Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 03.06. 2024
Dnes má svátek Tamara
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kopr pro chuť i pro zdraví

3. 07. 2010 | Zahrádka

Příjemně aromatický kopr byl oblíbený již ve staročeské kuchyni a na našich zahrádkách přetrval dodnes. Pochází z Orientu, Iránu a Přední Indie. Staří Egypťané zaháněli koprem bolesti hlavy, ve starém Římě byl kopr symbolem životní energie a síly a například gladiátoři si jím před zápasy potírali svaly. Ve středověku se věřilo, že chrání proti čarování a kouzlům, ačkoliv samotný kopr byl přísadou mnoha čarodějných lektvarů.    


Rady do zahrady

Kopr je jednoletá okoličnatá rostlina z čeledi mrkvovitých. Pěstování kopru je velice jednoduché, rozmnožuje se semeny, které vyséváme do řádků vzdálených od sebe 10 až 30 cm a dostatečně zaléváme. Je nenáročný na půdu, místo by mělo být slunné, dobře odvodněné a chráněné před větrem. Semena vyséváme postupně od března do poloviny srpna, abychom měli stále čerstvou mladou nať. Příznivě ovlivňuje pěstování mrkve, kapusty, okurky a další zeleniny, odpuzuje bělásky a celkově ozdravuje naši zahrádku. Kopr se dá dobře pěstovat i v truhlíčku za oknem.


Na zdraví!

Semeno i nať obsahuje éterické oleje, nať je bohatým zdrojem vitaminů C, provitaminu A a minerálů. Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má celkově uklidňující účinky a je mírně močopudný. V lidovém lékařství se doporučuje kojícím ženám pro zvýšení tvorby mléka.


Dobrou chuť!

Kopr se používá ve všech kuchyních Evropy, ale i v řadě kuchyní Asie a Ameriky. Nejlepší chuť i vůni má čerstvá nať. Vařením se chuť čerstvého kopru ztrácí a ničí se cenné látky, proto ho přidáváme až těsně před podáváním. Používáme mladou čerstvou nať nebo se používají starší rostliny po odkvětu, a to při nakládání zeleniny – okurek či cibulek. Čerstvá koprová nať je velmi vhodná do okurkového, ale i rajčatového, hlávkového či bramborového salátu. Výborně doplní chuť měkkých sýrů, pomazánek, studených i teplých omáček a polévek, vaječných jídel, je vhodná k rybám, pokrmům z mořských živočichů a k dušeným masům. V určitých oblastech se kopr přidává do kysaného zelí nebo do salátu z kysaného zelí. Čerstvou nať skladujeme v mikrotenových sáčcích v chladničce, ke zmrazení kopr jemně nasekáme, smícháme s trochou vody a zmrazíme. Čerstvý kopr můžeme i sterilovat, nakládat do soli či do kyselého nálevu. Nať kopru lze i sušit – použijeme sušičku nebo svazky zavěsíme v teplé, suché a dobře větratelné místnosti. Sušenou nať skladujeme v dobře uzavíratelných nádobách. Za vyzkoušení stojí skvělá lahůdka, koprové semeno (i umleté) přidáme do zeleninových nebo luštěninových salátů, do dušeného zelí a masa, rýže či jen na chléb s máslem nebo sýrem. Sušená nať i semeno kopru bývá často součástí mnoha směsí koření.


Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme rádi hlavně koprovku a dáváme ho do okurek.
Obrázek uživatelky
profil
Já ho vůbec nesadím a mám ho plnou zahradu. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles