Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malování horkým voskem – enkaustika

2. 12. 2010 | Knižní tipy

Enkaustika, výtvarné využití horkých barevných vosků, je technika s tisíciletou tradicí. Enkaustika je oblíbená pro svou jednoduchost, zájemce nemusí mít předchozí výtvarné zkušenosti. Dá se využít pro malování obrázků a přáníček i pro zdobení prostorových objektů (kraslic, krabiček, ozdob…).


U nás ještě stále poměrně neznámé a pro mnohé často obtížně vyslovitelné slovo enkaustika je odvozeno od starořeckého základu kaustikos, tedy schopný hořet, a jeho použití ve formulaci encaustic by se dalo vyložit jako malovaný voskem – barevné pigmenty jsou do díla aplikovány teplem. Dokončená malba se s podkladem spojila horkým voskem – byla vpálena neboli enkaustována.


knihaZjednodušeně se pro tuto malířskou techniku používá vyjádření malba horkým voskem. Počátky enkaustiky sahají do doby 500 let př. n. l., kdy nanášení horkého barevného vosku zejména na dřevěný podklad využívali hlavně staří Řekové, Římané a Egypťané. Rozehřátý vosk se také používal k dobarvování mramoru a terakoty.


Prapůvod malby barevnými vosky lze hledat v praktickém využití směsi teplého vosku a pryskyřice, která se pro své dokonalé izolační a ochranné vlastnosti nanášela na boky člunů. Barevné pigmenty se začaly posléze přidávat při nátěrech vojenských lodí. V roce 1997 proběhla v Britském muzeu v Londýně výstava exponátů „starověkých tváří“, na níž byly zastoupeny i malby na dřevěných deskách nebo přímo na sarkofázích.


K jedné z nejzachovalejších sbírek maleb voskem patří bezesporu fajjúmské mumiové portréty z egyptské oázy ve Fajjúmu, která čítá na 900 kusů. Část jich byla malována temperou, další voskem. Právě tempera byla pro svoji snadnou přípravu a rychlou aplikaci v minulosti silným konkurentem enkaustické malby.


Výhodou enkaustiky je zase možnost docílení „plastického“ efektu malby a dále pak její trvanlivost. Znovuoživit a rozšířit tuto techniku se podařilo na konci 20. století, a to díky uvedení nových výtvarných pomůcek v podobě různých elektricky vyhřívaných per, žehliček a plotýnek. Nepříliš nákladné vybavení umožňuje, abychom tuto tradiční techniku pojali nově, a její určitá jednoduchost ji tak přibližuje široké veřejnosti.


Ostatně když prezident USA Barack Obama poprvé zavítal do České republiky, obdaroval ho Václav Havel obrazem, který vytvořil španělský malíř José-María Cano. Podobiznu Baracka Obamy umělec zhotovil právě enkaustikou. Dříve se voskem malovalo zejména na dřevěné desky, postupně také na napnuté plátno, často při výzdobách zdí freskami. Při práci na porézních materiálech je vždy potřeba povrch nejprve upravit – sjednotit, a to často napuštěním „základovou“ vrstvou nebarevného vosku. Na tu se pak dále nanáší samotná malba.


Po dokončení práce se celá malba znovu překryje poslední průhlednou vrstvou „ochranného“ vosku. Současné techniky využívají kromě těchto tradičních savých podkladů i hladké povrchy – sklo, keramiku a také speciální silné a hladké papíry různých barev. Vedle standardního bílého papíru, který se prodává v rozměrech až do velikosti A2, si můžeme vybrat například černý papír, papír odstínu vanilka nebo papíry s třemi typy metalického povrchu. Pro první pokusy se osvědčily také staré křídové kalendáře nebo fotografické papíry.


Více informací nejen o této knize se dozvíte také na stránkách nakladatelství Portál


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Malování horkým voskem – enkaustika:

Malování horkým voskem – enkaustika
Malování horkým voskem – enkaustika
Malování horkým voskem – enkaustika
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
malovani horkym voskkem mohu jen doporucit
Obrázek uživatelky
profil
taky bych to ráda vyzkoušela,asi by mě to balilo
Obrázek uživatelky
profil
nebylo by to špatné vzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
fotografií s popisem techniky?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles