Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obkládání dlaždicemi krok za krokem

4. 10. 2011 | Rekonstrukce
Pustili jste se do rekonstrukce koupelny? Co všechno budete potřebovat pro obkládání koupelny dlaždicemi? A jak taková rekonstrukce probíhá? To vše a ještě více se dočtete v tomto článku. Ale teď již pěkně krok za krokem...

Nákupní seznam


•    podlahové dlaždice / obkládačky
•    soklové dlaždice
•    lepidlo na dlaždice
•    nivelační hmota
•    penetrace
•    spárovací hmoty
•    silikonu
•    křížové vložky do spár   
•    zubová stěrka
•    řezačka na dlaždice

nářadí•    zednická šňůra
•    vodováha
•    vyrovnávací lať
•    štípací kleště na dlaždice
•    gumové hladítko
•    gumová stěrka na spáry
•    lis na kartuše
•    vrtačka/míchačka

1. Příprava


Zkontrolujeme podklad. Ten musí být rovný, suchý, čistý a rozhodně ne zaprášený. Prkenné podlahy nebo dřevotřískové desky musí být při pokládce pevně přišroubovány k podkladu.

2. Vyrovnání nerovností a penetrace


Nerovnosti na stěně vyrovnejte stěrkovou hmotou pomocí zednického hladítka nebo lžíce. Každou plochu ošetřete penetračním neboli základním nátěrem. Ten na zeď nanášejte pomocí plochého a širokého štětce, případně válečku. Podlahu zase nejlépe vyrovnáte nivelační hmotou na podlahy. Úseky, na které bude dopadat stříkající voda, nebo jsou vystaveny nadměrné vlhkosti, byste měli ošetřit hloubkově izolačním základním nátěrem.

Na sádrokarton je obkládání snazší, ale i ten penetrujeme z důvodu sjednocení savosti a zbavení prachu. Starý obklad, či dlažbu, musíme samozřejmě nejdříve odstranit vysekáním a zamáznout jemnou maltou. Na podlahu v takovém případě použijeme jemný beton.

3. Řezání rovných hran


Nevyjdou-li vám dlaždičky přesně do tvaru místnosti (což se stává spíše sporadicky), budete je muset rozřezat. Precizní rovné hrany docílíte použitím řezačky na obklady a dlažbu. Dlaždička se shora nařízne a podél hrany se poté odlomí.

Tip odborníka:


Vždycky se vyskytne situace, kdy budete v dlaždičce potřebovat kulatý otvor, například na rozvody nebo elektrické zásuvky. Vyštípnout ho můžete snadno pomocí kleští na dlaždičky ve tvaru zobáku. Ještě lépe a rychleji to zvládnete vrtačkou s frézovacím nástavcem na otvory. S realizací těchto úprav ale neváhejte, naopak bych tímto krokem plánování začal.

4. Označení středu místnosti


kachličkaVyměřte si střed stěny. Pomocí vodováhy a dlouhé latě si tužkou na zdi vyznačte vodorovnou a svislou čárou začátek první řady. Obkládat budete shora a od středu stěny, aby v obou rozích zbylo místo na stejně široké pásky oříznutých kachliček.

Spárou nebo kachličkou uprostřed začněte podle toho, aby pásky kachliček v rozích nebyly menší než třetina dlaždice. Nejlépe to poznáte tak, když si zkušebně na zem položíte jednu řadu kachliček. Počítejte také se spárami širokými dva až tři milimetry! Pokud už máte na zemi dlažbu, která má stejný formát jako obkladačky, měly by vám spáry na stěně i na podlaze navazovat.

5. Lepidlo na dlaždice


Pomocí velké ozubené stěrky na zdi rovnoměrně naneste lepidlo na obklady tak, abyste nezakryli nakreslenou čáru. Velikost zubu stěrky je závislá na zadním profilu dlaždice – čím větší, tím větší ozubení. Nanáší se pouze plocha, kterou dokážeme do 10 minut obložit, aby vám lepidlo neztvrdlo. Při pokládání na dřevotřískové desky či podlahy s podlahovým vytápěním použijte elastické lepidlo pro vysoké namáhání.

6. Správná technika pokládání


Zatlačte dlaždice do lepidla lehkým krouživým pohybem. Mezi jednotlivé kachličky vkládejte obkladové kříže, abyste docílili pravidelné spáry. Poklepejte na každou dlaždici gumovou paličkou. Pozor – při přechodu do jiné místnosti je potřeba dodržovat dilatační spáru, asi stejně širokou jako spáry mezi dlaždicemi.

7. Roztírání spárovací hmoty


Po ploše obložené stěny pomocí gumové stěrky rozetřete spárovací hmotu. Obkladové křížky nemusíte vyndávat - zakryjete je pomocí spárovací hmoty. Obklad spárujte nejdříve 24 hodin po pokládce – lepidlo musí být „vytvrdlé“.

Spárovací hmotu, která zůstane na povrchu, po zavadnutí umyjte vlhkou obkladačskou houbou. Spárovací hmotu lze vymývat cca po 10 minutách, nesmí být ale ani tvrdá (nešla by umýt) ani příliš tekutá (vymyli bychom ji i z míst, kde ji potřebujeme).

8. Rohy a spoje


Diletační spáry, spáry v rozích, stejně jako napojení vany, umyvadla, sprchové vaničky a dalších pevně zabudovaných prvků, vyplňte sanitárním silikonem s přísadou proti plísni. Před tím si ale okraje obou spojů přelepte malířskou páskou. Silikon nanášejte z kartuše a uhlaďte prstem navlhčeným v čisticím prostředku. Lepicí pásku pak stáhněte šikmo dozadu od spáry.

Zdroj: OBI.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
věrko tak to klobouk dolu-já bych to nedělala
Obrázek uživatelky
profil
Obklady jsem zvládla sama, maželovi jsem svěřila pouze řezání dlaždic SmajlíkSmajlík
Miluji zednické práce Smajlík, práci se dřevem taky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsme obkládaly koupelnu a záchod a dělal mě to od sestry švagr,je profesionál a je to hned něco jiného než ty staré kachličky,ještě jsem měla v kuchyni pod linkou a jelikož jsem nechtěla nechat sekat staré kachličky v kuchyni,poradil mě bratr/šikovný kutil/že mě tam nalepí desku ABITIBI která na stěně vypadá jako nové kachličky a může to být i v koupelnách,takže bez nepořádku a je to rychlejší ,má všestranné využitíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
musí to robiť naozaj pedant...inak to nebude stáť zaveľa
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles