Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novela v dopisech Lady Susan

9. 08. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Lady Susan
Autorka: Jane Austenová
Nakladatelství: Daranus
Rok vydání: 2009
Formát: 130 x 200 mm
Vazba:  Pevná s přebalem lesklá
Počet stránek: 120 str.
Cena: 199,-Kč

Novela v dopisech s názvem Lady Susan je jediným plně dokončeným dílem z pera Jane Austenové, které nebylo publikováno za jejího života. Podobně jako původní verze prvního publikovaného románu Rozum a cit (ještě pod názvem Elinor a Marianne) jde o relativně krátké dílo v dopisech.

Jak již název napovídá, hlavní hrdinkou je sobecká vdova Lady Susan, která se snaží nalézt co nejvhodnějšího manžela nejen pro sebe, ale také pro svoji dceru (kterou ovšem nutí do sňatku s mužem, kterého nenávidí).

Austenová rozpracovává charakteristiky postav prostřednictvím reakcí na dopisy, které dostávají, přičemž hlavní hybatelkou příběhu i emocí je právě Lady Susan, důmyslně měnící tón dopisů podle toho, komu jsou určeny. Jane Austenová - Lady SusanHlavní hrdinka popírá klasické standardy romantických románů – hraje až neuvěřitelně aktivní roli, je krásná, inteligentní i vtipná a její nápadníci jsou mladší než je ona sama. Není také bez zajímavosti, že během námluv s případným manželem bez problémů flirtuje se ženatým mužem. A v závěru je k ní autorka dokonce výrazně shovívavější, než bychom očekávali.

V současné době pracuje známá britská scenáristka Lucy Pebble na filmové adaptaci této novely pro Celador Films a BBC4.

O autorce:  Jane Austenová  (1775-1817)

Jedna z nejznámějších a nejčtenějších anglických spisovatelek se narodila v hrabství Hampshire jako sedmé z osmi dětí reverenda George Austena a jeho ženy Cassandry. Přestože získala kvalitní vzdělání, neměla moc příležitostí uplatnit ho. Žila podobně jako v té době většina anglických dívek z „lepších kruhů“, pro něž byl často jedinou možností sebeprosazení společensky vhodný či výhodný sňatek. Jane Austenová však po milostném zklamání zůstala – podobně jako její starší sestra Cassandra – neprovdána.

Prostředí, v němž žila, a životní styl společenské vrstvy, k níž náležela, autorka věrně zachytila ve svých slavných románech, které za jejího života vycházely anonymně. První literární pokus se Austenová snažila neúspěšně vydat roku 1797, kdy jí bylo pouhých dvaadvacet let. Debutu se ovšem dočkala až o čtrnáct let později - šlo o Rozum a cit (Sense and Sensibility, 1811), který je společně s Pýchou a předsudkem (Pride and Prejudice, 1813) jejím nejznámějším románem. V té době už pracovala na knize Mansfieldské panství (Mansfield Park, 1814), díky níž si vydobyla uznání coby talentovaná spisovatelka, které stvrdila románem Emma (Emma, 1815). Další dvě knihy - Opatství Northanger (Northanger Abbey), která vznikla už v roce 1799, a Persuasion – vyšly rok po autorčině smrti.

V pořadí sedmým románem slavné spisovatelky měl být Sanditon, na němž pracovala šest měsíců, ale už jej nestačila dopsat. Na základě rozsáhlého fragmentu dílo dokončila autorka vystupující pod pseudonymem Marie Dobbsová. Ohlasy čtenářek na celém světě svědčí o tom, že s posledním velkým příběhem Jane Austenové se vypořádala brilantně.

Tuto knihu Jane Austenová - Lady Susan koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Daranus.

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
.......nezaskodi nikomu
Obrázek uživatelky
profil
je skoro vždycky lepší
Obrázek uživatelky
profil
těším se na film!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles