Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat

10. 03. 2012 | Pro ženy
Vlna je dokonale univerzální materiál, který se hodí na celoroční nošení. V zimě hřeje, v létě naopak chladí a skvěle se díky svým absorpčním schopnostem hodí i pro sportovní oblečení. Stejně jako u jiného oblečení ale výhody vlny oceníte pouze tehdy, když sáhnete po kvalitním materiálu a správně o něj pečujete. Proto jsme pro vás připravili pár tipů, které vám pomohou zorientovat se v nabídce, poradí podle čeho vlněné oblečení a doplňky vybírat a jak se o ně starat.

Vlna je společně s bavlnou nejrozšířenějším přírodním materiálem v textilním průmyslu. A to jak díky dostupnosti, tak díky svým vlastnostem. Je velmi lehká, pružná, výborně absorbuje vlhkost, aniž by byla na omak vlhká, a hřeje tak v chladu i vlhku. V teplém prostředí naopak oceníte především její prodyšnost a tedy chladivý efekt.

límec vlněnýPro každé použití se ale hodí jiný typ. Například jemné rouno, tedy takové, jehož vlákna mají tloušťku do 22 mikronů, se hodí na halenky a svetříky. Pro zimní kabáty a ponožky, které nenosíte na holém těle, je vhodné rouno silnější, které je odolnější a pevnější. Hrubá vlákna, tedy ta nad 33 mikronů, už jsou pro svrchní oblečení příliš hrubá a nevhodná pro styk s pokožkou, hodí se na koberce nebo jako výplň.

Se sílou vláken souvisí i nechuť k nošení vlněných výrobků. Převládá názor, že vlna kouše. Pokud jste citlivější na tzv. kousání, volte výrobek z extra jemného merina, které má vlákno silné jen 16-18 mikronů, taková vlna vás určitě kousat nebude. Ono kousání je dáno tím, že výrobce použil nevhodný typ vlny. Čím je vlákno silnější, tím více kouše, je ale také zpravidla levnější a výrobci na to často hřeší.

Pokud tedy nosíte vlnu na holé kůži, i třeba jen šály, límce svetrů nebo vlněné šperky, je síla vlákna jedním z nejdůležitějších parametrů, kterými byste se při nákupu měli řídit.  Že vlněný svetr přestane kousat, když ho dáme do mrazničky, je také jen pověra, vlákna se v mrazničce tenčími nestanou. Nevýhodou obzvláště jemných vln z tenkých vláken je ale na druhou stranu to, že snáze žmolkovatí, a vyžadují tudíž šetrnější zacházení.

Síla vláken je zpravidla udávaná na samotné přízi, pletené výrobky v obchodech tuto informaci uvádějí jen výjimečně, ale jemnost je zřejmá na dotek. Důležitý je tento údaj především u nákupů přes internet, kde byste měli tuto informaci vyžadovat, pokud v popisu není uvedená.

vlnkyMáte-li kvalitní vlněný svetr, může vám při správné péči sloužit dlouhá léta. Vlna je citlivý materiál a při jeho údržbě je třeba dodržovat určité zásady. Neměla by se prát v pračce, případně pouze na jemný a krátký program k tomu určený, s vhodným pracím prostředkem a zásadně bez ždímání, pokud nemá vlna speciální úpravu superwash.

Každý, kdo si jednou vypral oblíbený svetr a musel ho pak darovat svým dětem, dobře ví, že se vlna velmi snadno zplstí a tím srazí. Vlněný výrobek by se proto měl prát pouze ručně, ve vlažné vodě do 30 °C, vždy s použitím tekutého pracího prostředku určeného pro praní vlny.

Nesmí se během praní mnout, třít ani kroutit a při sušení je potřeba pouze jemně vymačkat vodu a sušit ve vodorovné poloze na froté ručníku upravený do žádoucího tvaru. Po úplném uschnutí pak nikdy vlněné oblečení nevěste na ramínka, ale volně složte. Věřte, že vlna za tu péči navíc stojí a odmění se vám dlouhým a krásným životem bez žmolků a vytahaných rukávů.

Zdroj, foto: Fler.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat:

Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat
Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat
Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat
Jak si vybírat vlněné oblečení a jak o něj pečovat
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mam svetr který je nádherný něco mezi svetrem a pončem - stál 1200 tak si myslím že ne málo - a žmolkuje mi. Vztekám se , žmolíky odstříhávám a říkám si jestli za takovou cenu by člověk už mohl koupit kvalitnější svetřík nebo ne?!? Není praný!!! SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
protože jsem taky oprala moherový svetr v pračce,na 30°C a i to bylo špatně...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
svetry v zimě nosím ráda, ale do jejich "údržby" - resp. praní v ruce - se mi nikdy nechce Smajlík. Vyprat, vymáchat, vymačkat vodu, usušit... je to často o nervy a o záda Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles