Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vše o parfémech - Jak fungují, z čeho se skládají a jak vybrat ten pravý

11. 11. 2010 | Pro ženy
Správně vybraná osobní vůně by měla vystihovat osobnost nositele, příjemně doplňovat vzhled a podporovat sebedůvěru. Proto je třeba vybírat svůj parfém velmi pečlivě a uvážlivě. Většinou parfém voní na dvou různých lidech odlišně v důsledku jiného pH pokožky, jiného životního stylu a dalších okolností. Jak zvolit ten správný parfém, který bude ladit nejen k vaší pokožce, ale také povaze?

Vůně je mocný nástroj
Vůně je jedním z důležitých faktorů, který nám umožňuje udělat dobrý první dojem a dotvořit naši osobnost. „Lidský mozek je na zapamatování vůní velmi dobře naprogramován. Podle některých vědců si člověk pamatuje každou vůni, kterou již někdy zaregistroval. Navíc se s vůněmi pojí vzpomínky na určité lidi nebo chvíle. Jistě i vy máte vůni nějaké dobroty spjatou s dětstvím,“ popisuje Daniel Kopecký.

vse-o-parfemechVůně navíc dovede ovlivňovat lidskou psychiku: léčebné metody, které působení vůní využívají, se nazývají armaterapie. Naopak zápachy na člověka působí negativně. Řada míst či situací má svou typickou vůni - kostely bývají vykuřovány kadidlem, na Vánoce se pálí vonná purpura a františek, k provonění místností se užívají vonné tyčinky a svíčky.

Není parfém jako parfém
To, co vám stojí ve flakonku na poličce v koupelně, možná nemusí být opravdový parfém. Parfémem totiž nazýváme vůbec nejintenzivnější vůni s podílem vonných látek 15 – 40 %. Běžnější a také cenově dostupnější je tzv. parfémová voda (Eau de Parfum se zkratkou EdP), která obsahuje 12 – 15 % vonných látek. Dalším typem je toaletní voda (Eau de Toillete – EdT), ve které se nachází 6 – 12 % vonných látek a je lehčí a také méně trvanlivá než výše zmíněné typy. Ještě menší podíl vonných látek – jen 4 – 6 %, má tzv. kolínská voda, nebo Splash Perfume – EdS (Eau de Solide), ve které najdeme méně než 1 %.

„Kvalitní parfémy jsou pro neustále nošení obvykle příliš těžké a z jejich pravidelného používání by nositelku mohla dokonce rozbolet hlava. Proto je vhodnější schovat si je na vzácnější příležitosti a pro běžný den nosti toaletní a kolínské vody, popřípadě lehčí vody parfémové,“ radí Daniel Kopecký.

Je libo květinu, ovoce či vůni orientu?
Moderní parfémy můžeme pro lepší orientaci rozdělit do několika hlavních skupin, které se pak dají dále členit. Patří sem např. skupina vůní květinových, ovocných, citrusových, chyprových a dřevěných a také jejich různé kombinace. U každého parfému navíc rozlišujeme 3 části – hlavu, srdce a základ, podle toho, kdy se které vůně uvolňují.

•    Hlava (vysoké tóny) je to první, co po aplikaci ucítíte. Právě hlava parfému utváří váš první dojem a právě proto je na ní kladen velký důraz. Doba trvání se pohybuje okolo 15 minut.

•    Srdce (střední tóny) začínají naplno vynikat po odeznění hlavy. Voní několik hodin (2 - 3).

•    Základ (nízké tóny), jsou ty látky parfému, které prchají velmi pozvolna. Doba trvání býva několik hodin (3 - 4), avšak nejsou výjimkou parfémy působící desítky hodin.

Zdroj: Parfemy.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Vše o parfémech - Jak fungují, z čeho se skládají a jak vybrat ten pravý:

Vše o parfémech - Jak fungují, z čeho se skládají a jak vybrat ten pravý
Vše o parfémech - Jak fungují, z čeho se skládají a jak vybrat ten pravý
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja mam tiež rada vône o d Diora
Obrázek uživatelky
profil
Já mám ráda téměř všechny ovocné vůně. Nyní zbožňuji zcela náhodou objevený parfém Moschino Funny Smajlík Je prostě božskýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je znacka Dior
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík já mám nejradši takové ty sladké vůně..
Obrázek uživatelky
profil
to je moje oblíbená vůně, ale jen ta květinová, růžová.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle