Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový film - Kniha přežití

14. 01. 2010 | Kultura

V nepříliš vzdálené budoucnosti, asi třicet let po konečné válce, prochází pustinami kontinentu, který býval Amerikou, osamělý muž. Všude kolem něj se nacházejí opuštěná města, rozpadající se silnice, sežehlá země – pomníky nedávné katastrofy. Civilizace neexistuje, zákony neplatí. Cesty patří gangům, které jsou schopny člověka zabít kvůli botám, kvůli hltu vody...nebo prostě jen tak. Ale na tohoto poutníka nestačí.


Eli (Denzel Washington), který se nestal bojovníkem z vlastní vůle, ale z nutnosti, touží po klidu a míru, ale pokud je k tomu donucen, rozdrtí své protivníky dříve, než si stačí uvědomit, jak osudné chyby se dopustili. Důvodem jeho boje nejsou obavy o vlastní život, ale naděje na budoucnost – naděje, kterou opatruje a chrání už po třicet let a je rozhodnutý ji proměnit ve skutečnost. Eli, poháněný smyslem pro povinnost a vedený vírou v cosi většího, než je on sám, dělá vše, co je třeba, aby přežil – a pokračoval ve svém úsilí.


kniha-prezitiJen jediný muž v tomto zničeném světě chápe, jakou moc má Eli ve svých rukou, a je rozhodnut ji získat pro sebe: Carnegie (Gary Oldman), samozvaný despotický vládce improvizovaného města zlodějů a zabijáků. Carnegieho adoptivní dceru Solara (Mila Kunis) Eli fascinuje z jiného důvodu: nabízí naději na život lepší, než jaký panuje v říši jejího otce. Ani pro jednoho z nich ale nebude snadné ho přesvědčit, aby se svých plánů vzdal. Není ochoten se před ničím – a před nikým – zastavit. Je nucen naplnit svůj osud a zachránit zmučené lidstvo.


O FILMU


Na tomhle příběhu se nám líbilo, že jde o akční dobrodružný film, který ale současně má co sdělit, co se týče odhodlání, poslání, obětování, přežití a lidské povahy,“ zamýšlí se Allen Hughes, který společně se svým bratrem Albertem režíroval snímek Kniha přežití. Jde o jejich pátý celovečerní film od chvíle, kdy ve svých dvaceti letech debutovali působivým a úspěšným dramatem Menace II Society.


Kniha přežití nás zavádí do děsivé budoucnosti – ať už do onoho stavu svět dospěl válkami, jadernou nebo přírodní katastrofou, nezáleží na tom. Zkáza je totální a to nám umožnilo spekulovat o tom, jak by svět vypadal a jak by lidé žili, kdyby byly veškeré vymoženosti moderní doby smazány ze světa a znovu jsme byli nuceni žít v primitivních podmínkách,“ přemítá Albert Hughes. „Určitě by vládlo v hojné míře bezpráví. Ale časem by se možná našlo pár odvážných jedinců, kteří by znovu nalezli smysl života a ujali se vůdčích pozic.


Eli je jedním z nich. V době, kdy se lidstvo dělí na lovce a kořist, se odvažuje žít svobodným životem a je oddaný pouze víře v to, co dělá, a odhodlání dovést své snažení do konce. Cena, kterou platí za to, že následuje své sny, je ale velice vysoká. Nemá možnost oddechu, nemá domov...takřka každý den se ocitá v nových nebezpečích a znovu bojuje proti silám, které by ho a s ním vše, co ještě z lidské společnosti zbývá, stáhly do nejhlubší propasti.


Na Denzela Washingtona udělal příběh takový dojem, že se poté, co byl osloven s nabídkou na hlavní roli, ujal filmu také jako producent. „Jde o zajímavou pouť,“ přiznává. „Eli má velice důležité poslání, o jehož naplnění se už velice dlouho snaží. Když se s ním setkáváme, blíží se konci, ale stále na něj čekají jedny z nejtěžších zkoušek.


ukazkaKým přesně Eli je – odkud pochází a o co usiluje – zůstává z větší části a naprosto záměrně tajemstvím. „Postava jako Eli, tajemný osamělý bojovník, je téměř mystická,“ popisuje Allen Hughes. „Víte, že toho má za sebou hodně, ale rozhodně bychom to neměli vše prozradit, a Denzel se velice pečlivě snažil spoustu věcí nenápadně naznačovat, aniž by přitom cokoliv vyzradil doslovně. Jedním z jeho nápadů bylo, že jako důkaz katastrofy, kterou přežil, by měl mít Eli na zádech jizvu po popálení. Denzel je velice dobrý ve vymýšlení podobných drobností, které podporují Eliovu tajemnost.


O TVŮRCÍCH


DENZEL WASHINGTON (Eli, produkce) je dvojnásobným držitelem Oscara a nominován byl na tuto prestižní cenu celkem pětkrát. Nerad opakuje podobné role a nevrací se ke svým úspěšným filmům. Neustále se snaží vyhledávat nové výzvy a jeho rozmanité filmové i divadelní portfolio to potvrzuje. Bavil a udivoval nás v rozmanité škále rolí, do kterých vždy jednoznačně vložil kus sebe sama – od Tripa, zahořklého uprchlého otroka ve filmu Glory, až po jihoafrického bojovníka za svobodu Stevena Bika ve Volání svobody; od Shakespearova Richarda III až po sukničkářského trumpetistu Bleeka Gilliama ve filmu Spikea Lee Mý lepší blues.


V současné době natáčí Washington s režisérem Tonym Scottem akční thriller Unstoppable, který by měl do kin přijít v roce 2010. Na jaře 2010 by se měl také objevit na Broadwayi v obnovené premiéře dramatu Augusta Wilsona Fences, oceněném Pulitzerovou cenou. Naposledy jsme ho měli možnost spatřit po boku Johna Travolty v remaku snímku Únos vlaku 1 2 3 v režii Tonyho Scotta.


GARY OLDMAN (Carnegie) má za sebou téměř dvacetiletou kariéru ve významných světových filmech. Známe ho jako Siria Blacka (strýc Harryho Pottera), komisaře Jima Gordona (Batmanův policejní partner), Drákulu, Beethovena, Lee Harveyho Oswalda, Joea Ortona, Sida Viciouse a také jako teroristu, který unesl Ait Force One s Harrisonem Fordem. Objevil se i ve filmech Luca Bessona Leon a Pátý element a také jako dr. Zachary Smith ve snímku Ztraceni ve vesmíru. V současné době ho můžeme v kinech vidět společně s Jimem Carreym ve filmu Roberta Zemeckise Vánoční koleda 3D, adaptaci klasické Dickensovy novely, v níž ztvárnil díky metodě performance capture hned několik rolí.


Oldman je obecně uznávaný jako jeden z nejlepších herců své generace a získal si věhlas po celém světě. V průběhu osmnácti let se objevil ve více úspěšných filmech než kdokoliv jiný a kromě toho byl navíc k vidění ve více než jednom filmu z desítky nejúspěšnějších filmů všech dob. 


ukazkaMILA KUNIS (Solara) se naposledy objevila v komedii Mikea Judge Extract, kde si zahrála společně s Jasonem Batemanem a Benem Affleckem. V roce 2008 byla k vidění v úspěšné komedii Judda Apatowa Kopačky v roli Rachel. Ve filmu dále hráli Jason Segel, Kirsten Bell a Jonah Hill. Zahrála si také v akčním thrilleru Max Payne s Markem Wahlbergem.


Kunis by se měla zanedlouho objevit v chystané celovečerní komedii Date Night s Rayem Liottou, Markem Ruffalo, Tinou Fey a Stevem Carrellem jako jedna z postav, které Fey s Carellem potkávají při svém nepovedeném rande. Stejně tak by se měla objevit v paranormálním dramatu Darrena Aronofskyho Black Swan s Natalie Portman v roli její rivalky Lilly. Oba filmy by měly mít premiéru v roce 2010.


BRATŘI HUGHESOVI (režie), dvojčata Allen a Albert, se významným způsobem zapsali do dějin zábavního průmyslu, když ve svých dvaceti letech napsali a režírovali snímek Menace II Society, pozoruhodný a realistický pohled na městský život, který měl premiéru na festivalu v Cannes v roce 1993 a vzbudil velký ohlas. S rozpočtem zhruba tři miliony dolarů se Hughesovým podařilo vzít příběh, který vymysleli ve čtrnácti letech, a proměnit ho v celovečerní film, který vydělal zhruba 30 milionů dolarů. Menace II Society byl celou řadu kritiků jmenován jedním z deseti nejlepších snímků toho roku a v roce 1994 obdržel na MTV Movie Awards cenu v kategorii Nejlepší film.


Bratři Hughesovi se narodili v Detroitu v Michiganu a s natáčením filmů začali už ve dvanácti letech. Jejich filmové vzdělání začalo na střední škole, kdy Allen navštěvoval hodiny televizní produkce. Zanedlouho natočili krátký film How to be a Burglar a lidé si jich začali všímat. Jejich další dílo, Uncensored Videos, odvysílala kabelová televize, čímž se dostali do povědomí většího množství diváků. Po střední škole začal Albert studium na filmové škole LACC. Díky svému dalšímu krátkému filmu Menace o vyloupení banky a dalšímu filmu The Drive By si dvojčata upevnila svou pozici inovativních tvůrců a upoutala pozornost producentů celovečerních filmů. Stále ale nebyli schopni nalézt ten pravý projekt, který by je uspokojoval, a proto svůj první celovečerní film Menace II Society natočili zcela nezávisle.


Jejich následný snímek Mrtví prezidenti, jehož scénář napsal úspěšný autor divadelních her Michael Henry Brown a ve kterém si zahráli Larenz Tate, Chris Tucker, Bokeem Woodbine, Seymour Cassel, Martin Sheen, Keith David a N'Bushe Wright, byl příběhem mladíka, kterému se po návratu z Vietnamu zcela rozpadne život. Film debutoval na Newyorském filmovém festivalu v roce 1995. Poté bratři natočili celovečerní dokumentární snímek American Pimp, portrét mužů, zodpovědných za provozování nejstaršího řemesla, který měl premiéru v roce 1999 na festivalu Sundance.
 V roce 2001 Hughesovi natočili snímek Z pekla, biografický film o Jacku Rozparovači, v němž si zahráli Johnny Depp a Heather Graham a jehož příběh se inspiroval vyšetřováním legendárního vraha a jeho údajného napojení na královskou rodinu.


Film Kniha přežití budete moci shlédnout v našich kinech již 11. 2. 2010


 

Zdroj: Falcon.cz 


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nemusim...asi bych trpela s predstavitelem role jeste vic
Obrázek uživatelky
profil
film me zaujal svoji myšlenkou - uchránit Bibli. Nemám ale ráda násilí a zde ho bylo poněkud hodně. Denzel Washington byl v roli úžasný.
Obrázek uživatelky
profil
Tak tenhle film bych opravdu ráda viděla, tenhle filmový žánr je mi blízký.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles