Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Musíme si pomáhat v Divadle Na Jezerce

6. 12. 2009 | Novinky

Ve zcela novém kabátě ožívá na jevišti Divadla Na Jezerce příběh o tom, jak si Češi umějí pomáhat. Autor scénáře známého filmu Musíme si pomáhat Petr Jarchovský zpracoval  text do divadelní podoby speciálně pro Jezerku a režie se ujal spoluautor textu Jan Hřebejk.

Ten nyní novou inscenaci zkouší s Jiřím Macháčkem, představitelem hlavní role Čížka, Lenkou Vlasákovou v úloze jeho ženy, Miroslavem Vladykou v roli Horsta a s dalšími herci.  Děj tragické komedie z období druhé světové války na českém maloměstě se v mnohém liší od filmové podoby oceněné pěti českými lvy a nominací na Oscara a je plný překvapení.

musime-si-pomahatVeřejné generálky nové inscenace se uskuteční 14., 15. a 16. prosince od 11 hodin. A po návratu Jiřího Macháčka z Thajska pak bude mít hra symbolicky premiéru v březnu 2010. Připomeneme si tak 72. výročí okupace Československa nacistickým Německem a v březnu před 10 lety měl také premiéru Hřebejkův film Musíme si pomáhat.    

Je zajímavé vidět zblízka přerod filmového scénáře v divadelní text. Na Jezerce je to poprvé, kdy stejní autoři, kteří napsali filmový scénář, vytvořili i divadelní text,” říká ředitel divadla Jan Hrušínský.
Režisér filmu Musíme si pomáhat Jan Hřebejk se k příběhu vrací po deseti letech.

Tehdy jsem pro jeho vyprávění hledal filmové prostředky a nyní s herci a spolupracovníky hledáme vyjádření divadelní. Upřímně řečeno, už jsem také leccos zapomněl, a tak se ze všeho nejvíce snažím přistupovat k naší hře tvůrčím způsobem, jako ke zcela nové věci,“ říká.

Jiří Macháček bude hrát jednoho z hlavních hrdinů příběhu inženýra Josefa Čížka. Charakterizuje jej jako nejednoznačnou postavu. “Je zároveň zbabělý i statečný a také zároveň zoufale tragický i komický jako dějiny našeho národa“, uvádí. A když jej porovnává se stejnou postavou ve filmu, říká: „Inspiruje především osobitým pojetím Bolka Polívky. Nezbývá mi než na Bolkova Čížka zapomenout a hledat jej v sobě a na jevišti.“ 

ukazkaMacháček odlétá téměř na celou zimu na dovolenou do exotického Thajska, kde chce podle svých slov hlavně odpočívat.  „Vracím se tak, abych stihl další zkoušky a termín premiéry“, dodává.

Hra Musíme si pomáhat  zachycuje tragické období českých dějin  s komediální nadsázkou. Je příběhem invalidy Josefa Čížka, někdejšího inženýra u firmy Wiener, jeho ženy, českého Němce Horsta, jenž střídavě škodí a pomáhá, a židovského uprchlíka z koncentračního tábora. 

V inscenaci, jejíž děj vychází ze skutečných epizod, jež se odehrály v tehdejším protektorátu, dále hrají Petr Vaněk v alternaci s Václavem Chalupou, Martin Sitta a Roman Štabrňák. Scénu a kostýmy vytvořila Lucie Loosová. Veřejné generálky v Divadle Na Jezerce 14., 15. a 16. prosince 2009 od 11 hodin, premiéra ve čtvrtek 11. března 2010.


Zdroj: Divadlo Na Jezerce.cz  


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !