Myčka je v dnešní době již běžnou součástí českých domácností. Šetří energii, vodu, čas a často také naše nervy. I ten nejchytřejší spotřebič však potřebuje dostatečnou péči, aby mohl podávat perfektní výkon. Chcete mít krásně čisté a lesklé nádobí každý den? Vyzkoušejte 6 praktických tipů, díky kterým bude vaše myčka fungovat stále jako nová.
„V profesionální kuchyni neustále klademe vysoké nároky na hygienu, čistotu nádobí a spolehlivost spotřebičů. Myslím si, že bychom měli fungovat stejně i doma. Myčky toho dnes zvládnou hodně, ale bez pravidelné péče zbytečně ztrácejí svůj výkon,“ říká český šéfkuchař Jan Punčochář.
7 tipů pro dokonale čisté nádobí
1. Držte se pravidel při skládání nádobí
Správné rozložení nádobí není jen otázkou estetiky, ale i účinného mytí. Talíře a hrnce vkládejte vždy do spodního koše. Sklenice a lehké plastové nádobí dávejte nahoru, příbory do místa pro ně určeného. Hrnečky a misky nakloňte tak, aby z nich voda mohla vytékat. Nezapomínejte také nechat mezery mezi jednotlivými kusy nádobí, jelikož proud vody potřebuje prostor, aby byl dostatečně účinný.
2. Nádobí neoplachujte, jen setřete zbytky jídla
Oplachování talířů pod tekoucí vodou je nejčastější chybou při mytí nádobí v myčce. Nejenže tím zbytečně plýtváte vodou a energií, ale senzory moderních myček, které samy vybírají vhodný program na základě míry znečištění nádobí, poté nemohou správně plnit svou funkci. Mějte proto na paměti, že zbytky jídla stačí z nádobí mechanicky odstranit a s ostatním už si myčka hravě poradí.
3. Pravidelně čistěte filtr
Filtr myčky by se měl čistit alespoň jednou za 3-4 týdny. Zachycuje totiž mastnotu, kousky jídla a nečistoty, které by jinak kolovaly v mycím cyklu. Pokud čištění zanedbáte, výsledkem bude nepříjemný zápach a horší kvalita mytí.
4. Myslete na tvrdost vody
Vodní kámen není vidět hned, ale postupně omezuje výkon myčky a snižuje účinnost mycích prostředků. Pokud máte stejně jako většina českých domácností tvrdou vodu, je pravidelné doplňování soli naprostý základ. Chráníte tím vnitřní komponenty a zároveň zvyšujete efektivitu celého mycího procesu.
5. Jednou za tři měsíce vezměte čištění z gruntu
I když myčku používáte správně, tak se mastnota, vodní kámen a drobné zbytky jídla postupně usazují i na místech, kam se voda při běžném mytí vůbec nedostane. Pokud tyto nečistoty nebudete pravidelně odstraňovat, bude myčka hůře fungovat, zapáchat, spotřebovávat více energie a časem ztrácet svou životnost.
6. Zamezte vzniku nepříjemného zápachu
Zavřená myčka, vlhké nádobí a zbytky jídla představují ideální podmínky pro tvorbu bakterií, plísní a nepříjemného pachu. Po každém mycím cyklu proto na chvíli otevřete dvířka a nechte myčku vyschnout.
Tento článek také můžete