Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Společenský fenomén?

30. 09. 2010 | Trendy

Proč je dnes pro lidi tak důležité co mají na sobě? Otázka „co na sebe“ trápila jistě nejen dámy již po mnoho staletí.

Fenomén módy postupem času pronikl do různých oblastí své působnosti, tedy i do odívání. Šat starý téměř jako lidstvo samo, měl v prvopočátku vývoje člověka funkci pokrývky nahého těla a ochrany proti chladu a vnějším vlivům. Byl vyjádřením postavení v hierarchii společnosti, což ovšem již neplatí pro dvacáté století, kdy je spíše ukázkou individuality jedince.

V dnešní době přeplněných šatníků si můžeme vybírat z nepřeberného množství módních stylů a barev, dbát na pohodlí a dobrý pocit. Obléci se sportovně i elegantně a stále vypadat moderně a vkusně, záleží jen na nás, na naší osobnosti, vztahu k odívání a též na stavu naší peněženky. Svým vzhledem můžeme okouzlit, provokovat, ale samozřejmě i působit tuctově nebo i třeba nevkusně. Náš oděv povětšinou vyjadřuje něco z nás, dáváme jím často všanc první dojem o naší osobě. Protože určitě alespoň do jisté míry platí pořekadlo: „Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka“. Shrneme–li to, tak naším oděvem lze stejně jako ukázat a upozornit na naši individualitu, tak se za něj i skrýt, osobnost potlačit a zamaskovat.

Móda má obrovskou sílu, mnohdy působí absurdním dojmem, že i ošklivé a odpudivé věci se stanou módními. Vypadá to, jako by chtěla móda ukázat svoji moc. Banální lidé často přejímají za svůj dokonce nějaký výraz či gesto, které se jeví jako móda a používají jej ve vhodných i nevhodných příležitostech.

Mnoho lidí kopíruje styl idolů a hvězd, který jim imponuje. Z dřívějších dob se často uvádí, jak nějaký rozmar nebo zvláštní potřeba individuálních osobností daly vzniknout určité  módě. Právě tak například středověké střevíce s dlouhou zvednutou špičkou vděčí za svůj vznik přání nějakého vznešeného pána, jenž se snažil nalézt vhodnou formu obuvi pro výrůstek na své noze a k sukni s obručemi zas vedlo přání nějaké ženy udávající tón, která tak chtěla skrýt své těhotenství.

Pokud se zamyslíme nad módou, tak se určitým způsobem jedná o napodobení nějakého daného vzoru či ideálu jedincem, který přijmou a podvolí se mu i ostatní lidé. Móda dokáže uspokojit potřeby rozdílnosti a odlišení individua, ale navíc také umí svou masovostí zařídit pocit skrytí a zařazení jednotlivce. Tato obrovská moc a síla ji začleňuje mezi důležité sociální a psychologické činitele se značně důrazným vlivem na člověka.

 

Romana Melicharová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mi, když má někdo na módu svůj vlastní názor, ale někdy se tím docela bavím. Neudivují mne červené nebo zelené hlavy, ale chování někdy docela seriózních dam nebo představ televizních kostymérů.Líbilo se mi, jak hrdinka seriálu Sex ve městě nosila perlové náhrdelníky k županu, v našich inscenacích jsem zase viděla hrdinku filmu vařit s dlouhou šálou na krku (nechápu, že ty konce do něčeho nenamočila) nebo v noční košili v ložnici usínala se čtyřmi náramky na rukou...Ale to je jenom pár postřehů.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles