Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mladí lidé se vracejí do garsoniér

2. 04. 2009 | Moderní bydlení
Zájem o nejmenší byty v některých regionech zvýšil jejich ceny 

Prodej nejmenších bytů roste. Výrazně se na tom podílejí mladé páry, při hledání prvního bydlení znovu objevují kouzlo garsoniér a malých jednopokojových bytů. Ještě před dvěma lety přitom žádali nejvíce byty 2+1 a 2+kk.  

„Garsoniéru jako první bydlení nyní volí více než polovina mladých lidí, kteří naším prostřednictvím hledají byt. Ještě před rokem to přitom podle naší databáze byla necelá třetina. Důvodem jsou jednak důsledky finanční krize a situace na trhu s hypotékami, ale i změněný přístup mladých ke společnému  bydlení,“ uvedl šéf realitních makléřů společnosti MEXX Reality Josef Šinágl.  

„Typickým prvním bytem v Praze je nyní garsoniéra ve starším cihlovém domě s 30 m2 a s cenou cca 2,3 milionu korun,“ sdělil Šinágl.

Zájem mladých lidí táhne i celkovou poptávku po segmentu nejmenšího bydlení. „Počet prodaných garsoniér a malých jednopokojových bytů na začátku roku v meziročním srovnání vzrostl zhruba o patnáct procent. V některých regionech jsme v tomto segmentu v posledních měsících u nejmenších bytů v cihlových domech zaznamenali cenový růst v řádu jednotek procent, jinde ceny stagnují,“ sdělil Šinágl. U garsonek v panelových domech se ceny ale snížily v řádu 15 procent (celkem panelové byty přitom pokles 25-30 procent).

 Z diskusí realitních makléřů s kupujícími vyplývá, že mladí lidé při nákupu prvního bydlení již nechtějí tolik riskovat větší zadlužení. „Při současné ekonomické situaci ve světě se mladí lidé bojí velkých výdajů. Zájmu o menší byty nahrává i situace na hypotečním trhu, kde banky zpřísnily pravidla pro poskytování hypoték a dosáhnout na dražší nemovitost je tak složitější. Svou roli hraje i to, že se í ne na plnou cenu nemovitosti a je potřeba zajistit další financování. Tato kombinace může poptávku po segmentu levnějších bytů dále oživit,“ doplnil Šinágl.

Ale jsou zde i další důvody. Čím dál více si mladí lidé uvědomují, jak složitě se řeší spory o vypořádání majetku, pokud mají společnou hypotéku a rozhodnou se pro rozchod. Proto si častěji hypotéku bere jen jeden z páru a kupuje levnější nemovitost. „Celkově je cítit mnohem větší obezřetnost a změna v přístupu k výdajům a k majetku,“ konstatoval Šinágl.

Realitní experti přitom na základě diskusí s klienty očekávají, že první bydlení budou mladé páry měnit za větší prostory v horizontu pěti let. „Mnoho z nich říká, když se nám soužití osvědčí, nebudeme se bát většího výdaje. Samozřejmě bude záležet i na ekonomických ukazatelích,“ dodal Šinágl.

Zdroj: Mexxreality

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se ani nedivím,při normálním platu-je i garsonka přepych-my máme 2+1 a jsme tam 4...taky nemáme na větší,ale aspon to
Obrázek uživatelky
profil
Dneska dá hodně práce vydělat i na tu garsonku.A za čas je malá a pořídit si větší bydlení je pro mladé nedostupné.
Obrázek uživatelky
profil
ale myslím i nejistota zaměstnání, která tu je už skoro 20 let....je někdy těžké dostát svým závazkům
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles