Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ledviník - nenáročná dekorativní rostlinka

16. 11. 2011 | Zahrádka
Ledviník je nejznámější a nejrozšířenější pokojová kapradina. Patří mezi odolné a nenáročné rostliny. Její krásně zelené listy jsou vícenásobně zvlněné se zkadeřenými okraji. Na spodní straně listu má hnědé tečky - výtrusy. Rostlinka vyžaduje dostatek světla, chráněným před přímým slunečním zářením.

Listy dorůstají do délky 1 m, ale při vhodných podmínkách můžou mít i metry dva. Snáší dobře i polostín. Vyhovuje mu teplota kolem 20°C. Pokud máme v bytě vyšší teplotu, třeba v létě, musíme mu zajistit vyšší vzdušnou vlhkost. Tu nejlépe dosáhneme rosením listů.

Kapradina je velice dekorativní pokojová rostlina. Svou krásou dobře vynikne v převislých květináčích nebo pěkně postavená na vyšších místech. Můžeme ji pěstovat kdekoliv v bytě, v obýváku, kuchyni nebo koupelně. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15°C.


Ledvinovník zaléváme na jaře i v létě dostatečně, v zimě mírně. Půda by měla být stále vlhká. Nejlépe zaléváme do misky pod květináč, vodou pokojové teploty. Kapradina má ráda vlhkost, můžeme ji často rosit.
Rostlinku hnojíme jednou za 14 dní od jara do podzimu. Hnojit můžeme ledvinovník i v zimě, ale ne tak často. Nejvhodnějším zeminou je substrát pro kapradiny.


Rozmnožování kapradiny

Kapradinu rozmnožujeme na jaře oddělením odnoží při přesazování. Rostlinku  přesazujeme každý rok, když kořeny zaplní květináč. Starší rostliny nepřesazujeme. Odebereme horní vrstvu substrátu a vyměníme ho za nový, výživnější. Dále můžeme ledviník množit dělením trsu nebo hlízami. Při dobré péči roste ledviník velmi rychle a vydrží nám dlouho.


Choroby a škůdci

Když nám listy opadávají nebo žloutnou, hlavním důvodem může být nedostatečná vlhkost, špatné umístění rostlinky, vyschlá zemina, nedostatečná výživa a hnojení.
Kapradinu přemístíme na jiné stanoviště a to, co jsme zanedbali, napravíme.
Ledviník napadají nejčastěji puklice, svilušky a mšice. Na ochranu proti těmto škůdcům existují chemické postřiky.

Ledviník je nenáročná pokojová rostlina, která krásně oživí interiér.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
hezký článek.Smajlík
Chtěla bych si kapradinu pořídit do koupelny, tedy až ji budeme mít zrekonstruovanou. Okno tam je, vlhko tam bude taky, tak už se těším na Smajlík na tu svěží zelenou barvičku.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kapradiny máme jen na skalce....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles