8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedvědi - 44 slavných písniček...a ještě něco navíc

25. 10. 2010 | Novinky

Pokladnice hitů legendárních folkových králů je tak obrovská, že bylo jen otázkou času, kdy po veleúspěšném výběru nejslavnějších písniček (50 tisíc prodaných alb) dojde na pokračování. To se tentokrát ohlíží až k letům prožitých v kapele Spirituál kvintet a přes nezapomenutelné společné bratrské projekty až do let nedávných a jejich úspěšných sólových desek, které přinesly bezpočet dalších legendárních písničkových zážitků.


Na tomto albu se objevují i sólové počiny zdatného pokračovatele hitmakerovského klanu, syna jménem Vojta Nedvěd. A to nejlepší nakonec : dvojalbum totiž jak už podtitul "...a ještě něco navíc" napovídá, nebsahuje pouze 44, ale celkem 53 hitů !


Jan Nedvěd


albumJan Nedvěd (narozen 1946 Praha) je jeden z nejvýznamnějších českých folkových a trampských písničkářů. Svou hudební kariéru zahájil v beatových kapelách (The Three Long Fingers, The Preachers), ve kterých působil společně se svým bratrem Františkem. Spolu s ním zakládá v roce 1972 trampskou skupinu Toronto, která je později nucena změnit jméno na "méně závadné" Brontosaury. Kromě Brontosaurů, působil Jan Nedvěd souběžně (až do roku 1988) u skupiny Spirituál kvintet.


První Brontosauří album (Na kameni kámen) vyšlo v roce 1985 u Pantonu a kromě titulní skladby přineslo legendární hity jako "Růže z papíru," "Tulácký ráno," "Valčíček." Jeho následovník, album Ptáčata, vychází o dva roky později u stejné firmy a najdete na něm například legendární "Stánky."  V roce 1990 vydává Honza Nedvěd album Kamínky a s ním přichází i  další přestávka v činnosti Brontosaurů, tentokrát dvouletá. Během této doby Honza koncertuje se svým bratrem Františkem, jeden z těchto koncertů (v Brně) vychází v roce 1993 také na CD u Firmy 6P Petra Novotného.


Brontosauři se do nahrávacích studií vracejí v dalších letech ještě dvakrát - v roce 1992 vychází deska Sedmikráska a o dva roky později pak přichází na značce BMG kolekce Zahrádky. V roce 1996 slaví Honza padesáté narozeniny megakoncertem na pražském Strahovském stadionu (21. 6. 1996). Na podzim tohotu roku vzniká také poslední společný projekt bratrů Nedvědů - album Pasáček hvězd. Od roku 1997 vystupují Jan a František samostatně. vychází album Honza (1997), které je od dva roky později následováno titulem Vašek.


Jan Nedvěd také spolupracuje s dalšími interprety (s Marcelou Voborskou - album Řetízek, nebo s cimbálovkou Jury Petrů - album Zahučaly hory). V roce 2007 vychází album Ta noc, kdy mi vyšlo slunce, na kterém se znovu setkává se svým bratrem Františkem. Ve stejném roce také oba bratři absolvují společné narozeninové turné se skupinou Fešáci.


František Nedvěd

František Nedvěd (* 19. září 1947) je český zpěvák a kytarista. Patří mezi nejvýznamnější osobnosti české country, folku a trampské písně. Vystupoval ve skupinách Brontosauři (která se původně nazývala Toronto) a Spirituál kvintet. Potom se vydal na sólovou dráhu jako jeho bratr Jan Nedvěd, který je také hudebník. Nyní hraje se svou skupinou, ve které hrají Petr Kocman - kytarista a zpěvák, jeho syn Vojtěch Nedvěd, který hraje na dvanáctistrunnou kytaru, baskytarista Milan. S bratrem Janem mají ještě sestru. Se svou manželkou Marií má dva syny: Františka (*1974) a Vojtěcha (*1977).


Zdroj: Universal.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Rádi je poslouchámeSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to fajn hudba
Obrázek uživatelky
profil
hezký písničky, hezký slova ...
Obrázek uživatelky
profil
oblibenych pisnicek, snad nejradeji Valcicek....i kdyz neznam slova, da se i melodicky zanotovat
Obrázek uživatelky
profil
Také je mám ráda
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles