8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebojte se udělat pořádný průvan ve svém šatníku

9. 07. 2023 | Trendy
Čeká vás větší svoboda, ulehčíte své peněžence a usnadníte si i cestování.

Jak na to?


Uspořádání šatníku je důležitou součástí každodenního života. Dobře zorganizovaný šatník nám umožňuje snadněji zvolit oblečení na různé příležitosti, šetří čas i peníze. Pojďme se společně podívat na užitečné tipy, jak šatník efektivně vytřídit, jak rozeznat kvalitní oblečení a jak si jej uspořádat tak, aby byl praktický a přizpůsobený i váhovým výkyvům, nebo změnám vkusu.

Jak začít?


Nebojte se udělat pořádný průvan ve svém šatníkuPrvním krokem k uspořádání šatníku je důkladné třídění oblečení. Ujistěte se, že nebudete rušeni a budete mít dostatek času pro kompletní práci. Vyprázdněte svůj šatník, pro rozprostření oblečení využijte třeba postel a rozdělte oblečení do několika kategorií: stále používané kousky, zanedbané a ty, které potřebují opravu, sezónní oblečení a kousky, které už nepotřebujete. Při rozhodování, co si ponechat a co vyřadit, se zamyslete nad tím, jak často dané oblečení nosíte a jestli ještě vyhovuje vašemu stylu. Vyřaďte oblečení, které jste nepoužili déle než rok, a dávejte přednost kvalitním kouskům před těmi, které jsou poškozené nebo zastaralé.

Nerozdělujte šatník podle barev! Je to sice hezké, ale při výběru outfitu nepraktické. Potřebujete u sebe mít kategorie (bundy, saka, kalhoty) a ne barvy. Ramínka musí vždy mířit stejným směrem - díky tomu se oblečení lépe vyndává a ukládá zpátky a tolik se v šatníku nepomačká.

Jakmile máte vybráno, které kusy oblečení si ponecháte, začněte je organizovat ve svém šatníku. Můžete je uspořádat podle typu, barvy nebo sezóny, v závislosti na vlastních preferencích. Použijte vhodné zásuvky, věšáky a úložné krabice, abyste měli přehledný a funkční šatník.

Oblečení, které jste na sobě neměli déle než rok, do šatníku nepatří.

Vsaďte na kvalitu


Při třídění šatníku je důležité rozeznat, co je skutečně kvalitní a co ne. Kvalitní oblečení je vyrobené z odolných materiálů s pečlivým zpracováním. Zkontrolujte švy, knoflíky, zipy a další detaily. Kvalitní kousky by vám měly skvěle padnout a také odolávají opakovanému nošení a praní. Investování do vyšší kvality oblečení vám pomůže vytvořit trvanlivý šatník, který bude vypadat dobře i po několika letech. Dívejte se proto po materiálech jako je bavlna, vlna, kašmír či kvalitní kůže. Nezapomeňte také zvolit několik univerzálních kousků. Například maminky jistě ocení kvalitní bundu, kterou vynesou nejen při venkovních procházkách, ale taky v ní díky vhodnému střihu budou moci nosit i své dítě.

Mezi další univerzální kousky patří šaty nebo sukně s pružným pasem, volnější střihy a oblečení vyrobené z elastických materiálů. Tyto kousky se budou lépe přizpůsobovat vaší aktuální postavě a budou vám sedět i při různých váhových obdobích.

Vyzvěte sami sebe a naskočte na vlnu udržitelnosti


Podle studie z roku 2022 “Vytváření prostoru v šatníku: Udržitelný potenciál módních výzev inspirovaných minimalistickým stylem”, který zkoumal 20 účastníků módních výzev, hraje klíčovou roli při třídění šatníků také udržitelnost a minimalismus. Možná nejznámější minimalistickou módní výzvou je “Project 333”, který v roce 2010 vytvořila blogerka Courtney Carver. Projekt vyzývá účastníky, aby se oblékali pouze do nejvýše 33 kusů oblečení (bez spodního prádla, oděvů na doma a nočního prádla) po dobu tří měsíců. Podle této výzvy je zapotřebí také zbývající oblečení od sebe oddělit tím, že je vložíte do krabice, kterou pečlivě uzavřete páskou a zajistíte, že je tzv. mimo zorné pole. Zbývajících 33 kusů má sloužit jako kapslová garderóba. Od svého zahájení v roce 2010 je projekt stále populárnější a zúčastnily se ho desítky tisíc lidí po celém světě. Navzdory svému zahájení před více než deseti lety se tato výzva nadále šíří a v březnu 2020 Carver vydala knihu nazvanou “Projekt 333: Minimalistická módní výzva, která dokazuje, že méně je skutečně mnohem více.”

Většina účastníků této výzvy ji hodnotí kladně a našla v ní užitek v reálném životě. Někteří mluvili o jednoduchých a praktických výhodách spočívajících v omezení počtu oblečení. Mezi ně patřil třeba finanční užitek z menšího utrácení za oblečení, radost z uspořádanějšího a méně přeplněného šatníku a ložnice, menší množství prádla k vyprání a také mnohem efektivnější způsob balení se na cesty.

Psychické benefity uklizeného šatníku


Protřídění šatníku vám může pomoci i k protřídění vlastní hlavy. Téměř polovina účastníků výzev zmínila, že mít méně kusů oblečení ve svém šatníku eliminuje potřebu rozhodování při ranních rutinách, což šetří čas a snižuje stres ráno. Toto odpovídá teorii Schwartzova paradoxu volby, která tvrdí, že příliš mnoho možností volby pro spotřebitele může být přehlcující a mít negativní vliv na jeho psychickou pohodu. Proto vám takové vytřídění šatníku může pomoci eliminovat tento stresový výběr. Možností, ze kterých volíte, je totiž tak málo, že není čas na nerozhodnost.

Správně uspořádaný šatník přináší mnoho výhod, ať už jde o rychlejší výběr oblečení, dlouhodobou udržitelnost či zvýšení sebevědomí. Třídění a organizace šatníku je proces, který vyžaduje čas a úsilí, ale vyplatí se. Investování do kvalitního oblečení a vybírání univerzálních kousků vám pomáhá nosit kousky, které využijete dlouhá léta. Buďte kritičtí při vyřazování nepotřebného oblečení a vytvořte si šatník, který odráží váš styl, je praktický a hlavně dlouhotrvající. 

Zdroj, foto: wo-mum.com



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !