Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.10. 2025
Dnes má svátek Olivie a Oliver
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mytí nádobí bez kompromisů: Udržujte svou myčku v kondici

20. 09. 2025 | Domácnost
Myčka je v dnešní době již běžnou součástí českých domácností. Šetří energii, vodu, čas a často také naše nervy. I ten nejchytřejší spotřebič však potřebuje dostatečnou péči, aby mohl podávat perfektní výkon. Chcete mít krásně čisté a lesklé nádobí každý den? Vyzkoušejte 6 praktických tipů, díky kterým bude vaše myčka fungovat stále jako nová. 

„V profesionální kuchyni neustále klademe vysoké nároky na hygienu, čistotu nádobí a spolehlivost spotřebičů. Myslím si, že bychom měli fungovat stejně i doma. Myčky toho dnes zvládnou hodně, ale bez pravidelné péče zbytečně ztrácejí svůj výkon,“ říká český šéfkuchař Jan Punčochář. 


7 tipů pro dokonale čisté nádobí



mytí nádobí1. Držte se pravidel při skládání nádobí


Správné rozložení nádobí není jen otázkou estetiky, ale i účinného mytí. Talíře a hrnce vkládejte vždy do spodního koše. Sklenice a lehké plastové nádobí dávejte nahoru, příbory do místa pro ně určeného. Hrnečky a misky nakloňte tak, aby z nich voda mohla vytékat. Nezapomínejte také nechat mezery mezi jednotlivými kusy nádobí, jelikož proud vody potřebuje prostor, aby byl dostatečně účinný.


2. Nádobí neoplachujte, jen setřete zbytky jídla


Oplachování talířů pod tekoucí vodou je nejčastější chybou při mytí nádobí v myčce. Nejenže tím zbytečně plýtváte vodou a energií, ale senzory moderních myček, které samy vybírají vhodný program na základě míry znečištění nádobí, poté nemohou správně plnit svou funkci. Mějte proto na paměti, že zbytky jídla stačí z nádobí mechanicky odstranit a s ostatním už si myčka hravě poradí. 

3. Pravidelně čistěte filtr


Filtr myčky by se měl čistit alespoň jednou za 3-4 týdny. Zachycuje totiž mastnotu, kousky jídla a nečistoty, které by jinak kolovaly v mycím cyklu. Pokud čištění zanedbáte, výsledkem bude nepříjemný zápach a horší kvalita mytí. 

4. Myslete na tvrdost vody


Vodní kámen není vidět hned, ale postupně omezuje výkon myčky a snižuje účinnost mycích prostředků. Pokud máte stejně jako většina českých domácností tvrdou vodu, je pravidelné doplňování soli naprostý základ. Chráníte tím vnitřní komponenty a zároveň zvyšujete efektivitu celého mycího procesu.

5. Jednou za tři měsíce vezměte čištění z gruntu


I když myčku používáte správně, tak se mastnota, vodní kámen a drobné zbytky jídla postupně usazují i na místech, kam se voda při běžném mytí vůbec nedostane. Pokud tyto nečistoty nebudete pravidelně odstraňovat, bude myčka hůře fungovat, zapáchat, spotřebovávat více energie a časem ztrácet svou životnost.

6. Zamezte vzniku nepříjemného zápachu


Zavřená myčka, vlhké nádobí a zbytky jídla představují ideální podmínky pro tvorbu bakterií, plísní a nepříjemného pachu. Po každém mycím cyklu proto na chvíli otevřete dvířka a nechte myčku vyschnout.

Zdroj: Somat



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Náš tip


Další tipy


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !