8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muškáty - ozdoba balkonů a oken

13. 10. 2008 | Zahrádka
Mezi balkonové jedničky patří muškáty (pelargonie). Nejoblíbenější muškáty jsou popínavé, které v době své vegetační doby tvoří bohaté vodopády květů. Aby však byly muškáty skutečnou ozdobou a vytvořily tu nádhernou záplavu květů, je zapotřebí se o ně správně starat.
                                        
Prvním krokem je správná volba druhu muškátu. U venkovských chalup a chat jsou velmi pěkné klasické druhy muškátů,  které rostou do výšky, jsou to druhy, které k chalupám skutečně patří. U novostaveb a činžovních domů jsou zase v kurzu popínavé novější druhy muškátů.

muškátyTaké je důležité předem si promyslet, jakou barevnou skladbu květů muškátů na svém domě chceme vytvořit. Někdo má rád jednotnou barvu, jiný zase barevnou kompozici.  Na zřetel musíme brát barvu omítky domu, aby květy muškátů vynikly. Na domě s bílou fasádou bílé květy muškátů neudělají takovou parádu jako třeba ostře růžové či červené nebo fialové. Je-li barva omítky tmavší, vybíráme světlé nebo ostře zářivé barvy muškátů.


Předpěstování sazenic muškátů:

Někdo si sazenky muškátů koupí v zahradnictví či supermarketu nebo na tržnici, jiný si raději sazenky muškátů vypěstuje sám.
Není na tom nic těžkého: Muškáty množíme pomocí řízků.  Ideální datum na řízkování dle luny je ve dnech znamení vah (mimo dne úplňku).  Připravíme si čistý truhlík, do něhož dáme zeminu na řízkování nebo směs písku a zeminy (poměr 1 : 1). Z dospělých zdravých rostlin muškátů ustřihneme 10cm výhonek který nekvete. Odstraníme z něj listy, necháme jen tři vrcholové listy a ustřižený konec namočíme do stimulátoru na zakořenění (je to jistější),  pak  zastrčíme do připravené zeminy v truhlíku, jemně sazeničky muškátů kolem přitlačíme a zalijeme.

muškátymuškáty














Truhlík s muškáty dáme do polostínu a udržujeme zeminu vlhkou. Nepřeléváme, aby se netvořila plíseň či hniloba. Pravidelně odstraňujeme případné špatné listy. Sazenky muškátů ze také možno nechat jen ve vodě a pak jakmile rostlinka muškátu vytvoří kořeny, zasadíme do země. Musíme vědět, kolik muškátů  budeme na jaře potřebovat a předpěstujeme si pro jistotu  asi tak o 10% více, aby nám nakonec nějaká ta sazenka muškátu nechyběla z důvodu úhynu v období dlouhé zimy. Muškáty máme celou zimu na světlém a chladném místě.  Jsou-li v teple, vytahují se a jsou pak slabé. Pokud se na muškátech objeví poupata, zaštipujeme je, aby se rostlinka zbytečně nevysilovala. Je důležité,  aby do jara vyrostla co nejsilnější  zdravá sazenka muškátu, aby po zasazení na balkon vyrostla skutečně silná krásná bohatě kvetoucí rostlina. Po celou zimu sledujeme, zda nebyly muškáty napadeny škůdci, případně s nimi bojujeme vhodnými postřiky.

muškátymuškáty










Sázení muškátů do truhlíků a žardinek

V dubnu, nejlépe ve dnech panny, si do připravených čistých truhlíků dáme zeminu pro pěstování muškátů a předpěstované muškáty do nich přesadíme. Pokud sázíme více barev, dbáme, aby se mezi sebou střídaly kontrastní barvy, aby jejich barevná škála více vynikla. Ideální jsou samozavlažovací truhlíky. Množství muškátů v truhlíku závisí na velikosti truhlíku. Do 50 cm truhlíku  dáme 2 muškáty, do  70 cm truhlíku 3.  Po zasazení pořádně zalijeme horem,  pak zaléváme jen do postranního otvoru pro zalévání.

Umístění muškátů na stanoviště:

Jakmile chceme přemístit muškáty na balkon či do okna, je lepší rostliny na to připravit. Přes den dáváme ven, na noc kvůli pozdním mrazíkům ještě uklízíme. Jakmile již mrazíky nehrozí, necháme již otužilé muškáty venku i přes noc.

muškátyPéče o muškáty:

Jednou za týden přidáváme do zálivky hnojivo pro muškáty.  Pravidelně odstraňujeme špatné listy, kontrolujeme, zda nejsou rostliny napadeny chorobou či škůdcem, případně v boji proti nim použijeme vhodné postřiky. V parných letních dnech na noc můžeme muškáty rosit a udržujeme neustále vlhkou zeminu. V období květu muškátů pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy, aby mohla rostlina tvořit květy další.

Přezimování muškátů:

Koncem září začneme omezovat zálivku a chystat rostliny k přezimování. Pokud máme málo místa na jejich uskladnění, opakujeme proces s řízkováním. Řízky zaberou méně místa. Pokud budeme uskladňovat celé rostliny, zálivku skutečně hodně omezíme. Přes zimu držíme rostliny téměř v suchu. Neustále musíme odstraňovat suché listy. V únoru začínáme pomalu se zálivkou. V březnu zálivku zvyšujeme, neustále vylamujeme poupata, aby se rostlina nevysílila.


Přeji všem chytrým ženám ( i mužům) radost ze záplavy něžných kvítků muškátů.



 
Hašková – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
miluju muškáty a to hlavně rudé
Obrázek uživatelky
profil
V zahradnictví mě uchvátily anglické muškáty, bílý a temně fialový. Nevíte, zda je pěstování stejné jako u "normálních" muškátů? Smajlík Děkuji
Obrázek uživatelky
profil
uz se jich nemuzu dockat i ostatnich balkonovek,dnes jsem je prave rozsadila a narizkovala nove
Obrázek uživatelky
profil
Diky moc, jsi zlato! Ted uz vim kde byla v mem zahradniceni chyba Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu je to vděčná kytička.Kvete mi ještě teďkom. Na rok ji budu opět sázet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles