Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.07. 2024
Dnes má svátek Věroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství

20. 05. 2024 | Knižní tipy
-Komerční sdělení-

„Já už dál nemůžu. My dva. Ty a já.“ Bea a Niklas se přes třicet let snažili dělat všechno správně, přesto jim manželství nevydrželo. Rozvod přichází nečekaně a otřásá jejich životy v základech. Švédská autorka Moa Herngren mistrně zachytila dva odlišné pohledy na vztah a pocity, o nichž jen neradi mluvíme. Díky tomu patří její kniha mezi bestsellery a získala také nominaci na švédskou knihu roku 2022 a nejlepší loňskou audio knihu.

Bea a Niklas jsou spolu přes třicet let. Bydlí se svými dvěma náctiletými dcerami v krásném prostorném bytě v centru Stockholmu a mají spokojené manželství. Nebo ne? Niklas se totiž po jedné „bezvýznamné“ hádce odmítá vrátit domů, což Bee vůbec nedává smysl. O nic přece nešlo, nebo ano? Jenže hodiny ubíhají a Niklas se neozývá. Místo toho se napětí ještě víc zahušťuje. Po dlouhé chvíli však Niklas vyrukuje s pravdou. Své nic netušící partnerce přiznává, že potkal jinou ženu a nemá žádný zájem jejich manželskou krizi jakkoli řešit. Žádá okamžitý rozvod.  

kniha RozvodPřichází však tato skutečnost opravdu jako blesk z čistého nebe? Je ten, kdo opouští, vždy ten špatný? Co spatříme, když ve zdánlivě známém vztahu začneme seškrabovat svrchní vrstvy? 

Dva lidé. Dva pohledy. Jedno manželství.


Moa Herngren zpracovala téma rodinné dynamiky na základě vlastní zkušenosti „sešívané rodiny“. Ta většinou vzniká po rozvodu, kdy rodiče navážou nová partnerství a přivedou do nich vlastní i nevlastní děti z předchozích svazků.

„Když jsem potkala svého manžela a začali jsme spolu žít jako tzv. patchworková rodina, byla jsem velmi překvapená tím, jak odlišná byla naše rodinná dynamika v porovnání s „nukleární“ rodinou. Pokoušela jsem se tomu porozumět, pochopit vzájemné vztahy a co se vlastně odehrává,“ říká spisovatelka.

Výsledkem je brilantně zpracovaný titul, který byl nominován na nejlepší švédskou knihu roku 2022 a na nejlepší audioknihu v kategorii beletrie roku 2023. „Někdy jsou mí hrdinové ve svých myšlenkách dost hrozní a ukazují věci, o kterých jen neradi mluvíme nebo si je nepřipouštíme,“ vysvětluje autorka možné důvody, proč její tvorba mezi veřejností tolik rezonuje. „Zdá se, že moje knihy poskytují čtenářům malé střípky porozumění toho, kdo doopravdy jsou a jak funguje svět kolem nich.“ Český překlad Rozvod vychází v nakladatelství Metafora.


kniha Rozvod

Moa Herngren…


… po střední škole začala velmi brzo pracovat. Odstěhovala se do Londýna, kde získala práci jako asistentka produkce ve sportovním odvětví. Následně se přeorientovala na oblast lifestylu, díky čemuž se vypracovala až na pozici šéfredaktorky švédského Elle.

„Od dětství jsem snila o tom, že se stanu spisovatelkou, už jako velmi malá jsem si vedla deník a začala jsem psát poezii a povídky. Ke skutečnému románu jsem se poprvé odhodlala v době, kdy byl můj syn malý, psala jsem ráno, než se vzbudil, a večer po práci, poté co usnul. Byl to zdlouhavý proces, ale v roce 2007 mi vyšel první román,“ popsala začátky své kariéry.

V současné době je Moa autorkou trilogie oceňovaných knih o mezilidských vztazích Rozvod, Tchyně a Sourozenci. Tyto poutavé romány vyvolaly v knižních klubech, ale i obývacích pokojích Švédska vášnivé diskuze o tom, se kterými z hrdinů čtenáři vlastně sympatizují.

Reakce od čtenářů má však pozitivní. „Jedna z nejdojemnějších zpráv, kterou jsem obdržela po vydání Rozvodu, byla od ženy, která byla celý život naštvaná na svého otce, protože opustil její matku. Po přečtení mi řekla, že pochopila, že jejich příběh mohl mít i druhou stranu, kterou si neuvědomovala, a že teď mohla svému otci konečně odpustit. Ačkoli byli matka i otec již mrtví, svěřila se mi, že díky téhle knize pochopila, jak se otec mohl cítit, a našla díky tomu smíření.“

Ukázka z knihy Rozvod:

Je jak omráčená. Jako by ji srazilo auto, ale ona je tak vážně zraněná, že nic necítí. Najednou se ocitne v jakési paralelní realitě, která nemá s jejím životem nic společného. Maria Axelssonová? To nemůže být pravda. Vždyť o nich a o tom, jak jsou vyumělkovaní a afektovaní, s Niklasem léta žertovali.
„Jestli chceš, můžeme se sejít a domluvit se na nějakém rozvrhu,“ navrhne Jonas. „Nebo to můžu probrat s Niklasem, jestli…“
Bea si vytrhne AirPody z uší a zavěsí. Rozhlédne se po stromech, které tu stojí už celou věčnost a které brzy začnou žloutnout; po známém svahu, který se na jaře zaplní bílými květy, na podzim zapadá listím a na kterém v zimě děti stále ještě sáňkují. Pod listím se skrývá Stezka Daga Hammarskjölda. Nic se tu nezměnilo, a přesto je všechno jiné.

kniha Rozvod




















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství:

Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství
Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství
Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství
Když láska nestačí. Oceňovaný švédský román o bolestném konci jednoho manželství
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !