Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů

17. 02. 2009 | Úspěšní lidé
Hana Ebertová (38) drtí v současných mrazech a na sněhu stovky kilometrů denně. Jedna z nejlepších evropských cyklistických ultramaratónek, s nohou o tři centimetry kratší, se připravuje na svůj vůbec poslední závod v kariéře.

S cyklistkou začala Hanka po operaci kyčle. Kolo tehdy mělo sloužit pouze k rehabilitaci. „Na kole závodím od roku 1996. Zpočátku jsem absolvovala  běžné závody, ale velice rychle jsem našla zalíbení v maratónech (v závodech nad 200 km – pozn. red). V současné době se číslo absolvovaných maratónů blíží ke stovce. Už delší dobu preferuji účast na poměrně nestandardních cyklistických závodech – ultramaratónech, které mě úplně pohltily. Dokonale totiž odhalují vnitřní sílu, schopnost se porvat s něčím neobvyklým a zdolávat extrémní překážky. Je také pravda, že účast ženy na těchto závodech je poměrně výjimečná a většinou tedy soupeřím s muži. I když se snad ani o soupeření nedá mluvit, protože vždy je úspěchem závod absolvovat. Ať se jedná o muže či ženu,“ prozrazuje Hanka Ebertová.

Hana EbertováVýstupní laborantka stavební firmy z Prahy, která vystudovala Přírodovědeckou faktultu Univerzity Karlovy, najela za svoji kariéru přes 300 000 kilometrů a doma nemá konkurenci.

Zúčastnila se nejtěžšího cyklistického závodu na světě RAAM Race Across Amerika – 3000 mil nonstop, jenž se dá zvládnout okolo deseti dnů. Hanka si zapsala světový rekord do Guinessovy knihy rekordů v jízdě na 24 hodin – 784,743 km. Zvítězila na MS v Rakousku.

Derniéra ji čeká na nejtěžším evropském ultramaratónu ve Slovinsku, kde bude obhajovat loňské třetí místo. Trať ME DOS RAS Extreme je dlouhá 1250 kilometrů s převýšením 14 000 metrů. "Závod se jede nonstop a vítězí ten, který projede cílem co možná nejdříve. Přestávky si určují samotní závodníci. Většinou se vše mění se zdravotním stavem. Zastavovat budeme tak po 200km, tedy zhruba po osmi hodinách," tipuje Ebertová, která vloni zvládla závod za 68 hodin a 12 minut a v listopadu se podrobila operaci kolene.

"Štreka okolo Slovinska je těžší než pokus přejet USA v závodě RAAM, kde je pouze jediný kopec. V zámoří nás zavedli například i do zahrádkářské kolonie a to jen proto, abychom si vyjeli aspoň nějaký kopec,"
říká první Češka, jež stanula na startu nejobtížnějšího cyklistického ultramaratónu planety i zásluhou Starobrna, Dafitu, Atexu, Tufa i Knaufu. Hance Ebertové se stal novým přírůstkem, k již pojmenovaným byciklům Mikeš a Kuba, ještě Blanka.


Autor: Petr Podroužek


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů:

Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
Když na kole, tak pořádnou kládu kilometrů
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !