Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Historie podprsenky

2. 04. 2010 | Pro ženy

Podprsenka je pro ženu nepostradatelný oděv s dlouhou a zajímavou historií. První oděv, který připomínal podprsenku, se objevil již v pravěku. Důkazem jsou malby, které byly nalezeny v jeskyních v Anglii. Jsou na nich ženy se zvířecí kůží omotanou kolem hrudi.

 

První spodní prádlo se objevuje v Římské říši. Oděv zvaný mamilare, což byl pás látky omotaný okolo hrudníku, který nosily Římanky pod šaty, prsa nezdůrazňoval, naopak docílil zploštění hrudníku, což římské ženy chtěly. Tyto předchůdkyně podprsenek jsou vyobrazeny v paláci v Pompejích.

 

Podprsence v pravém slova smyslu však předcházel korzet, jehož klady si velmi pochvalovaly Francouzky. Žena francouzského krále Jiřího II. dokonce nakázala na svém dvoře nosit korzety. Díky korzetu dokázaly ženy stáhnout svůj pas až na neuvěřitelných 40 cm. Velkou vyznavačkou vosího pasu byla císařovna Sisi.

 

Obrat nastává v roce 1863, kdy si Luman L. Chapman nechává patentovat náhradu korzetu s vydutou částí v oblasti prsou a ramínky zavázanými za krkem. První podprsenku si pak nechala patentovat Francouzka Herminie Cadolle v roce 1889 a o čtyři roky později i Američanka s českým jménem Marie Tucek. Brest supporter, jak jí nazvala, byla prsní podpěra, která poměrně reálně napodobovala dnešní tvar podprsenky.

 

Když se Mery Phelps Jacobová z New Yorku chystala na ples, zjistila, že jí korzet příliš prosvítá pod šaty. Spojila dva malé kapesníčky a jednu stuhu a první podprsenka byla na světě. Podprsenku nazvala Backless Brassiere a know- kow od ní koupila americká společnost Warner Brothers Corset Company of America za 1500 dolarů.

 

Pak už se podprsenka jen zdokonalovala. Rok 1928 je pro její vývoj velmi důležitý. William a Ida Rosenthal uvedli na trh podprsenky s různými velikostmi košíčků, které byly do té doby jednotné. O 10 let později se objevují první kostice, ocelové drátky ve spodním okraji košíčků. Na konci 2. světové války se stala podprsenka velmi oblíbená a to jí zůstalo až do teď.


Vyzkoušejte naši: Kalkulačku správných velikostí podprsenky


Jana Arnoštová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím bez podprsenky ani chvilku večer se nepočítá=D
Obrázek uživatelky
profil
souhlasit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SOUHLASÍM
Obrázek uživatelky
profil
Zajímám se o všechno možné a vastně i vznik a výod oděvů a spodního prádla, do ní patří. Je to velmizajímavé.
Obrázek uživatelky
profil
super vynález,bez podprdy ani ránu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles