MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky v těhotenství

21. 09. 2012 | Těhotenství

Toto téma je velice ožehavé a málokterá těhotná žena vlastně ví, které léky může během těhotenství užívat a které ne. Tak si to v tomto článku můžeme shrnout.

Nejrizikovější období pro užívání léků je do 12. týdne od otěhotnění, takže zhruba první tři měsíce. Dochází totiž k vývoji všech orgánů u miminka, které je proto velice náchylné. Po třech měsících je třeba si ale taky dávat pozor na léky, které užíváme, protože může dojít k narušení činnosti již vyvinutých orgánů.

Co se týká léků, které žena pravidelně užívala již před otěhotněním, tak je lze většinou bez problémů užívat dále. Je třeba se ale poradit s lékařem a když nebudou přípravky vyhovovat, tak se jednoduše vymění za jiné se stejným účinkem.

léky v těhotenstvíZ ostatních léků, např. proti nachlazení, bolesti apod. se vybírají a užívají opravdu jen ty, jejichž podávání je opravdu nutné a neodkladné. Užívají se nejkratší možnou dobu a podle nejnižší účinné dávky. Žena sama by si neměla ordinovat a užívat žádné léky. Opravdu vždy je nutné se poradit s lékařem o jakémkoliv léku. Když tak neučiní, může poškodit sama sebe a hlavně ještě nenarozené miminko, které může trpět poté nějakou vadou i doživotně.

Léky, nebo spíš preparáty, které žena může užívat během těhotenství a jsou jí prospěšné, jsou léky k podpoře těhotenství, tzv. gestageny, např. Utrogestan a nebo známá kyselina listová, která je prevencí proti vzniku vrozených vad a žena by jí měla mít dostatek. Také může žena užívat některé léky proti zvracení a některá antibiotika, ale vždy po poradě s lékařem. Vím, že to pořád opakuju, ale je to opravdu důležitá informace. Z léků proti nachlazení je zcela bezpečný Paralen či kloktadla a dezinfekční spreje.

Opatrně se musíme chovat i při užívání některých bylinných léků, protože některé bylinky působí velmi nepříznivě na průběh těhotenství.

Z toho všeho plyne, že úplně nejlepší řešení je, aby těhotná nebrala žádné léky, avšak pokud je zdravotní stav akutní, tak naopak, léky uškodí dokonce méně, než samotné neléčené onemocnění.

Na závěr je ale třeba dodat nejdůležitější myšlenku a informaci, kterou stále dokola opakuji a tou je, že nejlepší je vždy se o vhodnosti léku poradit se svým lékařem, protože to, co může být pro jednu ženu vhodné, nemusí vyhovovat té druhé. Každý organismus a každé těhotenství je jiné a ojedinělé. A proto dávejte na své zdraví a na zdraví svého miminka velký pozor.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !