Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezinárodní den Červeného kříže - 8. května

8. 05. 2009 | Kultura
Tento Mezinárodní den byl stanoven na výročí narození Henriho Dunanta (1828), jež založil Červený kříž. Svátek na tento den ustanovila Mezinárodní konference Červeného kříže a oslavy se tradují od roku 1953
 
Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce tvoří tři složky,  a to Národní společnost Červeného kříže/půlměsíce, Mezinárodní výbor Červeného kříže a Mezinárodní federace společnosti Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Řídí se sedmi principy, a to humanita, neutralita, nestrannost, nezávislost, dobrovolnost, jednota a světovost. Obecně jej nazýváme  "Mezinárodní Červený kříž", zkráceně "Červený kříž" . Je charakterizován jako humanitární hnutí (humanitární pomoc a lékařská péče) ve formě neziskové mezinárodní organizace finančně zabezpečované dotacemi a příspěvky. Jeho mottem je "The power of humanity - Síla lidskosti". Dělí se na několik národních celků. Působí ve 185 státech světa. Hlavním sídlem je Ženeva (Švýcarsko). Červený půlměsíc je organizace muslimského světa, která vznikla na základě respektu k náboženským odlišnostem. Jeho cíle se shodují s mateřskou organizací.

 

Český červený kříž

Mezinárodní den červeného kříže - 8. květnaNáš Červený kříž je součástí celosvětového Mezinárodního Červeného kříže.  Jeho úkoly jsou zakotveny v Ženevských úmluvách, Statutu Mezinárodního hnutí Červeného kříže a rezolucí Mezinárodních konfrencích Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Český červený kříž (ČČK) je sdružení na území ČR, působící v oblasti humanitární, sociální a zdravotní, tedy všeobecně prospěšné činnosti a je jedinou národní společností se statutem mezinárodního práva . Je to dobrovolné občanské hnutí, do kterého se každý může na základě dobrovolnosti zapojit. V současnosti čítá ČČK kolem 64 tisíc členů sdružených v 1487 Místních skupinách. ČČK působí jako pomocná organizace vojenského zdravotnictví, v oblasti civilní obrany a ochrany, poskytuje pomoc při katastrofách a mimořádných událostích a také šíří znalosti Ženevských práv. Posláním ČČK je zmírňovat utrpení, předcházet mu, ochrana zdraví, životů, ale i úcty k lidské bytosti, podpora porozumění mezi lidmi i národy jakkoli odlišnými (víra, národnost, barva plati atd.)

 

Historie

Instituce Červeného kříže byla založena formálně roku 1863 - H. Dunantem, G. Maynierem, válečnými lékaři L. Appianem a T. Maunoirem a velitelem švýcarských jednotek, generálem H. Dufourem. Nápad se zrodil na základě obrovského množství raněných na obou frontách v bitvě u Solferina roku 1859. Za své aktivity získal J.H.Dunant Nobelovu cenu míru.

Předchůdcem ČČK byl Vlastenecký pomocný spolek pro Království české, založený 5.9.1868, který byl součástí Rakouské společnosti Červeného kříže. Po něm následuje Československý červený kříž založený 6.2.1919. Přípravná schůze sociálních pracovníků v Obecním domě 1.2.1919 vyslala k T.G. Massarykovi žádost o souhlas se vznikem této nové organizace a zároveň o ustanovení jeho dcery,  Alice Massarykové, do funkce předsedkyně, kterou 6. 2. 1919 prezident podepsal a proto se toto datum uznává jako oficiální den založení ČsČK. Mezinárodní výbor ČK uznal ČSČK 1. prosince 1919, Paní dr. Alice Massaryková byla předsedkyní ČSČK až do roku 1938

Po rozdělení ČSČK (1.1.1993)  byl  Český červený kříž registrován Ministerstvem vnitra ČR dne 10.6.1993.  Tento fakt řadí vznik našeho ČK na 13. místo ve světě podle roku založení. ČČK byl 26.8.1993 uznán Mezinárodním výborem Červeného kříže a za člena Mezinárodní federace ČK a ČP byl přijat 25.10.1993.

Mezinárodní den červeného kříže - 8. květnaDá se ale říci, že první "organizací", která se řídila stejnými zásadami byly řády jeptišek (řádové sestry), které zakládaly nemocnice a sanatoria pro chudé a staré lidi, chudobince a sirotčince pro osiřelé děti a to už v dávných časech.

 

Označení

Označení, které ČČK používá je červený kříž v bílém poli. Slouží k ochraně zdravotníků, zdravotnických objektů a tím i zdravotnického materiálu, raněných, nemocných a jinak postižených lidí. Můžeme ho vidět na autech, budovách, letadlech, které jsou pod ochranou ČK na základě jejich činnosti. Mezinárodní statut hovoří jasně - červený kříž a červený půlměsíc je nedotknutelný, což by mělo platit pro všechny obyvatele naší planety jednoznačně, ovšem známe mnoho případů, kdy toto pravidlo nebylo dodrženo. Toto označení je znak ochranný.

Označení červený kříž vychází ze švýcarské vlajky, ovšem byla přehozena barevná kombinace. Je to symbol úcty k zemi vzniku celé organizace.

Muslinský červený půlměsíc je obdobou tohoto znaku. Prosadilo si jej Turecko již roku 1876, neboť kříž považovalo za urážku náboženského cítění vyznavačů islámu

Červený kosočtverec je znakem pro státy jako Izrael a Japonsko, pro něž jsou kříž i půlměsíc (náboženské symboly) nepřijatelné, červený kříž je tedy nahrazen červeným kosočtvercem - krystalem na bílém poli. tento znak byl přijat jako oficiální 14.1.2007.

Červený lev a slunce je také oficiální znak, který byl v letech 1923-1979 uznávám na mezinárodní úrovni. Užíval jej Irán.

 

ČČK dnes

V dnešní době poračuje ČČK ve svých úkolech, jako je bepříspěvkové dárcovství krve, výuka a poskytování první pomoci, sociální pomoc, ale také pořádá ozdravné rekondiční pobyty pro zdravotně postižené, zřizuje střediska socálních služeb, střediska pro důchodce, zdravotně postižené, bezdomovce a stacionáře pro zdravotně oslabené a osamělé. Kromě toho se podílí na ošetřovatelské domácí péči, v některých oblastech provozuje i zdravotní dopravní službu. Jeho zdravotnická zařízení jsou nestátní. Dále ČČK zřizuje humanitární jednotky a pátrací službu ČČK do zahraničí i vně státu a průvodcovskou službu Help trans. Zabývá se také osvětou v oblasti Mezinároního humanitárního práva a principů, realizací projektů v rámci prevenci šíření HIV/AIDS a organizuje také děti a mládež ve svém hnutí, včetně různých zájmových programů pro děti obecně. Z řad ČČK se organizují Dobrovolní zdravotníci, zdravotnické družiny a hlídky, včetně stanic první pomoci, dobrovolné sestry a pečovatelé a na školách hlídky mladých zdravotníků. ČČK vydává také několik časopisů a má své internetové stránky.

Postupně se k ČČK jako kolektivní členové přidávají také Vodní záchranná služba ČČK, Horská služba ČR, Svaz záchranných brigád kynologů, Skalní záchranná služba CHKO Brounovsko, Speleologická záchranná služba a Česká unie námořního jachtingu.

JanaOssend - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !