Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Léky na nachlazení pro děti nejsou účinné?

20. 03. 2009 | Dětské nemoci

Léky na kašel a nachlazení pro děti nejsou účinné. Alespoň tak je to v současné době medializováno v Irsku i v Anglii. Je pravda, že většina lidí se hlásí k tradičním metodám a volí spíše přírodní léčiva než upravenou chemii v lékárně, ale je to asi na rozhodnutí rodičů. Pokud dítě nemá teplotu, můžeme zkusit i experimentovat, i když: „ Neléčená rýma trvá 7 dní, léčená týden“.

 

Léky pro děti na nachlazení v zahraničí 

Oblíbené léky na kašel a nachlazení, které jsou používané pro léčbu dětí pravděpodobně nefungují, přiznávají státní zdravotničtí experti ve Velké Británii. Neexistuje „přesvědčivá evidence“ že léky jako Lemsip, Day Nurse a Sudafed mají nějaký pozitivní přínos pro děti pod 12 let. Rodičům je nyní doporučeno neutrácet peníze za léky, ale zároveň v případě, že je použili v minulosti,  se nemusí obávat následků. Toto doporučení přichází po zprávě od Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Zaberou dětem léky na nachlazení? Toť otázka
Vědci zkoumali účinky léku na kašel obsahující antitusikum, které je používané k uvolnění kašle, nebo expektorans, pomáhající vykašlávání hlenu a kombinaci léku jako je antihistamin, nebo látky snižující překrvení. Výzkumy ukazují, že tyto léky nefungují lépe, než placebo.

Regulátor prodeje léčiv rozhodl,  že mnohé léky nebudou prodejné pro děti mladších šesti let.


A jasnější doporučení bude uvedeno na obalech pro děti mezi šestým a dvanáctým rokem, pro které se ukazuje, že mnohé léky mají minimální účinky. Lékárníci budou seznámeni s radami jaké bezpečné léky doporučit rodičům.

Tyto zprávy, které jsou šířené v Irsku a Anglii, byly pro mne důvodem k zamyšlení. Sama jsem u dětí využívala přírodnějších produktů a starých osvědčených receptů , které se dědily po generace. Kapiček jsem využívala minimálně. Ale doba kráčí jiným směrem a maminky se o dnešní děti starají trochu jinak, než v minulosti. Nebo by to znamenalo návrat k „babským receptům?“ Zeptala jsem se sousedky Lenky Dvořákové,  maminky dvou malých dětí :

Používáte pro děti při nachlazení léky, nebo staré osvědčené receptury?

Určitě při nachlazení používám léky, které pomáhají odhlenění. Nedovedu si představit, že by dětí zůstalo zahleněné a neodkašlávalo. Bála bych se zánětu - buď průdušek, nebo plic.

Koupíte si léky v lékárně a sama je dítěti ordinujete?

Koupím a dám na radu lékárníka a podle příbalových letáčků , to znamená podle věku a kil, dětem podávám. Někdy použiji i sirup z přírodních zdrojů. Zatím žádné vedlejší účinky nikdy neměly a po kapkách se jim většinou zahlenění uvolní.

Jak dlouho léky podáváte?

Většinou čtyři, pět dnů. Víc ne.

Znáte přírodní účinný lék pro děti, který používali vaši předkové?

Vincentku. Tu používaly babičky i prababičky a pomáhala nám, někdy ji použiji i u dětí i já, v začátku nachlazení.

Naše maminky po přírodní léčbě svých dětí příliš neprahnou

To byl názor sousedky. Sama jsem si uvědomila, jak mi dávala moje babička při nachlazení teplé mléko s Vincentkou, nebo teplé mléko s medem.

Abych si ujasnila, jestli léky na nachlazení mají účinek pro děti, požádala jsem o vyjádření Veroniku Petlákovou, tiskovou mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv:


„U každého registrovaného léčiva musí být doložena a při schvalování (registraci) je hodnocena bezpečnost, účinnost a jakost léčivého přípravku. Postup je založený na hodnocení souladu předložené dokumentace (výstup z klinických hodnocení, studií bioekvivalence atd.) s požadavky právních předpisů a nejaktuálnějších vědeckých poznatků. Smyslem registrace obecně je tedy zajištění účinných a bezpečných léčiv. Standardem, který ani nemusí být připomínán, je zajištění kvality produktu.


Veškeré možné nežádoucí účinky, které si každá léčba s sebou nese, jsou pak uvedeny v SPC (souhrnné informaci o léčivém přípravku) a v příbalové informaci. Jejich výčet je pak pravidelně držitelem rozhodnutí o registraci aktualizován.Obecně dítě s ohledem na nevyzrálost funkčních systémů organizmu a na nízkou tělesnou hmotnost má vyšší riziko předávkování, nežádoucích účinků, možných interakcí při použití více druhů léků na  kašel a nachlazení nebo kombinovaných přípravků.

Kapičky, přírodní léky nebo nic?
V ČR byly hlášeny pouze 2 případy toxoalergického exantému po použití léčivého přípravku na kašel a nachlazení u dětí do 12 let. Dosud nebyly hlášeny žádné fatální ani jiné nežádoucí účinky.“

Tolik vyjádření Veroniky Petrákové ze Státního ústavu kontroly léčiv, která ještě dodává:  “SÚKL  se v současné době podílí na vytváření znalostní báze věnované hodnocení přínosu a rizik léků na kašel a nachlazení u dětí na evropské úrovni, které je velmi rozsáhlé s ohledem na množství hodnocených účinných látek. O výsledcích hodnocení bude ústav veřejnost informovat“.

A informovat budeme i my. Závěrem bych možná dodala pro naše spotřebitele, že nejnovějším životním stylům není dobré okamžitě podléhat a je dobré se řídit také vlastním rozumem a v případě nemoci dítěte se určitě poradit s lékařem, nebo s odborným lékárníkem, který vám pomůže při výběru léků.

 

Zdroj: SOS

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na nachlazení u naši princezny vždy užíváme StopBacil. Není drahý, dětem chutná a zatím se nam vždy osvědčil, doporučuji.
Obrázek uživatelky
profil
Vincentka je úžasná věc, sama si ji dávám na problémy s hlasivkami, ale dostat ji do mého čtyřletého syna když ho bolí v krku je nadlidský úkol, protože mu nechutná. Takže rýmu a nachlazení řeším bylinnými pastilkami, ty co kupuju se jmenují Herbalmed. Není v nich chemie, pastilku syn vycumlá jak bonbón a pomůžou mu od bolení v krku a dokonce i na ucpaný nos, což jsem ani nečekala.
Obrázek uživatelky
profil
Taky nejsem zastánce dávat dítěti různé chemické přípravky a rychle se tak zbavit nemoci. Já klukovi koupila Imunit sirup donald, obsahuje betagluky z hlívy ústřičné, což je podle mě celkem přírodní cesta jak podpořit imunitu dítěte a tak se vyhnout nemocem..pomáhá mu a udržuje ho fit..
Obrázek uživatelky
profil
veľakrát to častá liečba antibiotikami predlží
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles