí o zdraví našich stromů a rostlin. Doporučuji krmítka nedávat na okenní parapety, aby svými exkrementy neponičili fasádu.

 

Provádíme údržbu zahradního nářadí, aby bylo připraveno na další sezonu.

 

Občas se projděme zahradou a mluvme na stromy – vibrace našeho hlasu jim udělají dobře. Poděkujme jim za úrodu, aby nám i příští rok v hojné míře nadělily své plody. Pokud nevěříte, že i stromy potřebují náš hlas, přesto na ně mluvte. Alespoň si pročistíte dýchací cesty čistým vzduchem.

 

Přeji všem čtenářům a čtenářkám Chytré ženy pohodový adventní čas.

 


                                                                              Jarmila Hašková – čtenářka

ChytráŽena.cz

           



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkdíkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V zimě určitě nezahálíme hlavně když je sníh a dřevo se taky samo nenanosí do kotelny.Když napadne sníh tak dva házíme sníh dvě hodiny.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný klasický článek - mluví mi z duše
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles