8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koupání miminka

26. 03. 2012 | Vývoj
Koupání miminka patří k těm radostnějším. Většina miminek má vodu ráda. Malé děti v prvních týdnech rády plavou pod vodou. Když se ponoří, automaticky zadržují dech. Čistota a hygiena jsou v prvních měsících nezbytné, protože imunitní systém dítěte je stále křehký a pro jeho tělo by mohly jakékoliv infekce nebezpečné.

Při denním koupání bude dítě čisté a zdravé, ušetří vám spoustu potíží. Důležitá je také bezpečnost koupání. Při koupání ve vaničce vám nesmí chybět protiskluzová podložka. Malý uzlíček nám při mytí může vyklouznout z rukou. Nezapomeňte, že vaše dítě se může utopit v několika centimetrech vody. Proto nikdy nenechávejte dítě v koupeli samotné, to se týká také dětí, které už umějí sedět. Malý novorozenec je slabý a lehce zranitelný. Musíme s ním zacházet opatrně.

Kdy dítě koupat?

Koupání miminkaVyberte si takový čas na koupání, který vyhovuje vám i dítěti.  Nejlépe v době, kdy dítě nemusíte budit. Koupání před večerním krmením je dobré pro uklidnění, než jde dítě spát, ale nečekejte, až začne mít hlad, aby nebylo mrzuté. Většina dětí má z koupání radost. Dítě můžeme koupat v kterékoliv teplé místnosti v bytě. Teplota by se měla v pokoji pohybovat od 24° až 27°C. Na koupání nemusíte použít koupelnu. Koupejte dítko tam, kde máte tepleji. Pokud používáte klimatizaci nebo větrák, tak je před koupáním vypněte, dítko se nesmí koupat v průvanu.

Jak vybrat vaničku?

V obchodech je mnoho druhů, tvarů a velikostí. Můžete si pořídit také nafukovací vaničku, která je užitečná, pokud máte doma málo místa. Také můžete miminko okoupat ve vaně v koupelně. Vana musí být čistá a musíte mít dětskou podložku na koupání. Nejlepší vaničky pro novorozence jsou s opěrkami pod hlavičku, snadno se používají. Dětská vanička se používá jen v prvních měsících, proto není třeba kupovat tu nejdražší.

Než začneme miminko koupat

Nachystáme si všechny potřebné věci. Aby koupání proběhlo rychle a snadněji. To uděláme ještě před tím, než dítě svlékneme. Při koupání budeme potřebovat: dětské mýdlo nebo koupelnovou vodičku, žínky nebo měkké houbičky. Dětský šampon, který nedráždí oči. Dětský olejíček. Mastičku a zásyp, které použijeme na vyrážky. Vatové tampóny na otírání očí a pupíku. Smotky na čištění uší a nosíku. Papírové ubrousky na otírání zadečku a vašich rukou. Pokud má dítko dost vlásků na česání, tak měkký kartáč a hřeben.  Nůžky na nehty s kulatým koncem. Malou nádobku, když dítě omýváme tampóny. Převařenou kojeneckou vodu. Ručník nebo osušku. Než začneme dítko umývat, prohlédneme vaničku, aby byla čistá. Ve vaničce by nemělo být více než 5 až 8 cm vody. Teplota vody by měla mít kolem 37°C. Teplotu vody zkontrolujeme tím, že ponoříme loket nebo zápěstí, nikdy nezkoušíme prsty.

Koupání miminka

Dítko svlékneme a zabalíme do ručníku nebo osušky. U miminek je jednodušší umýt jim hlavičku a obličej, dříve než je položíte do vaničky. Starší děti můžeme mýt celé ve vaně. Pak dítě dáme na přebalovací podložku a vybalíme jej z osušky.  Když dáváme miminko do vany, jednou rukou podpíráme hlavičku a druhou jeho zadeček.  Umýváme ho od nejčistějších míst k nejšpinavějším. Opatrně oplachujeme vodou. Když máme dítko okoupané, vyndáme ho z vaničky a zabalíme do ručníku nebo osušky. Miminka musí být neustále v teple. V zimním období zabalíme miminko do osušky s kapucí, která udrží v teple i hlavičku dítěte. Do sucha mu vytřeme tělíčko, ošetříme krémem a oblečeme. Koupání miminka patří k příjemným částem péče o vaše dítě.

 
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jé, tak ta myšlenka kyblíku se mi líbí, upřímně, nikdo v rodině to nepraktikoval, koupání v kyblíku, že bychom byli první? Někdo ještě nějaké zkušenosti?
Obrázek uživatelky
profil
taky bych rekla, ze je to o zvyku. kamaradka koupala oba kluky ve vymrzle koupelne, nikdy nebyli nemocni, asi se tou spartanskou koupeli otuzovaliSmajlík a olejicky a zasypy vam dnesni pediatri omlati o hlavy, nedoporucuje se dite mazat vubec nicim, pokud nema extremne suchou nebo atopickou kuzi. zasypy uz vubec ne! nadelaji vic skody nez uzitku!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles