Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Snídaně ve školním roce

7. 09. 2009 | Výživa

Pediatři a výživoví odborníci se shodují v tom, že důležitost vyvážené a vydatné snídaně s příchodem nového školního roku u dětí zásadně stoupá. Její role spočívá především v zajištění fyzické a dušení výkonnosti a psychické pohody. Důvodů, proč by měli školáci snídat, je však daleko více.

V průběhu „nočního hladovění“ dochází prací nervového systému k vyčerpání 80 – 90 % zásob glykogenu - hlavního zdroje pro činnost mozku. Právě tento zdroj však děti potřebují pro pracovní činnosti ve škole a tím, že dojde k jejímu vynechání, jsou jeho zbytky do dvou hodin zcela spotřebovány.  Následně vznikne poplachová stresová reakce vedoucí až k pohybovému neklidu a zapojení pohybového tukového metabolismu, který se následně stává zdrojem energie. Děti jsou celkově neklidné, roztěkané a nepozorné.

Za pomoci ranní snídaně s vyšším obsahem sacharidů dochází k pozitivnímu naladění limbického systému v CNS, který podporuje koordinaci a navíc napomáhá školákům udržet pozornost a lépe zvládat stres.

Snídaně ve školním roceV případě vynechání snídaně dochází navíc také k rozvoji tzv. zásobního metabolismu. Naši předci se sice dokázali s nedostatkem jídla velmi dobře vyrovnat, přesto však nám v těle zanechali tento dáreček. V případě častého vynechání jídla si totiž organismus vždy část energie uloží, tím však průběžně dochází k postupnému vybudování nežádoucích zásob pro případ, že by organismus opět trpěl nedostatekem jídla. Jinak tedy řečeno, je to důvod, proč děti tloustnou a stávají se obézními.

Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc. zabývající se vztahem mezi výživou a psychologií dítěte k vynechávání snídaně dodává: „Při vynechávání snídaně dítě brzy podléhá únavě a klesá jeho pozornost. Může se také vyskytnout podrážděnost, emoční labilita či agresivita." Navíc je přechod z prázdnin do školy doprovázen i dalšími změnami.

Jakou snídani pro školáčka zvolit?


Pro ranní probuzení a nastartování těla je vhodné dodat tělu dostatek lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s mléčným produktem, které školákovi dodají dostatek energie pro jeho školní práci vyžadující soustředění a pozornost. U sacharidů je současně zajištěna i lehká a rychlá stravitelnost a trávicí trakt tak není ihned po ránu přetěžován tuky či bílkovinami, které vyžadují náročné a dlouhé trávení.

Snídaně ve školním roce„Snídaňové celozrnné cereálie se v současnosti stávají nejvhodnější volbou „pracovní“ snídaně pro děti. Jednak pro svou výživovou a energetickou hodnotou, tak i svým pozitivně stimulujícím efektem na senzorická centra, který pomáhá překonat fyziologické ranní nechutenství – a i proto je u nich zaznamenána plošná dětská akceptovatelnost,“ říká MUDr. Zlatko Marinov. Navíc obsažená vláknina v kombinaci s porcí mléka zasytí organismus na dlouhou dobu a zmírní pocit hladu v dopoledních hodinách.

Rodiče nejsou často důslední, nevěnují rannímu jídlu pozornost a zásadně podceňují jeho význam, protože jej považují za časový luxus. I proto jsou celozrnné snídaňové cereálie vhodnou alternativou, které zvládne sám připravit i předškolák.

Sestavte dítěti jídelníček


Strava dítěte během roku by měla být dostatečně pestrá a z pohledu zastoupení jednotlivých živin i vyvážená. Při jejich zařazování je však nutné dbát na to, aby dítěti v určité části dne přinesli nejen dostatek energie i pro jeho aktuální potřeby, ale navíc i pro jeho růst a vývoj. Nedílnou součástí každého jídelníčku je také pitný režim. Naše tělo je až ze 70 % tvořeno vodou, a proto bychom na tento důležitý prvek neměli zapomínat ani u dětí. Dítě by mělo přijmout minimálně 1, 5 l tekutiny denně a to především v dopoledních hodinách. Vyvarovat bychom se měli nasycených tekutin a džusů, které jsou energeticky velmi náročné a dětskému tělu z výživového pohledu nic nepřinášejí. Přednost naopak dát studeným ovocným čajům, ředěným ovocným šťávám a neperlivé vodě.

Zdroj: Cerealie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zdravé a výživné...aj čosi teplé
Obrázek uživatelky
profil
hlavne , aby tie ranajky boli
Obrázek uživatelky
profil
Na snídani dělám chleba nebo rohlík s pomazánkovím nebo normálním máslem,sýr termanizovaný a kousek zeleniny,někdy šunku.Na pití čaj.Jednou za čas cereálie s mlékem ale to já NEMUSÍM!!
Obrázek uživatelky
profil
Taky dáváme přednost cereáliím.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
u nás nejčastěji něco sladkého pečeného a pak ještě cereálie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles