MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kávové pohlazení

16. 05. 2013 | Škola vaření

Káva, to není jen lahodný mok, který povzbuzuje naše smysly. Kávu si můžeme připravit ručně doma jako nápoj, použít nejrůznější přístroje, překapávače, presovače a další, nebo si ji vychutnat v pevné formě jako lahodný moučník, karamelky atd.

Nejznámější je příprava tzv. turecké kávy. Jde o mletou zrnkovou kávu přelitou horkou, nikoli však vařící vodou. Již staří Arabové říkali: „Voda vařená, káva zkažená.“

Kávu můžete doplňovat oříšky, vanilkou, skořicí, kakaem, šlehat ji do pěny, ale také použít méně obvyklé variace, jako např. kombinaci s ovocem.

kávové pohlazeníCo takto dát si banánovou kávu?

Kávu po uvaření co nejrychleji vychlaďte. Nejlépe tak, že nádobu s kávou postavíte do studené vody. Čím rychleji se káva vychladí, tím méně hořká bude.

Vychlazenou a oslazenou kávu nalijte do mixéru. Z banánu odkrojte čtyři plátky na ozdobu, zbytek dejte do mixéru ke kávě, přidejte smetanu a rozmixujte, až pění.
Do sklenice dejte tři kostky ledu a na ně nalijte kávu z mixéru. Sklenici ozdobte plátky banánu. Kávu lze pít samotnou nebo ji podávat k dezertu.

 

Vyzkoušejte také kávové karamelky:

Na jejich přípravu budete potřebovat:

-  ¼ l sladké smetany

-  250 g krystalového cukru

-  150 g bramborového škrobu

-  10 g černé kávy

-  10 g másla

Do kastrolku vlijeme smetanu, přidáme cukr, bramborový škrob, 1 dl silného kávového vývaru a dáme vařit. Když začne hmota houstnout a vytváří se karamel, vylijeme ho na plech vymazaný máslem. Ještě vlažné pokrájíme na malé kousky.

 

Mlsné jazýčky jistě neodolají kávovým muffinům:

Potřebné ingredience:

125 g másla, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 20 g kakaového prášku, 125 ml silné vychladlé kávy, 2 lžíce rumu, čokoládová kávová zrna, poleva: moučkový cukr, 1/2 lžičky instantní kávy, 1 lžíce vařící vody

Postup: Změklé máslo vyšleháme do pěny, postupně zašleháme všechen cukr i vanilkový. Až se cukr rozpustí, po jednom zašleháme celá vejce. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a zašleháme k máslu s vejci. Nakonec krátce všleháme rum s kávou. Těsto rozdělíme do 12 muffinových důlků na plechu nebo papírových košíčků a upečeme (180°C, cca 20 minut).

Vychladlé muffiny ozdobíme polevou a kávovým zrnem.

Poleva: do misky dáme asi 3 lžíce prosátého moučkového cukru a půl lžičky kávy. Přidáme lžíci vařící vody, promícháme a vařečkou utřeme hladkou polevu. Podle potřeby přidáme cukr, až má poleva požadovanou konzistenci.

 

Nebojte se zkoušet, kombinovat a ochutnávat. Co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. I do běžných receptů můžete přidat instantní kávu. Například při přípravě pudinku, když máte pouze vanilkový prášek, můžete do jednoho balení přidat pár lžiček instantní kávy, a rázem máte dva druhy pudinku, který můžete barevně kombinovat.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za inspiraci! Pěkný a zajímavý článek. O víkendu určitě vyzkoušíme....
Obrázek uživatelky
profil
paradaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý a hezky napsaný článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles