Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kočičí ocásek – acalypha

27. 11. 2011 | Zahrádka
Kočičí ocásek je keřovitě rostoucí rostlina a má svěšené květenství červené barvy ve tvaru "sametových ocásků". Květenství dosahuje délky od 5 do 10cm. Rostlina roste velice bujně, proto potřebuje dostatek místa. Má ráda vyšší vzdušnou vlhkost, můžeme ji často rosit.

Kočičí ocásek se pěstuje v různých druzích a kultivarech. Jsou známá květenství v barvě bílé, krémové, vínové a purpurové. Květina je vysoká 50 cm, má tmavě zelené srdčité listy. Kvete od léta do podzimu. Květy po odkvětu odstříháváme, aby se rostlina příliš nevysilovala. Holé stonky po odpadlých květech nevyhazujeme, většinou nám na jaře vyraší nové lístky.  V období růstu bychom měli rostlinku denně rosit. Na pěstování je tato rostlinka nenáročná. Kočičí ocásky jsou dvě odlišné skupiny. První skupinu tvoří rostlinka s jednoduchými listy a nápadným květenstvím. Druhou skupinu tvoří vícebarevné listy s jednoduchými květy. Rostlinka má ráda světlé stanoviště, ne však přímé sluneční paprsky.

Kočičí ocásek snese také polostín. Teplota v bytě by se měla pohybovat od 18°C do 25°C. Kočičí ocásky hnojíme v době kvetení od června do října  jednou za 14 dní hnojivem pro pokojové rostliny. Od jara do podzimu zaléváme rostlinku hojně. Nejlépe vodou pokojové teploty. Substrát by měl být stále vlhký. Rostlinky můžeme každoročně přesazovat na jaře. Vhodný  je kvalitní substrát pro pokojové rostliny s přídavkem písku. Jaro je také nejvhodnější dobou k zaštipování rostliny. Zaštipováním docílíme, že rostlinka bude košatější a pěknější. Při zaštipování si dávejte pozor, z rostlinky vytéká jedovaté mléko, které podráždí pokožku. Kočičí ocásky jsou velice dekorativní, pěkně se uplatní v závěsných nádobách. V zimě zálivku omezíme, rostlinku nehnojíme a teplota by neměla klesnout pod 15°C.  Kočičí ocásky rozmnožujeme vrcholovými řízky, které zakoření v teplejším substrátu kolem 20°C. Rostlinka potřebuje po nasazení pravidelnou zálivku.

Choroby a škůdci

Rostlinka kočičí ocásek vyžaduje dostatečnou vlhkost, jinak může způsobit zasychání listů a šíření škůdců. Jako je molice, sviluška nebo štítěnka, které zlikvidujeme chemickým postřikem. Aby si rostlinka uchovala krásu svých barevných listů a bohatého květu, potřebuje dostatek světla, ne však přímé sluneční záření, které je může poničit.  Kočičí ocásky jsou velmi citlivé na zálivku. Při zalévání nesmí docházet k přelití ani usychání, substrát udržujte mírně vlhký. V době kvetu nezapomínáme na hnojení.

Kočičí ocásky jsou krásné převislé pokojovky, které se hodí do závěsných květináčů nebo na různé podstavce. Krásně ozdobí interiér.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
že nejsem jediná-také jsem neznala
Obrázek uživatelky
profil
jsem to neznalaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek...opět pro mě neznámá rostlina...budu muset doplnit mezery ve vzdělání...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles