8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když levá ruka zvládne to, co pravá

18. 03. 2012 | Vývoj
Možná jste si všimli, že Vaše děťátko uchopí hračku raději do levé, než do pravé ruky. I čmárání pastelkou zvládne lépe levou než pravou končetinou.

Rodina většinou zbystří, pokud si už některý z předků leváctví neprosadil a začne cíleně dávat věci na pravou stranu. I když se leváctví v pravém slova smyslu začne u dětí výrazně projevovat až mezi 4. a 5. rokem, určité symptomy jsou patrné mnohem dříve. Rodiče se mnohdy domnívají, že jde o náhodu a pomáhají dítěti najít tu správnou stranu. Svoje pokusy zdůvodňují tím, že když to budou pilovat pár týdnů, tak se to dítě třeba naučí. Většinou nenaučí. Složitější situace je, když rodiče levorukost nerozpoznají a batole přecvičují naprosto nevědomky.

Odborníci již 40 let upozorňují, že násilné přecvičování těchto dětí je nepřípustné, nevhodné a ve svém důsledku nezdravé. Jestliže je činnost vrozené vedoucí levé ruky záměrně a soustavně potlačována, dostává se z donucení pravá ruka do vedoucí úlohy, ale její obratnost nedosahuje potřebnou úroveň.

Batole, u něhož předpokládáme vznik leváctví, může mít období, kdy bude s naprostou samozřejmostí upřednostňovat i druhou končetinu nebo bude obě ruce pravidelně střídat. Udělejte si o tomto konání poznámky a trpělivě vývoj pozorujte, aniž byste se snažili dítě přecvičovat.

V předškolním věku
se můžete obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu. Tam by Vám také měli ukázat, jak zkoušet uvolňovací tahy na větší ploše papíru nebo tabuli.

Levorukost, nebo jinak řečeno leváctví, nemůžeme považovat za chorobný stav. Jde v podstatě o funkční převahu levé ruky nad pravou. Tato převaha se vyskytuje asi u sedmi procent dospělé populace.


speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jsem levacka, moje mamka je take levacka. Kdyz jsem zacla chodit do skoly, tak jsem byla mezi prvnima,ktere z nepreucovali na pravou. Deti mi zavidely,ze pisu cinou a ja jim zavidela zase pero. Perem jsem psat nemohla, nebot bych to cele rozmazala.
Obrázek uživatelky
profil
Mám dceru levačku...Smajlík..už má svoji dceru a ta je pravačkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám tříletá dvojčata a syn je prokazatelně levák, jí, kreslí, všechno levou rukou. Ani by mě nenapadlo to násilím měnit, nevidím v tom smysl.
Obrázek uživatelky
profil
V žádném případě nepředělávat Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to tak bylo to násilně přeučováno já měla to štěstí, že jsem ve školce měla hodnou paní učitelku a tak jsem nikdy neměla takový problém. Tak jsem přeučená, ale je to takový zmatený něco bych levou neudělala za nic třeba ukrojit chleba, oloupat bramboru a plno dalších věcí, ale jsou zase situace, že levá ruka udělá zas něco co bych pravou nesvedla.Ale teď jsi levák tak co to je dobře myslím, že to má stejně člověk někde zakodovaný v sobě a jenom ho to zmátne já jsem hodně zmatená když se mě někdo zeptá je to vlevo nebo vpravo tak chvíli trvá než si já sama strany ujasním.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles