Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kalina vonná - krásný okrasný keřík

23. 11. 2011 | Zahrádka
Kalina se pěstuje v mnoha odrůdách a kultivarech. Známe nejméně 100 druhů této krásně kvetoucí a někdy i voňavé rostliny. Keře jsou stálozelené a také opadavé.  Jako pokojová rostlina se pěstuje pouze jeden druh a to je kalina tušalaj.

Botanický název Lantana Camara nebo také Libora měňavá. Tento stálezelený keřík dorůstá v domácích podmínkách do výšky 1 až 2 m. Listy jsou vejčitého tvaru, na dlouhé stopce má keřík mnohočetné květenství.
Květy jsou malé, bývají v různých barvách, bílých, žlutých, červených, oranžových a také krásně fialkových. Kvete od jara do podzimu. Rostlince se říká měňavá, z toho důvodu, že během období kvetení od května do října mění barvu svých květů. Aby nám keřík bohatě kvetl, potřebuje ke svému životu pravidelnou zálivku, mírně vlhký substrát, pravidelné hnojení 1 až 2x za 14 dní, odstraňování odkvetlých kvítků. Rostlina je medonosná, láká včely. Všechny její části jsou jedovaté. Proto si dávejte v bytě dobrý pozor na umístění této rostlinky před dětmi!


Pěstování a množení


Tyto keříky pocházejí z tropických oblastí, proto jí v zimním období musíme zachovat teplotu kolem 16°C. Teplota by neměla klesnout pod 15°C. Má ráda vlhčí vzduch, tak ji můžeme od jara do podzimu rosit. Patří mezi rostlinky, které vyžadují dostatek světla a nesnášejí přímé sluneční paprsky. Keřík zaléváme pravidelně po celý rok.  Zálivka by měla mít pokojovou teplotu. Na jaře a v létě ji zaléváme dostatečně. V zimě zálivku omezíme.

Kalinu hnojíme od května do srpna hnojivem pro pokojové rostliny. S hnojením si vystačíme jednou za 14 dní. Kalinu přesazujeme jen jednou ročně, a to na jaře, do zeminy určené pro pokojové dekorativní rostliny. Zemina se skládá z kvalitního lehkého substrátu, který promícháme s jedním dílem písku. Nutností je dobrá drenáž. Rostlinku můžeme vysévat na jaře. Nebo ji množíme stonkovými řízky kdykoliv během celého roku. Rostlinka není náročná na pěstování a rychle nám zakoření.  

Choroby a škůdci

Na této rostlince se můžou objevit molice a svilušky. Tyto nebezpečné škůdce zničíme běžnými chemickými postřiky.

Kalina se vyskytuje v mnoha barevných variantách a odrůdách. Je pěknou ozdobou interiéru, ale také okrasných zahrad.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ráda bych se přiučila, ale mám opět pocit, že tu dochází k záměně rostlin. Lantana camara je sice Libora měňavá, ale není to Kalina vonná.
Obrázek uživatelky
profil
díky za pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané, opět se můžeme přiučit. Díky.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles