Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky na astma nevysazujte ani v těhotenství

16. 08. 2009 | Těhotenství
Během těhotenství se většina maminek obává brát jakékoliv léky, aby nepoškodily zdravý vývoj svého dítěte.

V případě závažných onemocnění, jako je astma, je ale vysazení léků nebezpečné a ohrožuje jak matku, tak plod.

Možná se to může zdát paradoxní – v době, kdy chceme pro své dítě to nejlepší, kdy se snažíme zdravě jíst a hodně spát, nám najednou lékař oznámí, že máme své léky na astma užívat i během těhotenství. Přitom bychom se jim nejraději vyhnuly. Jenže při dušnosti a nedostatečném okysličení matčiny krve může být zdravý vývoj plodu postižen více než podáváním antiastmatických léků.

Léky na astma nevysazujte ani v těhotenství

Podávání inhalačních léků stovkám žen v těhotenství se ukázalo být pro plod i matku bezpečné a ochraňuje maminky i děti před nežádoucími zhoršeními astmatu. Lékům podávaným celkově je však lépe se v těhotenství vyhnout, pokud to lze. Během těhotenství může dojít až u 35 % žen ke zhoršení astmatu, ale u prakticky stejného množství žen může naopak dojít k jeho zlepšení.

 


 

Rizikový třetí trimestr

Zhoršení nastává nejčastěji až v posledním trimestru. Pokud je ale astma pod kontrolou během celého těhotenství, je jeho vzplanutí při porodu velice vzácné. Každá těhotná pacientka by proto v tomto období měla být často kontrolována nejen gynekologem, ale také alergologem nebo plicním lékařem.


Vylepšená rýma


Také příznaky alergické rýmy a ekzému se mohou během těhotenství zhoršovat i zlepšovat. Pro jejich léčbu opět platí, že pokud jsou léky podávány místně, na sliznici nebo kůži, jsou v těhotenství bezpečné.

Pokud pacientka chodí na alergenovou desenzibilizaci nebo ji užívá v podobě kapek, není nutné tuto léčbu během těhotenství přerušovat. Ale jen v případě, že je již ve své udržovací fázi. Naopak ve fázi vzestupné se přerušení doporučuje. Stejně tak není dobré s desenzibilizací během těhotenství začínat.

Vyhýbejte se kouři


Nejlepším způsobem, jak bez léků zmírnit projevy alergie, je vyhýbat se alergenům i jiným spouštěčům alergických reakcí, jako je tabákový kouř. Kouření matky v těhotenství, a to i pasivní, postihuje vývoj plodu celkově, zejména pak jeho plic, a vede také k větší náchylnosti k rozvoji alergie a astmatu.

Zdroj: Bez alergie.cz

Lydias
ChytráŽena_cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem čekala syna, tak jsem léky na dýchání užívala pouze v červnu(teď ho kvůli nálezu na spirometrii mám stále), kdy je ve vzduchu nejvíce pylu který mi vadí. Alergoložka mi doporučila, abych po tu dobu byla v PN a tak jsem celý červen strávila doma. Ale musím říct, že i když jsem občas vyšla ven, tak jsem neměla téměř žádné potíže, takže jsem nepotřebovala ani žádné antihistaminikum.
Obrázek uživatelky
profil
jsem na tom podobně,těhotenství jsem proseděla na infuzích,ale porod jsem zvádla bez "problémů".Za to teď funím......SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles