Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Můj boj se smutnicemi

8. 12. 2013 | Zahrádka

Vyrojily se z květináčů ani nevím kdy, tyhle malé otravné černé mušky. Dělala jsem všechno jako každý rok: přinesla květiny z venku, některé přesadila, ten zbytek aspoň ostříhala a přestěhovala do studené ložnice. A po pár dnech se objevily smutnice.

Nebylo jich moc, takže nám nevadily. Po pár dnech manžel koupil takové žluté lepky, aby se aspoň nějaké chytily a dál jsme to neřešili. Pak mi ale kamarádka řekla, že ty mušky se líhnou z larev v hlíně a že ty larvy okusují kořínky našich rostlinek. A to je průšvih, zvlášť u rostlinek, které potřebujete v ne příliš ideálních podmínkách zazimovat. Nechtěla jsem kupovat žádné drahé chemické postřiky a začala hledat na internetu.

Dočetla jsem se, že pomáhá výluh z cigaret. Sáhla jsem do našich zásob a nasypala celou krabičku do kyblíku s vodou, nechala podle návodu dva dny vylouhovat a zalila jsem s tím květiny. První dva dny jsem si říkala, že to možná chvíli trvá, ale když se ani třetí den množství vylétajících mušek nezmenšovalo, usoudila jsem, že jsem ty cigarety obětovala zbytečně. Nepomohlo ani prolévání zeminy jarem smíchaným s vodou. Maminka mi na tuhle metodu přísahala, ale u mě nějak nezabrala. Ba co víc, tuhle mou léčbu nepřežil červený velkokvětý ibišek, který jsem úspěšně pěstovala několik let.

smutniceAle naštěstí u mě platí, že do třetice všeho dobrého. Zabral obyčejný písek, tedy vlastně jemný akvaristický písek, který mi mezi řečí doporučila prodavačka ve zverimexu. Zdál se mi sice trochu drahý, ale zkusila jsem to. Podle její rady jsem všechny rostlinky obsypala pískem tak, aby zakrýval celý povrch půdy. Čím víc, tím líp. A dál se o rostlinky starala jako obvykle. Fígl je v tom, že jemný písek zabrání vylíhlým muškám, aby se dostaly ven z půdy a těm starým zase nedovolí naklást dovnitř vajíčka. Po čtyřech dnech létala ještě v pokoji sem tam nějaká muška a po týdnu už byl klid. A písek v květináčích navíc krásně vypadá.

A ještě jednu radu jsem dostala: smutnice se prý do bytu dostanou často z nekvalitní zeminy, do které přesazujete pokojové rostliny. Stačí ale nechat substrát tři dny v teplé místnosti dokonale vyschnout a žádné problémy nebudou. Budu na to myslet, až budu na jaře přesazovat další květiny. Kdybych to věděla dřív, nemusela jsem přijít o ten krásný ibišek.


Rrybicka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nekde sem četla,že pomáhá nakrájet nať z petrželky a posypat,ta vuně jim zřejmě vadí,u mě to zabralo
Obrázek uživatelky
profil
ČLÁNEK SI ZASLOUŽÍ VELKOU POCHVALU. NEJLEPŠÍ RADY NAKONEC ZÍSKÁME OD CIZÍCH LIDÍ, KDYŽ NÁM NEVADÍ MLUVIT, POVÍDAT O VŠEM. SPOUSTU LIDÍ JSOU INTROVERTI A NEDOZVÍ SE NIC.
MOC TI FANDÍMSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
DOBRÝ ČLÁNEK.JSEM O NĚCO CHYTŘEJŠÍ.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Loni mi ty bestie pozraly korinky skoro vsech pokojovych kytek a bylo po kytickach. jojo, levnym substratem jsem si je natahla, to vim. i jahody jsem takhle zlikvidovala nejakym substratem buhviodkud, vsechny plody mely takovou jakoby bilou plisen. nebyla to ale plisen ale zakuklene minizviratko. a koreny zraly hnusne stonozky. doufam ze se na jare zas neobjevi:-(
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za výbornou rasu, mám jich také všude lno, vyzkoušela jsem toho už hodně, ale nic nezabralo, Snad to s tím pískem vyjde.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles