Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na kuchyňské frontě

29. 05. 2023 | Knižní tipy
Název: Na kuchyňské frontě
Autor: Jennifer Ryanová
Datum vydání: 5 / 2022
Nakladatelství: Ikar
Vazba: Pevná
Formát, hmotnost: 154 × 233 mm, 566 g
Počet stran: 392
Cena: 352 Kč

Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni značně kreativní. Za okny totiž zuří válka a ponorky přerušily dodávky potravin, takže všichni musí vyjít s málem. Rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě, který vysílá nápadité recepty z dostupných surovin, vyhlašuje kuchařskou soutěž o místo první ženské spolumoderátorky.

Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci. Mladá vdova by dokázala splatit manželovy dluhy. Kuchtička by mohla opustit službu a postavit se na vlastní nohy. Lady z honosného panství by byla schopná uniknout despotickému manželovi. A pro vyučenou šéfkuchařku je to zkrátka výzva. Pomůže soutěž komunitu stmelit, nebo ji naopak rozdělí?

Na kuchyňské frontěUkázka z knihy Na kuchyňské frontě:


Lady Gwendoline byla perfekcionistka. Každý koláč vytvořila stejně dokonalý jako celý svůj osobní život. Pravda, nešlo jí do hlavy, proč tolik lidí, například její sestra Audrey, považuje život za pekelně náročný a tráví ho v neustálém strachu, že někomu šlápne na palec. Proboha, copak Audrey dodnes nepochopila, že takhle to nefunguje? Člověk má jít tvrdě za svým a neohlížet se doprava ani doleva.

Sama docílila toho, po čem původně toužily obě. Copak nedosáhla nejvyšší mety a neulovila bohatého manžela? Copak ho nepřesvědčila, že Fenley Hall je pro ně ideální sídlo? Jejich matka by se obrátila v hrobě.

Omračující bohatství narůstajících výnosů z importu potravin Gwendoline umožnilo přepychový, třebaže ne zrovna zábavný životní styl. Do manželství ji vehnala její umanutá ctižádost.
Při osobním setkání se dvojice navzájem svěřila se svou vášní pro úspěch. Oba měli vlastní ideály, třebaže ty jeho byly mnohem konkrétnější než její. Obchodní záležitosti mu často kazily náladu, protože míval jinou představu o jejich realizaci. Koneckonců, dobrého obchodníka děla neústupnost.

Teď lady pohledem do publika zapátrala po Audrey a s prudkým návalem vzteku si přiznala, že sestra se na ukázku jejího válečného vaření ani neobtěžovala přijít. Matka Audrey vždy chválila jako lepši kuchařku, jedinou skutečnou kuchařku z dcer, zatímco Gwendoline si nesla nálepku sobecké intrikářky, jako by ani nepatřila do rodiny. Když matku nadchly Audreyiny vynikající koláče, ani se neobtěžovala vyslechnout návrh mladší dcery, že by ráda pomohla aspoň s polevou.
Maminka by nesnesla vědomí, že jsem jejího miláčka zastínila, pomyslela si Gwendoline dopáleně.
Navlékla si chňapky, otevřela troubu a vytáhla ven dokonale nadýchaný slaný nákyp s lesklou zlatavou kůrkou.

Sálem se rozlila lahodná vůně dušené zeleniny. Gwendoline koláč rozkrojila a jeden klínek položila na talíř. Kousky zeleniny byly potažené chutnou šťávou a obalené křupavým zlatavým těstem.
„Dámy a pánové, dovolte, abych vám představila nákyp lorda Wooltona.“ Udělala významnou pauzu. „Z přídělových potravin jsme použili jen trochu tuku na vaření. Širokou oblibu si v těchto válečných dobách vysloužil díky množství doma vypěstované, a tedy levné a dostupné zeleniny.“

O autorce knihy Na kuchyňské frontě:


Jennifer Ryanová nejdříve pracovala jako redak¬torka literatury faktu. Stále ale toužila nějakým způsobem předat příběhy o válce, které jí v dětství vyprávěla babička, a tak začala studovat beletrii na Univerzitě Johnse Hopkinse. Během studií napsala svůj první román Sbor chilburských dam (Argo, 2017), jenž se stal světovým bestsellerem. Momentálně žije ve Washingtonu, D. C. s manželem a dvěma dcerami.


Tuto knihu Na kuchyňské frontě koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu nebo na eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na kuchyňské frontě:

Na kuchyňské frontě
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !