8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy navštívit logopedii

19. 03. 2012 | Vývoj
Řeč je pro člověka důležitým dorozumívacím prostředkem. Odborníci tvrdí, že lidský hlas vnímá i embryo v maminčině bříšku. Doporučují si s miminkem povídat hned po narození.

Pro rozvoj řeči je nejdůležitější období prvních dvou let života. Nemluvně řeč vnímá a slůvka neustále porovnává. Nejdůležitější je pro něho řečový projev maminky. Matčino vyprávění, zpívání a povídání připoutává jeho pozornost. Důležité je, aby rodiče na dítě mluvili zřetelně, aby sami nedrmolili a nevypouštěli slova přes zavřená ústa.

Děti od jednoho roku začínají podle pediatrů a logopedů intenzivně napodobovat dospělé, takže jestliže mu dáte najevo, že žvatlání je normální, bude se tak vyjadřovat. A co je normální v roce, vypadá podivně u předškoláka, a zažitá pravidla řeči budete se svým potomkem jen těžko odstraňovat.

Pokud je maminka vnímavá a zodpovědná, dá se už do prvního roku věku dítěte přijít na spoustu vad. Například u dítěte, které má postižený sluch, si může všelijak broukat a vydávat zvuky, ale neumí je napodobit. Už od útlého věku je třeba sluch zkoušet, např. zkusit, zda se dítě otočí za hlasem chrastítka. Otáčet za zvukem by se mělo od 3. měsíce.

V první roce věku, by dítě mělo říkat slabiky, případně krátká slova ( máma, táta, babí ). Ve druhém roce by děti měly umět a chápat dvojslabičná spojení ( máma papů, táta tutů...)
V prvních dvou letech si dítě musí samo nejrůznějšími hrami obrušovat svůj jazýček. Mělo by se učit napodobovat slyšený zvuk a mluvené slovo. Učte batole spojovat pojmy se zvuky. Pejsek -haf, haf. Ptáček -píp, píp. Hodiny - tik, tak. Po druhém roce přibývá slovní zásoba. Ve věku do tří let má nenahraditelný význam mluvení a zpívání s dítětem, rytmické říkanky a básničky.

Velmi špatné je šišlání na dítě. Ano, svádí to... Miminko je roztomilé, miloučké a člověk by ho muchlal a mluvil jeho řečí. Změna hlasu je normální, ale pozor na to, abychom na ně mluvili správně. Brzy po roce už dítě tvoří hlásky, opravujte ho, nešišlejte.

Vývoj artikulace může ovlivnit i nesprávný dudlík, u nekojeného dítěte i špatná savička na láhev.
Vady řeči mohou souviset i s vývojem zubů, takže se některé případy musí řešit společně s lékaři na ortodoncii, někdy může být příčinou špatného vývoje mluvy i rozštěp, který bývá i příčinou huhňání a dýchání ústy. V těchto případech je třeba řešit vše i s pediatrem.Okolo třetího roku se může objevit koktavost - dítě opakuje první slabiku slova.

Člověk s poruchou řeči, ať už se jedná o dítě nebo člověka dospělého, mívá problémy s vyjadřováním a je narušena jeho komunikační schopnost. Odborná pomoc specialisty z oboru logopedie však v mnoha případech pomůže potíže s řečí odstranit, případně je alespoň minimalizovat.

Častými návštěvníky logopedických poraden bývají děti ve věku kolem 3 let, které trpí nemluvností či málomluvností. Jejich opožděný vývoj řeči (dysfázie) může být zapříčiněn kromě dědičných predispozicí také prostředím, ve kterém vyrůstají, citovou deprivací, případně i hluchotou. Rozvoj řeči totiž úzce souvisí s celým rozvojem smyslového vnímání.

Zhruba každé páté dítě má v předškolním věku drobné řečové vady. Může to být vadná koktavost, výslovnost, porucha sluchu spojená s vadou řeči, poruchy hlasu, vady řeči při lehlé mozkové dysfunkci, ale třeba i jen neschopnost zvládnout měkčení hlásek.

V dnešní době má každá rodina možnost zakoupit si logopedické hříčky s potřebnými říkankami a veršovánky. Jistě si oblíbíte veršíky rozvíjející obratnost rukou, podněcující dobrou výslovnost a sluchovou pozornost.

speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ARIELA: moc jsi mne povzbudila Smajlík. Mám podobně "postiženého" syna do 4 a půl let vydával jen zvuky a pořádně s nikým nekomunikoval. Pak jsme se dostali do speciálního pedagogického centra, kde nám doporučili školku a vypracovali individuální plán vzdělávání. Syn začal navštěvovat speciální třídu pro děti s poruchou autistického spektra (máme ještě diagnózu ADHD) a moc mu to tam svědčí. Po skoro dvou letech mluví ve větách, komunikuje a pomalu vše dohání. Na víc, ač není autista (jako jediný ve třídě), mu ten přístup maximálně vyhovuje.
Obrázek uživatelky
profil
chodili ve školce na logopedii, byla tam učitelka, která přímo si vzala děcka stranou a každý den to s nimi cvičila a my doma byla to bezvadná školka děckám se dost věnovaly a plno šlo do školy s lepší výslovností.Také je tam učily hrát na zobcovou flétnu a dcera jak šla do školy v tom pokračovala a bylo to moc bezva ne že ji to pomohlo ve správném dýchání, ale moc ráda jsem jí poslouchala.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
má doporučenku na logopedii od dr., že špatně říká R, Ř a sykavky. Má 4 a 1/4 roku. Učitelka v MŠ říká, že má ještě čas, že se tam máme jít třeba jen poradit, aby se to neučila vyslovovat špatně.
Co myslíte? Děkuji za odpovědi.
Obrázek uživatelky
profil
chodí do logopedie ted od 5 roku ve školce,jen že bylo místo jinak nám říkala učitelka že stačí chodit až v předškolním věku,chodíme jen kvůli jiným starším dětem od,kterých si převzal špatné mluvení
Obrázek uživatelky
profil
Máš naprostou pravdu, nětkeré maminky nebo babičky hrozně šišlají na malé děti. Je to strašné! Já jsem to u obou kluků zakázala. Mluvte pisklave, přehánějte v intonaci, používejte zdrobněliny,klidně, ale nešišlejte!

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles