Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Květiny do dětského pokoje na zimu

17. 01. 2012 | Moderní bydlení
Pokojové rostliny jsou pěknou ozdobou interiéru, obýváků, hal a jiných místností v našem bytě. Květiny vypadají hezky a působí na nás pozitivně. Proto by neměly chybět také v dětském pokoji. Pokojíček nejen ozdobí, ale také ozdraví. Je dokázáno, že hrnkové květiny čistí vzduch, zvlhčují ho, zachytávají prach a různé nečistoty v místnosti.

Děti mají rostliny moc rády. Stejně tak jak pečují o domácí mazlíčky, pečují o květinky. Taková péče je nejen zábavná, ale i výchovná. Děti mohou sledovat, jak jim květina roste a pěkně kvete. Květinu volíme takovou, aby byla pro děti zajímavá a nijak jim neuškodila. Aby jim péče o domácí rostlinku vydržela, volte takovou květinu, která vydrží uvedené roční období. Některé květiny se hodí pro celoroční pěstování.

Nevhodné druhy do dětského pokoje

Existuje také spousta rostlin, které do dětského pokoje nepatří. Jsou totiž jedovaté. Patří tady například klívie, brambořík, diefenbachie, vánoční hvězda, hyacint a prvosenka. Květiny mají být nejen estetickou, ale také bezpečnou ozdobou pokoje. Podle toho je musíme také vybírat.

Pozor na alergii na kvetoucí rostliny

Potíže můžou vyvolat také květiny kvetoucí, i když nejsou jedovaté. Dítě, které je alergik, by se mělo vyvarovat kontaktu se všemi květinami, které kvetou, neboť u něj můžou takové květiny vyvolat pylovou alergii. Dětem, které mají alergii na pyl, můžou rodiče pořídit stále zelené květiny, například fíkus.

Tipy na pěstování rostlin v dětském pokoji

Některé květiny se hodí pro celoroční pěstování.
Velice oblíbené jsou fialky, mají rády pokojovou teplotu, hodně světla, ale ne přímé slunce. Zalévá se do nádob květináčů, což je pro děti snadné. Voda by měla být odstátá. Nikdy se nesmí dostat na listy.

Hrnkové růže, tyto krásně kvetoucí rostliny jsou u dětí velice oblíbené. Mají rády pokojovou teplotu kolem 20 a 25°C. Malí zahradníci je mohou po odkvětu sami zastřihávat. Hrnková růže děti naučí, že konec kvetení neznamená konec rostliny. Za měsíc nebo dva rostlinka znovu vykvete.
Begónie je květina, která kvete v krásných barvách.  Kvete i v zimních měsících. Děti se rády starají o takovou květinu, musí ji pravidelně zalévat, rosit a odkvetlé květy odstříhávat

Zajímavou květinou pro děti je masožravka, která je přitahuje díky schopnosti lapat drobný hmyz. Taková květina vyžaduje neustálou vlhkost, tak se nemusíte bát, že ji děti přelijou. Nejvhodnější je mucholapka podivná., která má na zubatých listech nenápadné chloupky. Těmi dokáže hmyz ulovit. I když masožravé rostlinky se zdají být pro děti děsivé, jsou u nich velice oblíbené.
Dračinec pruhovaný je pro malé zahradníky jako stvořený. Vypadá jako bambus. Rostlinka je zajímavá tím, že stonky bez kořenů nerostou v zemi, ale ve vodě, kde mohou být upevněny štěrkem nebo jiným materiálem. Voda se doplňuje každý týden, nebo mění po dvou týdnech. Dračinec má rád světlo, přímé sluce mu škodí.

Kaktusy jsou pro děti zajímavou rostlinou díky svým bodlinkám. Mají z něj respekt, neboť se bojí jejich trnů. Místo kaktusů můžete vyzkoušet sukulenty. Nejsou pichlavé jako kaktusy, dobře vypadají a mohou být delší dobu bez vody. Když se děti o sukulenty dobře starají, nechají je na slunném místě a zalévají je pravidelně, odmění se jim krásnými květy.

Fíkus je nenáročná rostlinka, které je vhodná do pokojíčků pro alergiky. Fíkus je štíhlý stromeček s velkými oválnými listy. Listy můžeme rosit nebo omývat vlažnou vodou. Vyžaduje dostatek světla, stálou teplotu, přímé sluneční paprsky mu škodí. Korálovka květina je oblíbená pro své malé krásné plody, které zakryjí zelené části rostliny. Tento pěkný společník potřebuje dostatek světla, přímé sluneční paprsky mu škodí. Zaléváme zespodu,rostlinka si sama z misky vezme tolik vody, kolik potřebuje.

Rostlinky v dětském pokoji vypadají hezky a působí výborně na psychiku. Je jen na vás, kterou si do dětského pokojíčku vyberete.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ale né vždy reálné. Hned na začátku přirování k péči o domácí mazlíčky. Znám spoustu dětí, jak synovi kamarády,tak i děti svých známých. Nikdo z nich, bez ohledu na věk, není schopnej se starat pravidelně o zvířátko, natož o kytku, která se neumí ozvat. A takových věcí je víc.
Obrázek uživatelky
profil
máš to moc hezky napsanéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.
Obrázek uživatelky
profil
taky poradím dceři..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vďaka tebe možno už viem, čo kúpim vnučke v marci k meninám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles