Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Leden bude v opeře Národního divadla náležet Mozartovi

9. 01. 2010 | Kultura
Dvěma premiérovými večery a slavnostním koncertem připomene v lednu opera Národního divadla 254. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Hned první premiérou roku 2010 bude Mozartova slavná opera Così fan tutte, která v nastudování slovensko-českého režiséra Martina Čičváka a dirigenta Roberta Jindry bude uvedena 23. a 25. ledna. Na tradičním koncertu 27. ledna se pak v mozartovských áriích zaskví špičkový slovenský tenorista Pavol Breslik a přední sólistka opery Národního divadla, sopranistka Marie Fajtová.


„V případě koncertu i premiéry Così fan tutte nepůjde o poslední setkání s Mozartovým géniem v této sezóně. Na květen plánujeme uvedení u nás nepříliš frekventovaného titulu Idomeneo pod vedením japonsko-francouzského režiséra a herce Yoshi Oidy, který už v Praze získal oprávněný respekt svým pojetím Brittenovy Smrti v Benátkách,“ doplňuje „mozartovský“ kalendář v opeře Národního divadla její umělecký šéf Jiří Heřman.

Obě premiéry i koncert se uskuteční na scéně Stavovského divadla od 19 hodin. Všechny informace k programu i vstupenkám jsou na stránkách Národního divadla.

Během tří lednových večerů se návštěvníci Stavovského divadla setkají s vrcholy Mozartovy operní tvorby. Tato kritéria splňuje jak titul Così fan tutte, tak slavné árie a duety z děl jako Únos ze serailu, Don Giovanni či Idomeneo, jež zazní v rámci slavnostního koncertu k narozeninám W. A. Mozarta.

V případě hořce ironické komedie Così fan tutte, která je známa i pod českým překladem Takové jsou všechny, Mozart v letech 1789-90 zhudebnil sžíravé libreto Lorenza Da Ponteho. Na půdorysu jeho syžetu s pouhými šesti postavami, nesoucími různě nahlížené téma lidské nestálosti, vystavěl košaté hudební dílo; dílo strhující i teskně ztišené.

V případě Martina Čičváka, jejž české divadelní publikum zná zejména z činoherních režií (v ND naposledy zaujal pojetím Kupce benátského), nejde zdaleka o první setkání s žánrem opery ani s Mozartovou partiturou. Na svém kontě již má Figarovu svatbu anebo Únos ze serailu. „Panové Mozart a Da Ponte jsou neuvěřitelně vzdělaní, rafinovaní a velmi, velmi důslední. Je úžasné zjistit, že z té miliardy not, které tam jsou, všechny dávají smysl. A krásný jemný humor, ironii, která se vznáší nad touto sice vzdušnou, ale tragédií,“ říká režisér Čičvák.

V ženských hlavních rolích nového nastudování Così fan tutte se představí např. vídeňská mezzosopranistka Annely Peebo, Csilla Boross, Marie Fajtová či Kateřina Kněžíková. Mužské party připadly Jaroslavu Březinovi, Aleši Brisceinovi, Adamu Plachetkovi nebo Peteru Mikulášovi.

 

Hlavními hvězdami oblíbeného koncertu v den narozenin Wolfganga Amadea Mozarta budou mladý slovenský tenorista Pavol Breslik, který působí na prestižních evropských scénách (Bavorská státní opera Mnichov, Královská opera Covent Garden Londýn ad.) a jeho host, sólistka opery Národního divadla Marie Fajtová. Za doprovodu vyhledávaného orchestru Collegium 1704 a dirigenta Václava Lukse přednesou ve středu 27. ledna ukázky z Mozartových oper Únos ze serailu, Don Giovanni, Idomeneo a Così fan tutte. Program doplní předehry z oper Figarova svatba, Divadelní ředitel, Così fan tutte a baletní hudba z Idomenea.

 

Zdroj: Národní divadlo

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !