Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka

10. 09. 2010 | Zahrádka

Lufa cylindrica je jednoletá, popínavá bylina, která patří do čeledi Benincaseae - tykvovitých. Pochází z tropů v jihovýchodní Asii a také se pěstuje v Jižní Americe a Africe. Velmi rychle vytvoří zelenou dekorativní stěnu s nádherně žlutými květy. Plody se podobají okurkám a je možné si z nich vyrobit masážní žínku.

 

Semena lufy vysévejte v březnu, ale počítejte s tím, že ze začátku klíčí velmi pomalu. Později porostou ale rychle. Ven rostliny sázejte až v druhé polovině května a ze začátku je chraňte třeba bílou textilií, protože jsou velice náchylné na mráz a mohly by zmrznout. Přesto, že lufa je tropická rostlina, která má ráda teplo, pouze ve skleníku být nemusí. Pokud se vám pro ni podaří najít vhodné chráněné stanoviště, bude růst i venku. Pěstovat ji můžete i ve větší hlubší nádobě na balkoně nebo terase. Lufa, tak jako každá popínavá rostlina, potřebuje oporu. Vzhledem k tomu, že rostlina poroste jak do výšky, tak do šířky, je potřeba pro ni vyrobit včas vhodnou oporu, která bude schopna unést i váhu plodů, kterých může být na jedné rostlině až dvacet.

 

Lufa vyžaduje hojnou zálivku. Jje třeba dbát na to, zvlášť pokud rostlinu pěstuje v nádobě, že substrát opravdu nesmí nikdy vyschnou. Je také potřeba pravidelně přihnojovat plným hnojivem, nejlepší je hnojivo určené pro plodovou zeleninu, ale můžete jí také dopřát vyzrálý kompost. Jestliže budete hnojit pravidelně, určitě se dočkáte velké úrody.

 

Plody pro použití do kuchyně se sklízejí velmi mladé, zhruba týden až dva po opylení, později jsou už vlákna v nich příliš silná. Použít je můžete do salátů nebo naložit jako okurky. Můžete je také zapéct jako lilky nebo cuketu. Mladá lufa je velmi bohatá na minerály a vitamíny. Obsahuje bílkoviny a olej.

 

Jak vyrobit masážní žínku

Plody se musí nechat dostatečně uzrát. Až se víčko, které je na konci plodu, začne otvírat, pak je ta správná doba na výrobu masážních žínek. Obvykle tato doba nastává až na podzim, tedy v říjnu až listopadu. Semena otvorem vysypte (můžete si je uchovat na příští rok na výsev) a plody vložte do nádoby s vodou. Nechte několik dní namočené. Vodu každý den měňte a plody vždy trochu propláchněte. Měkké části se rozpadnou a zbude kostra. Tu dobře vypláchněte a pak ji chvíli nechte v čisté vodě, do které přidejte Savo. Nakonec ji nechte někde vysušit na sluníčku, krásně se vybělí a vy budete mít praktickou přírodní žínku.

 

Zajímavosti

Lufa se také využívá ve floristice, hlavně do suchých vazeb a to v různých barvách.

Žínka z lufy je tvrdá a pevná, po namočení do vody ale okamžitě změkne. Pro masáže je tedy jako stvořená.

Této rostlinné žínce nevadí mýdlo ani sprchové gely. Při masáži ji tedy můžete bez obav používat, krásně prokrví pokožku, odstraní odumřelé kožní buňky a působí jako jemný peeling, pokožka je pak krásně jemná a hladká.

Lufa snese i vysoké teploty, proto je dobré žínku jednou za čas vyvařit. Dá se tak předejít případnému množení plísní.

Masážní žínku z lufy používala již Kleopatra.

                                      

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka:

Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
Lufa - tropická rostlina i masážní žíňka
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vyzerá to prakticky
Obrázek uživatelky
profil
to neznám .....
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za komentářeSmajlíkSmajlík

Verča27, tvůj nápad mě pobavilSmajlíkSmajlíkSmajlík

semínka by měla být k dostání na konci zimy, nebo z jara tam, kde se semena prodávají, nebo třeba i v květinářstvíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu velice zajímavé a hlavně výborně napsané, užitečné a praktické využití!!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Žínky z lufy mám, dobrá věc Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles