8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu

6. 07. 2012 | Moderní bydlení
Ať už si na zahradu pořídíte jakýkoliv typ bazénu, v každém případě je zapotřebí se o něj starat s pravidelnou péčí. Bez správné údržby se životnost bazénu výrazně zkracuje a koupání v zanesené vodě přestává být tím pravým požitkem.

Čištění vody


Aby byl požitek z koupání vždy příjemný a zároveň bezpečný, musí být voda v bazéně dokonale čistá. Nejefektivnějším způsobem je kombinace dvou způsobů-mechanického a chemického čištění. Během sezóny je zapotřebí bazén pravidelně filtrovat a pomocí svěrací síťky nebo ručního podtlakového vysavače odstraňovat plovoucí nečistoty.

Vodní vysavač nečistotV současné době patří mezi nejužívanější filtrace písková. Voda je hnána čerpadlem přes vrstvu písku, která zachycuje hrubé nečistoty. Kartáčový nástavec si pak poradí s usazeninami na stěnách a dně.

Zbavit se hrubých nečistot však nestačí, voda se musí upravovat i chemicky. Nejsnazším způsobem je desinfekce chlorem. Ten lze pořídit ve formě prášku nebo tablet a udrží vodu čistou po několik dní. Vždy dodržujte dávkování doporučené výrobcem. Dezinfikovat je možné také pomocí peroxidu vodíku, jehož použití je velmi podobné.

I přestože chlor zdravému člověku neškodí, jsou lidé, kterým jeho přítomnost dobře nedělá. V takovém případě lze chemické prostředky nahradit. Možností je použití UV lampy, kdy je voda vystavena UV-C záření s vlnovou délkou, která zabíjí bakterie.

Jednou týdně je také potřeba zkontrolovat hodnotu pH. Správná hodnota by se měla pohybovat mezi 7,2 až 7,6 pH. K tomu slouží přípravky PH+ a PH-, kterými poměrně snadno PH vody v bazénu upravíte.

Doplňky


Existuje široká škála příslušenství, které je možné k bazénům instalovat. Některé z nich jsou nezbytně nutné pro bezproblémový provoz.

Bazénové vysavače

Nečistoty na dně bazénu lze jednoduše odstranit pomocí bazénových vysavačů. Pro nadzemní bazény jsou vhodné mechanické a poloautomatické vysavače, jejichž instalace i obsluha je velmi rychlá. Vysavač si nejdříve změří plochu bazénu a poté sám začne čistit dno a stěny. Vy nemusíte dělat nic, pouze po skončení čištění vyměnit filtr.

Solární plachtaV případě zapuštěných bazénů se nejčastěji k odstraňování nečistot využívá plně automatických vysavačů. Ty jsou řízené vlastní naprogramovanou řídící jednotkou, nezávisle na chodu filtrační jednotky.  

Bazénové plachty

Energetickou náročnost ohřevu vody je možné snížit také pomocí zakrývání hladiny bazénu v době jeho nepoužívání. Krycí plachty slouží k ochraně před vniknutím mechanických nečistot do bazénu, a tím usnadňují jeho údržbu. Solární plachty se umisťují na hladinu bazénu. Speciální fólie násobí účinky slunečního záření, ohřívá vodu a zároveň zamezuje úniku tepla vypařováním nebo sáláním. Celkové tepelné ztráty bazénu se tak mohou snížit až o 50%.

Zdroj, foto: OBI

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu:

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
Nezapomínejte na pravidelnou údržbu bazénu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na moře ale asi každý nemá. A je taky pravda, že spousta lidí nemá ani místo, kam dát ten bazén. Takže nezbude nic jiného, než jít na koupaliště nebo do rybníka.
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší bazén je moře.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles