Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je to laktační krize a jak ji zdárně překonat

4. 06. 2012 | Kojení
Laktační krize je přechodný stav, kdy má kojící žena menší množství mléka, než právě miminko vyžaduje. Trvá několik dní a je způsobena růstovým spurtem dítěte. Růstový spurt neboli skok je období, v němž má dítě vyšší energetické nároky, protože právě hodně roste. Často si maminky můžou všimnout, že právě ve stejné době, kdy probíhá laktační krize, dítko vyrostlo a je nutné mu vyměnit oblečení o jednu velikost větší.

Proč je dobré o růstovém spurtu vědět předem? Maminky a to především prvorodičky neznalé pojmu se při první laktační krizi většinou vyděsí, že nemají dostatek mléka a že se mléko přestává tvořit. Jejich okolí je často v tomto názoru podporuje, hlavně starší příbuzné jako tchyně a tetičky.

Laktační krize - než pověsíte kojení na hřebík

Co je to laktační krize a jak ji zdárně překonatMilé maminky, než kojení pověsíte na hřebík a smutně sáhnete po krabici se Sunarem, mějte na paměti, že žádné slabé mléko neexistuje! Mateřské mléko má vždy přesně to složení, jaké miminko zrovna v tu chvíli potřebuje, je produkováno přesně v tom množství, jaké si dítě vypije. Prsa nefungují jako zásobárna mléka. Během samotného kojení se mléko teprve vytváří, čím déle dítě saje, tím déle se mléko tvoří. V období růstových spurtů, tedy kolem 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce má miminko větší hlad, chce více mléka, které vy ještě nemáte, ale které se během příštích dnů začne tvořit.

Chce to jen trpělivost vaši a vašeho okolí, neztrácet hlavu a nervy. Může se vám zdát, že neděláte nic jiného, jen kojíte. Přesto je dítě stále nespokojené a hladově pláče, může mít i koliky způsobené napolykaným vzduchem a kvasením velkého množství předního mléka bohatého na cukry. Může vás vystrašit i zelená hlenovitá stolička miminka. Vaše prsa, která po návratu z porodnice připomínala dva dobře nafouknuté fotbalové míče, jsou najednou oplasklá a jakoby prázdná. To všechno je normální. Vydržte a nevzdávejte to, kojení je to nejkrásnější, vaše intimní chvíle jen mezi vámi a vaším maličkým.

Laktační krize - co dělat?

Co tedy dělat? Kojit a kojit. Přikládat k prsu podle potřeb dítěte, i kdyby to mělo být každou půlhodinu. Častá stimulace bradavek sáním dá vašemu organismu signál, že je potřeba zvýšit produkci mléka. Za dva až tři dny se laktace zvýší, vaše miminko se dosyta nají a vy si konečně oddychnete. Pokud stojíte o to dále kojit, je důležité těch pár dní vytrvat a pokud možno se vyhnout přikrmování dítěte umělým mlékem.

To je cesta do pekel. Jste-li už opravdu zoufalá, dítko řve hlady a vy i partner jste už na pokraji zhroucení, uvařte jednu dávku umělého mléka, aby se dítě dosyta najedlo a na chvíli usnulo, odpočinete si i vy. Slovo jednu je zvýrazněné záměrně, podejte pouze jednu dávku denně, nejlépe večer před spaním. Častější podání umělého mléka vás o kojení dřív nebo později připraví úplně. Dítě rychle pochopí, že existuje jiný a snadnější způsob jak se nasytit než máminy prsa, bude odmítat sát nebo bude sát nedostatečně, nedojde k dostatečné stimulaci bradavek a tedy ani ke zvýšení tvorby mléka.

Laktační krize - Jak si můžete pomoci?

Důležitý je velký příjem tekutin, nejlépe teplých. Vypití hrnku čaje před každým kojením uvolní mlékovody a spustí tvorbu mléka. Vhodné jsou čaje pro kojící matky, bylinkové směsi obsahující fenykl, anýz, kopr, kmín, aronii, heřmánek, kopřivu a mateřídoušku. Pokud bylinkám neholdujete, bude dobrý i jakýkoliv ovocný čaj. Některým maminkám pomáhají kávovinové nápoje typu Melta. Existují i homeopatika na zvýšení produkce mléka, v lékárně je seženete pod názvem Ricinus communis 5CH. Spousta maminek má s nimi vynikající zkušenost. Mně osobně nejvíc pomáhal přípravek Emulips, podotýkám, že nejsem zástupcem prodávající společnosti. Každá jsme jiná a každé pomůže něco jiného, jen je potřeba vyzkoušet, co sedne právě vám.

Období laktační krize a růstového spurtu je velmi často momentem, kdy spousta žen přestává kojit. A to je veliká škoda. Domnívám se, že by se tak nedělo, kdyby novopečené mámy měly více informací. Budu velmi ráda, pokud můj článek bude některé z vás užitečný.

Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zajímavýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já kojila 8 měsíců,ale na 6 měsících jsem měla laktační krizi,ale možná jsem hodně omezila pití tak jsem na tom zapracovala a za 2 dny,byly ra znovu nalité Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prvního syna jsem kojila měsíc a pár dní,díky této laktační krizi,hodně jsem se vylekala a nervy udělaly své-přišla jsem o mléko.Ted u mého 6měs.syna jsem se nevzdala a kojíme pořád.Moc pěkný článek
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem prvního syna kojila 14 měsíců a druhý je větší jedlík tak snad to zvládnu.A přesně jak píšete nevzdávala jsem to a kojila i po půl hodinách.A kamárádky to vždycky vzdaly a nebavilo je to.
Obrázek uživatelky
profil
Děkujem, Luci... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles