Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa dětí ve věku 1-3 let

11. 12. 2008 | Výživa
Stravu podáváme v pěti denních dávkách.

V tomto období se složení stravy podobá stravě dospělých, s postupným zařazováním jednotlivých potravin. Formují se i stravovací návyky. Proto dbejte na dodržování zásad zdravé výživy i stolování. Strava má být pestrá, energeticky bohatá a výživná, má obsahovat alespoň 500 ml plnotučného mléka a další dvě porce mléčných výrobků, ať už v kombinaci s cereáliemi či ovocem. Batole už překonalo období prudkého růstu a i jeho chuť k jídlu je v porovnání s kojencem nižší. Proto je často také důležité klást důraz na vzhled jídla, připravovat "barevné" vkusné menu s použitím různých druhů ovoce a zeleniny. Maso podávejte ve dvou porcích. Obvykle na oběd a v kombinaci s pečivem na svačinu či večeři. Třikrát týdně zařazujte do jídelníčku vejce, dvakrát až třikrát týdně ryby.

Výživa dětíNesmí se zapomínat ani na luštěniny, které jsou zdrojem rostlinných bílkovin, minerálů a vitaminů. Tekutiny dodávejte ve formě vody, čaje, částečně ovocných šťáv. Nepodávejte koncentrované džusy. Není žádoucí zbytečně přislazovat ani solit. Nevhodné jsou houby, tvrdé drobné kousky potravin (nemleté ořechy, popcorn, arašídy, bobuloviny).

Neupravené kravské mléko není vhodné pro dítě během prvního roku života pro vysoký obsah bílkovin a minerálních látek a nízké hladiny železa, jodu a zinku.

Z uvedených důvodů se v posledním období se doporučuje nepodávat neupravené kravské mléko až do ukončeného druhého roku věku dítěte.

Nevhodné potravinové návyky:


    * Solení potravin dětem se nedoporučuje pro nadměrné zatěžování ledvin a následné riziko vysokého krevního tlaku.

    * Přislazování potravin představuje velkou "potravinovou past". Děti si zvyknou na chuť sladkého a budou ji v dalším životě vyžadovat. Navíc rafinovaný cukr negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku a ostatních minerálů a další jeho obětí jsou dětské zoubky.

    * Pamlsky typu brambůrků, chipsů a hamburgerů dítěti dodávají energii ve formě nasycených tuků, a spoustu soli. Vznikají potravinové návyky, které již nelze odstranit. Jejich nadměrné a pravidelné pojídání vede k následné obezitě.

    * Rizikové pro děti v batolivém věku je i pojídání tvrdých malých kousků. Nedostatečná koordinace při polykání a neustálý pohyb dítěte představují rizika vdechnutí potravy. Proto se dětem nedoporučuje jíst burské oříšky, kousky ořechů, popcorn apod.

    * Je potřebné ještě zmínit "mýtus" o užitečnosti 100% džusů. Kojenci a batolata by neměla namísto vody konzumovat džusy v koncentrované formě. Vysokým obsahem cukrů falešně zasycují a vedou k neprospívání nebojsou naopak zdrojem prázdné energie a navíc mohou vést k dětské obezitě.


Zdroj: Sunárek





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavne pestrá teplá strava
Obrázek uživatelky
profil
se snažím,aby moje děti jedli zdravě.Samozřejmě,že bramburky taky někdy jedí,ale tomu se neubráním.Snažíme se jíst co nejvíce Smajlíkovoce,zeleninu mě ale moc jíst nechtějí,ikdyž se snažím,tak snad časem to bude lepší.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dôležité obdobie života, ozaj
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka