Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obouváme správně své děti?

16. 11. 2008 | Vývoj

České holinky? Tak ty už u nás neseženete. Stejně jako spoustu jiných i je zcela nahradilo levné a zcela nevhodné zboží z dovozu. Na první pohled je možná barevnější, levnější, ale bohužel pro vývoj dětské nohy nevhodné.

Boty nejsou prodyšné, takže se v nich dětská nožička snadno zapaří, nemají ani malý podpatek, který je důležitý pro správný vývoj klenby a v botě není dětská nožička pevná. A jejich nízká cena výhrou rozhodně není, protože se lámou a jejich životnost také nepatří k nejdelším.

Ale podle čeho tedy mají maminky vybírat boty pro děti? S tím nám poradí Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA).

Obouváme správně své děti?Můžete nám říci, co vlastně znamená poslední dobou tak oblíbená značka „žirafky?“

Ve stručnosti lze říci, že tato visačka s motivem žirafy a nápisem „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro Vaše dítě“ garantuje kvalitní a nezávadnou dětskou obuv.

V roce 1997 zavedla ČOKA dobrovolnou certifikaci dětské obuvi. Hlavní snahou bylo předejít leckdy trvalému poškození dětských nohou z nošení nevhodné obuvi. Kriteria ortopedické a hygienické nezávadnosti byly vypracovány předními odborníky a ve spolupráci s Českou ortopedickou společností.

Značka „žirafky“ nemusí nutné znamenat, že jde o český výrobek, ale znamená, že jde o obuv vyhovující všem zdravotním i hygienickým požadavkům.

Kdy a jak  se  nohy malého  dítěte nejvíce deformují?

Deformity nohou vznikají především nošením nepadnoucí obuvi - je buď příliš krátká, nebo příliš široká. Obzvlášť nebezpečné je nošení špičaté obuvi. Dalšími rizikovými faktory jsou přetěžování nohou nepřiměřeně dlouhou chůzí a stáním, nadměrná tělesná hmotnost, nedostatek pohybu a chůze naboso po tvrdých a rovných podlahách.

Noha malého dítěte roste v průměru 15 až 18 mm za rok, u starších dětí 8 až 12 mm. V podstatě to znamená, že čím menší dítě, tím víc velikostí bot ročně potřebuje. Růst nohy není plynulý, ale probíhá ve skocích. Proto mohou některé děti vyrůst ze svých bot již za 2 až 3 měsíce.

Kosti malého dítěte jsou dlouho chrupavčité, tudíž měkké a schopné se rychle deformovat. Dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti a tlaku. Proto jsou děti ohroženy tím,  že budou nosit příliš krátkou, nebo jinak nepadnoucí obuv.

Jak  poznáme dobrou, zdravotně nezávadnou obuv?

Obouváme správně své děti?Nejdůležitější zásady

Vybírejte dětem obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů (useň, textil), jež jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se anatomickému tvaru nohy. Jiné oblíbené materiály (poromery, koženky nebo plasty) jsou neprodyšné a nejsou schopné přizpůsobit se během nošení tvaru nohy.

Dětské nohy se poměrně hodně potí. Proto musí být každá obuv ve vnitřní části vybavena stélkou nebo vložkou ze savého materiálu.

Noha v obuvi musí být dokonale fixována. Nesmí docházet k bočním pohybům paty. Proto každá dětská obuv musí mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek, (vnitřní dílec v patní části obuvi).

Dobrou fixaci nohy v obuvi zajišťuje rovněž vhodný střih. Obuvi mokasinového nebo lodičkového střihu se proto raději vyhněte a pro nejmenší děti kupujte obuv výhradně kotníčkovou.

V místě, kde se noha při chůzi ohýbá, musí být obuv co nejohebnější. Zvláště malé děti se v tuhé nepoddajné obuvi rychleji unaví a noha se snadněji deformuje. Doporučujeme již při nákupu vyzkoušet, jaký odpor klade bota při ohybu špičky směrem k nártu.

Nohy jsou ohrožovány i neustálými tvrdými dopady na beton, asfalt, dlažbu – to se časem může projevit jejich poškozením. Prevencí je podešev s dobrými tlumícími vlastnostmi, pěnové vkládací vložky a anatomicky tvarované stélky z pružných materiálů.

Podpatky u dětské obuvi musí být co nejnižší a nejširší. Vysoké štíhlé podpatky se nehodí.

Často opomíjenou vlastností obuvi je její hmotnost. Ta by měla být co nejmenší.

Náklady na výrobu kvalitní dětské obuvi jsou téměř stejné jako na obuv pro dospělé. Kvalitní dětské boty tedy nejsou a nemohou být levné!

Obouváme správně své děti?Můžete nám ještě  poradit, jak mají rodiče správně nakupovat obuv pro své děti?

Zásadně doporučuji nakupovat obuv pro děti ve specializovaném obchodě. Při každém nakupování obuvi žádejte přeměření velikosti obou nohou dítěte (vyhněte se nakupování „od oka“). Obuv musí dobře padnout jak do délky, tak do šířky. Bota musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší než noha. Tento prostor částečně slouží jako rezerva pro volný ohyb prstů při chůzi a částečně jako rezerva pro růst.

Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Štíhlá noha v široké botě klouže a naopak úzká bota omezuje v noze krevní oběh. Šířka obuvi české výroby bývá na obuvi označena velkými písmeny: E pro velmi štíhlé nohy, F pro štíhlé typy, G pro středně široké a písmenem H jsou označeny široké typy obuvi. Rozměry nohou měříme ve stoje a vždy se měří obě nohy.

Každou obuv dítěti přezkoušejte obutím. Je bezpodmínečně nutné, aby dítě obuv před zakoupením řádně vyzkoušelo. Pokud botu obujete bez přeměření a budete zkoušet jen hmatem, může se stát, že dítě reflexně prsty pokrčí a vy koupíte botu krátkou.

Doporučujeme obuv nakupovat v odpoledních hodinách, kdy je  noha nejširší. Je vhodné, aby dítě vyzkoušelo celý pár obuvi a aby se v nové obuvi prošlo po prodejně. Sledujeme přitom, zda obuv neklouže z paty. Zásadně neprosazujeme heslo: „To se časem poddá“ a spíše se řiďme pravidlem: „To, co sedí při zkoušení, to bude sedět i při nošení“.

Jak  nejvhodněji obouvat dítě a jak můžeme pečovat o nohy, aby se zdravě vyvíjely?

S péčí o nohu je nutno začít hned po narození dítěte. Již úzké a těsné punčošky mohou způsobit deformity. Dítěti nebráníme v chůzi po přírodních materiálech, jako je písek, tráva, lesní půda apod. Rovněž doma může dítě běhat bosky po koberci, ale ne po dlažbě nebo plovoucí podlaze.

Dětská noha roste, obuv nikoliv. Kontrolujte pravidelně, zda dítě z obuvi nevyrostlo a novou obuv kupujte včas, když je to zapotřebí.

Dbejte na to, aby děti nosily obuv podle účelu, ke kterému byla vyrobena. Sportovní gumová obuv nebo sněhule se k dlouhodobému nošení nehodí.

Nekupujte obuv na dětských burzách a nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích.  

Čím levnější obuv byla dětem koupena, tím častěji se její stav musí kontrolovat. Prohlížením obuvi poměrně snadno zjistíme první příznaky deformací.

Nepodceňujme přezouvání. Na přezouvání doporučujeme sandálovou obuv s tvarovanou stélkou.

Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí – včasné a správné střihání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.Mějte vždy na paměti, že obuv není jen módním doplňkem oblečení Vašeho dítěte, ale slouží hlavně jako podpůrný a stabilizující element zdravého vývoje nejen jeho nohou, ale i celého pohybového aparátu!


Zdroj: SOS

Foto: Bata

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Cena (nejen) dětských bot versus kvalita je dost velký nepoměr. Výrobci ví, že ty botky pro dítko prostě koupit musíte, nic jiného vám nezbyde, proto jsou ceny jaké jsou. Je to hnus a nejen s botami - vše na děti je drahé, protože prodejci ví, že je to potřebné a nenahraditelné zboží.
Obrázek uživatelky
profil
se nedá svítit. Kvalitní botičky jsou kvalitní botičky, tak hold obcházíme babičky s prasátkem. Fakt. Ještěže máme taky obšě prababičky, většinou si nechají vysvětlit, že je to fakt důležité.
Taky když jsem to počítala, tak nám měsíčně na nákup zbude asi 6000 kč - na jídlo, oblečení, drogerku, ale vždycky to nějak jde.

To v létě jsem koupila jedny kvalitní plné botičky a sandálky byly od vietnamců, protože v nich za to léto byl mrňous tak dvakrát. Lítali jsme oba bosý po trávníku. To je nejlepší.

A boty z žirafkou? To bude asi všude stejný. V Ostravě taky malý velikosti bez objednání nejsou. Tak hold nejdu kupovat botičky až na poslední chvíli. Většinou to vyřeším tak, že koupím dvě čísla za sebou (ještěže máme ty babičky).

Mno a cena - vzhledem k těm testům, kterými musí botičky projít, a že se na ně nesmí používat žádné nekvalitní materiály mi ceny přijde přiměřená.
Obrázek uživatelky
profil
Sehnat boticky s Zirafkou je opravdu dost velky problem!!! A kdyz uz je sezenu, nemaji velikost, kdy objednani muze trvat i mesic. Nezijeme na nejakem malem meste, takze me ona situace kazde 2-3 mesice zarazi. A co jsou podle vas specializovane obchody? Materinky apod., kde se sehnaji boticky do vel. 17?! Je to opravdu temer nadlidsky vykon sehnat boticky, ktere by byly zdravotne nezavadne a o cenach nemluvim - kazda mama chce pro svyho drobecka to nejlepsi, ale kupovat ob mesic botky za 599,-Kc...to je dost snad pro kazdou rodinu!!!
Obrázek uživatelky
profil
Zdravín vás všechny . Jsem babička 16 měsíčního vnoučka . Kupovat botičky a papuče pro takové děťátko je opravdu trest. Potřebovali jsme 23 velikost ,měli větší menší a to jsme prošli několik obchodů s botama ,ale i obchodů speciálně s dětskýma botama.Ale co, však jsme ze Zlína města bot / teda bejvávalo / což mi rve srdce.O ceně těchto malých botiček ani nemluvím.Já si pořídim celkem slušné boty za stejné peníze neli míň.Cena 870,- 791,- 799,- podzimní zimní, letní ,tenisky 590,-papuče do bytu, máme chladněji 390,- bože můj kam chodí na ty ceny . a co mladí jde na to mají vzít, pokud nekradou a nepomáhají jim rodiče _-? Tak kupují na tržnicích u vitnamců , a tak tedy k tomu vašemu článku , všichni ví co děti a jejich nožky potřebují a pro další vývoj ,ale neni peněz, měla by se zamyslet zdravotní pojišťovna a brát zdraví lidí od mala a ušetří peníze pro dospěláky , různé operace nohou , kloubů atd. Ale nad tím se nikdo nepozastavuje. Tak zdravým nohám ZDAR.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles