MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat digestoř, která padne vaší kuchyni jako ulitá?

17. 10. 2015 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Stavíte, nebo rekonstruujete kuchyň? Aby se v ní vařilo jedna radost, měli byste všechno vybavení vybírat v klidu a s rozmyslem. Víte například, jaký se do ní hodí odsavač par neboli digestoř? Pokud si nejste jistí, poradíme vám.

Že by vás měla zajímat kvalita a výkon, to je asi samozřejmost. Co dál zvážit?

Jaký je váš rozpočet?
Jaký typ digestoře potřebujete?
Jakými odsavači par jsou vybaveny byty, či domy ve vašem okolí?
Jaké využijete funkce?

jak vybrat digestořS odtahem, nebo bez?


Jestliže máte dům, který tomu konstrukčně odpovídá, pořiďte si digestoř s odtahem. Ta veškerý kouř, zápach, vlhkost i teplo odvede odtahovým potrubím přes tukový filtr z domu ven. Jedná se o nejefektivnější a nejvýhodnější řešení, jelikož nevyžaduje, kromě zpětné klapky, žádné další výdaje.

Pokud ale žijete v bytě, digestoř s odtahem do něj propašujete těžko. V tom případě je ideální odsavač par s recirkulací, který nasátý vzduch s nečistotami prožene přes tukový a pachový filtr a pak jej čistý vrací zpět do místnosti. Tukový filtr je součástí vybavení digestoře. Pachový, neboli uhlíkový filtr si ale budete muset dokoupit a pravidelně jej měnit. Tukový filtr pak nesmíte zapomenout čistit, jinak se vám časem do bytu bude vracet stejně znečištěný vzduch, jako z něj odešel.

Velikost, výkon a hlučnost


Digestoř musí být adekvátně velká a silná vzhledem k prostoru, který má pokrýt. V praxi by tedy měla obsáhnout celou šíři sporáku. Na délku by pak měla dosahovat minimálně do poloviny předních plotýnek.

Výkon digestoře je kvalifikován množstvím vzduchu, který je schopna odsát a je jedním z nejdůležitějších parametrů. Může být ale ovlivněn i dalšími faktory, jako je štěrbinové sání. To zvyšuje účinnost odsávání a snižuje jeho hlučnost.

Právě hlučnost je další věcí, na kterou byste si při výběru odsavače měli dát pozor. Některé odsavače jsou vybaveny speciální technologií, která hluk eliminuje. Takový přístroj je sice o něco nákladnější, pokud ale máte doma malé dítě, bude pro vás požehnáním.


Typy digestoří


Podvěsné digestoře jsou ekonomickou variantou, vhodnou pro kuchyně, kde není prostoru nazbyt. Najdete je totiž pod kuchyňskou skřínkou. Recirkulační modely jsou podstatně levnější, než podvěsné digestoře s odtahem, ty ale naproti tomu umí vyvinout mnohem větší výkon.

Komínové digestoře (neboli nástěnné) jsou vyváženou kombinací formy a funkčnosti za dostupnou cenu. Jsou nainstalovány u stěny kuchyně a říká se jim komínové, protože jejich tvar nápadně připomíná klasický komín. Jsou ale výrazně dražší, než podvěsné odsavače par.

ostrůvková digestoř


Stropní odsavače par, kterým se běžně přezdívá ostrůvkové digestoře, jsou tím nejlepším, co je v tomto odvětví k dostání. Výrazný dramatický design může eskalovat od evropského skleněného stylu, přes chromový minimalismus až po robustní rustikální vzhled. Za nejvyšší kvalitu i design si ale připlatíte.

Vestavné digestoře jsou navrženy tak, aby téměř nezpozorovány zapadly do interiéru vaší kuchyně. Najdete je totiž v útrobách stěny, stropu, skříňky, nebo pracovní desky. Na rozdíl od komínkové digestoře odvedou výpary z vaší kuchyně nenápadnou cestou. Nákladnost takové digestoře zcela závisí na náročnosti její montáže.

Co to umí, aneb funkcí máme na vybranou


Obecně platí, že čím vyšší je cena produktu, zvyšuje se i výkon, hlučnost naopak klesá a ovládání přechází z manuálního na elektronické.

Zatímco základní podvěsné digestoře budou mít manuální on-off páčku a možná dvourychlostní chod, ty nejlepší přístroje budou vybaveny digitálním ovládáním a ventilátory s několika rychlostmi. Některé dražší digestoře se dokonce mohou pochlubit senzory, které reagují na teplo a malé částečky poletující vzduchem, a automaticky spustí odsávání.

Se stoupající cenou se také zlepšuje osvětlení, od žárovky přes halogenové až k (v případě výrobků, označených známkou Energy Star) fluorescenční světlo. Příštím logickým krokem bude LED dioda.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat digestoř, která padne vaší kuchyni jako ulitá?:

Jak vybrat digestoř, která padne vaší kuchyni jako ulitá?
Jak vybrat digestoř, která padne vaší kuchyni jako ulitá?
Jak vybrat digestoř, která padne vaší kuchyni jako ulitá?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !