MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kladivo na čarodějnice

30. 04. 2010 | Kultura

O filmu:

Rozporuplný dramatický film Kladivo na čarodějnice vznikl roku 1969 na motivy stejnojmenného románu Václava Kaplického z roku 1963 a dochovaných soudních spisů o čarodějnicích. Kladivo na čarodějnice je jeden z nejlepších filmů všech dob, jenž je inspirován skutečnými osudy a událostmi, které se na našem území skutečně staly.

Drama o inkvizičních procesech na Šumpersku a Velkolosinsku,
odehrávajících se v 17. století, však komunisté zakázali, a proto se Kladivo
na čarodějnice dlouho nehrálo. Po revoluci se však vrátilo jako
jeden z pokladů české kinematografie.

Děj filmu:

Celý čarodějnický problém na severu Moravy rozpoutá drobný prohřešek staré pověrčivé babky, která schová posvěcenou hostii proto, aby zachránila své známé krávu. Z celé situace je okamžitě pozdvižení a vše se donese až k místní vrchnosti, hraběnce Sibilly Galle, rozené Žerotínové. Hraběnka na radu svých pohoršených úředníků nechá na severní Moravu povolat vysloužilého inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga z Edelstadtu, jehož do Velkých Losin doprovází jeho "ochránce"  Ignác. Boblig okamžitě sestaví inkviziční tribunál a hned se pustí do očisty kraje. Ku pomoci je mu vůle boží, několikaletá zkušenost v boji s mocnostmi pekelnými a latinský spis Malleus maleficarum (Kladivo na čarodějnice), který dává každému inkvizitorovi jasné instrukce, jak má při odhalování čarodějnictví a paktování se s ďáblem postupovat. Odsoudit nebohé staré žebračky je mu však málo a ve svém honu si tak brzy začne hledat nové oběti. Za pomoci křivých výpovědí, které z obžalovaných vynutí některým z povolených způsobů tortury (palečnice, španělská bota nebo natahování na žebřík), se mu povede před inkviziční tribunál přivést i zámožnější obyvatele, kteří pak pod nátlakem vypovídají proti svým známým a přátelům. První obžalovaní už končí na hranici a jejich majetek propadá vrchnosti. Na procesech tak vydělává nejen Boblig, kterého platí hraběcí milostí, ale i paní hraběnka. S nespravedlivým konáním krutého a vypočítavého Bobliga z Edelstadtu se však nehodlá smířit místní děkan Kryštof Lautner.

Nedlouho po začátku inkvizičních procesů se pokouší zastavit Bobliga s
pomocí místních vlivných, když však u nich nezíská výraznější podporu,
neváhá návštivit samotného olomouckého biskupa. Lautner však kvůli své
oblíbenosti u lidí a dalším drobnostem, které katolické církvi zrovna
nejsou po chuti, u biskupa není dvakrát dobře zapsán. Vrací se tak s nepořízenou. Mezitím se Bobligovi podaří obvinit z obcování s
ďáblem a spolčování se se zlými duchy i Lautnerovu mladou hospodyni
Zuzanu Voglickovou, která po bolestivé tortuře, podobně jako rodina movitého barvíře Sattlera, vypoví, že ďábelských orgií na Petrových kamenech se účastnil i samotný děkan.

Herci:

Soňa Valentová, Elo Romančík, Vladimír Šmeral, Josef Kemr, Lola Skrbková, Jaroslava Obermaierová, Jiřina Štěpničková, Miriam Kantorková, Lubor Tokoš, Marie Nademlejnská, Blanka Waleská ... a další

 

Symonica - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dodám, že "výnosný job" pro Bobliga skončil, až když mu byl Šumperk malý a začal natahovat pařáty po movitějších olomouckých měšťanech.... ti se polekali a procesy skončily.
Obrázek uživatelky
profil
na mě moc působí, prožívám je. Už bych se na něj nechtěla dívat.
Nevím, proč je to film rozporuplný. Co je tím v článku myšleno?
Obrázek uživatelky
profil
jsem četla, již z toho důvodu jsem se nikdy nafilm nedívala, taky se mnou zamávala návštěva Velkých Losin. Nechtěla bych žít v tak hrozné době i když něco podobného se děje zejména v muslimských zemích.
Obrázek uživatelky
profil
Ten film jsem viděla,mám jej na DVD.Byla to hrůza a děs v té době.Buďme rádi,že je ta doba pryč.Podobný je i film Goyovy přízraky,taky síla.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles