8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kéž bys tu byl

21. 11. 2023 | Knižní tipy
Název: Kéž bys tu byl
Autor: Jodi Picoultová
Datum vydání: 11 / 2023
Nakladatelství: Ikar
Formát: 154 × 234 mm, 574 g
Počet stran: 360
Kniha, pevná
Cena: 359 Kč

Diana O'Tooleová má plán. Ve třiceti se vdá, do pěti let se jí narodí děti, odstěhuje se na předměstí New Yorku a zároveň bude stoupat po kariérním žebříčku v nelítostném světě uměleckých aukcí. Ještě není zasnoubená, ale ví, že její přítel, lékař Finn, se chystá požádat ji o ruku na jejich romantické cestě na Galapágy – několik dní před jejími třicátinami. Naprosto skvělé načasování! Jenže pak se ve městě objeví neznámý virus a v předvečer odjezdu jí Finn oznámí, že musí zůstat. 

Přesvědčí však Dianu, aby na jejich vysněnou dovolenou odjela alespoň ona... Ta to neochotně udělá, ale vzápětí se vše pokazí. Celý ostrov je v karanténě, kde Diana uvízne. Zcela izolovaná se musí vydat za hranice své komfortní zóny. Pomalu si vytváří vztah ke zdejší rodině, jejich potomkovi, který skrývá tajemství... Diana se tak ocitá v situaci, kdy přehodnocuje své vztahy, svá rozhodnutí i sebe samou – a přemýšlí, zda po návratu domů nebude někým úplně jiným.

Kéž bys tu bylUkázka z knihy Kéž bys tu byl:


Na Finnovi se mi nejvíc líbí (no dobře, je to jedna z věcí, které na něm miluju nejvíc), že chápe, že mám velmi jasný plán své budoucnosti. A on má svůj vlastní. A co je nejdůležitější, moje a jeho se překrývají: úspěšná kariéra, pak dvě děti, pak zrekonstruovaná farma někde na venkově, Audi TT. Čistokrevný anglický špringršpaněl, ale také zachráněný voříšek. Období, kdy budeme žít půl roku v zahraničí. Dostatečně vysoká částka na účtu, abychom se nemuseli bát, jestli si budeme moct pořídit zimní pneumatiky nebo zaplatit novou střechu. Místo ve správní radě útulku pro bezdomovce, nemocnice či charitativní organizace pro boj s rakovinou, která nějakým způsobem dělá svět lepším místem. Úspěch, díky kterému si někdo zapamatuje moje jméno.

(Myslela jsem, že by to mohla udělat aukce Kitomi Ito.)
Pokud je manželství jho, které má přimět dva lidi táhnout spolu, pak moji rodiče byli voli, kteří táhli každý jiným směrem, a já jsem se ocitla přesně uprostřed. Nikdy jsem nepochopila, jak můžete s někým kráčet k oltáři a neuvědomovat si, že chcete každý úplně jinou budoucnost. Můj otec snil o rodině; umění pro něj bylo prostředkem, jak ji zaopatřit. Moje matka snila o umění; rodina pro ni byla rozptýlením. Já jsem pro lásku. Ale žádná vášeň není tak pohlcující, aby dokázala překlenout takovou propast.

Život se stane, když to nejméně čekáte, ale to neznamená, že nemůžete mít v kapse plán. Zatímco spousta našich přátel se stále ještě honí za drahými tituly, rozchází se nebo hledá, co jim přináší radost, Finn a já máme plány. Ale nemáme jen stejný obecný časový plán našich životů, máme i stejné sny, jako bychom se ponořili do stejného seznamu: Uběhnout maraton. Umět rozeznat dobrý cabernet od špatného. Zhlédnout všechny filmy z žebříčku IMDb top 250. Být dobrovolníkem na Iditarodu. Projít část Appalačské stezky. Podívat se na tulipánová pole v Nizozemsku. Naučit se surfovat. Vidět polární záři. Odejít do důchodu v padesáti letech. Navštívit všechny památky světového dědictví UNESCO.

Začínáme na Galapágách. Pro dva mileniály z New Yorku je to pekelně drahý výlet; už jen náklady na letenky jsou obrovské. Ale šetřili jsme čtyři roky a díky nabídce, kterou jsem našla na internetu, se nám podařilo sladit s naším rozpočtem výlet, který se koná na jednom ostrově, a ne nějakou dražší plavbu po ostrovech.
A někde na pláži s lávovým pískem, až Finn poklekne a já se ponořím do oceánu jeho očí a řeknu ano, začneme zbytek života...

O autorce knihy Kéž bys tu byl:


Jodi Picoultová (* 1966) je velmi úspěšná americká spisovatelka. Napsala téměř tři desítky románů, jichž se prodalo přes 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a většina jejích titulů se ihned po vydání vyhoupla na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. 

Autorka si získala čtenářskou přízeň i respekt kritiky díky svým mnohovrstevnatým knihám s kontroverzní – často lékařskou – tematikou, které zachycují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí a jež jsou založeny na velmi pečlivém a detailním průzkumu tématu i prostředí, v němž se daný příběh odehrává.

Česky již vyšly její tituly Až na konec všech dní, Je to i můj život, Prostá pravda, Desátý kruh, Nejsem jako vy, Vlk samotář, Vypravěčka, Čas odejít, Velké maličkosti, Záblesk života a Kniha dvou cest.


Tuto knihu Kéž bys tu byl koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !