Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odpolední spánek malých dětí

17. 10. 2011 | Vývoj
Právě jste svého mrňouse nakrmili skvělým obědem, klíží se mu víčka, hlavička mu téměř klesá do talíře... Paráda, teď ho jen položit do postýlky a bude spinkat jako miminko. Jenže! Jakmile prcek zpozoruje, co na něj chystáte, zázračně se probere a udělá takřka cokoliv, aby nemusel spinkat!

Takže nejprve – děti do tří let odpolední spánek potřebují. Proč? Během spánku nejen načerpají nové síly, ale je důležitý také pro jejich celkový vývoj – tělesný i duševní. To ovšem neznamená, že musí padnout do postýlky úderem dvanácté. Každé dítě má svůj čas a není podstatné, jestli usne v jedenáct, nebo o půl třetí. Také délka spánku je individuální – zatímco některé maminky získají sotva dvacet minut kýženého volna (alespoň na ten nejnutnější úklid), jiné mají k dispozici i tři hodinky! Samozřejmě některé děti jsou přirození spavci a nebudete s nimi mít při odpoledním spánku žádné starosti, ale jiné vás s usínáním pořádně potrápí!

Co tedy udělat, aby si vaše dítko odpoledne přece jen zdřímlo?

Samozřejmě základem je pravidelnost – pokud jeden den odpolední spánek vyžadujete a druhý den ne, dítě bude zmatené. Nejlépe se usíná s plným bříškem, pokud tedy ne ihned po obědě, můžete dítěti nabídnout například trochu mlíčka nebo lehkou svačinku. Pak převlečte děťátko do pyžamka a připravte mu klidné prostředí – tichou hudbu, přítmí, plyšáčka do náruče... Není příliš vhodné nechat dítě spinkat venku. Miminko sice snadno „udrncáte“ v kočárku, ale starší dítko už bude pokukovat kolem, případně vylézat. Navíc v létě a přes poledne by malé děti vůbec neměly pobývat venku, zatímco v zimě při uspávání pro změnu potrápíte sami sebe. Nicméně pokud to tak vám i vašemu dítěti vyhovuje, není třeba nic měnit, důležité je přece to, aby si dítě v klidu odpočinulo.

Co můžete zkusit, pokud váš potomek patří mezi nespavce?

Zabrat mohou bylinkové polštářky plněné meduňkou nebo heřmánkem – ověřte si však, jestli mohou být použity pro dítě daného věku. Některé děti ukonejší speciální baby relaxion hudba, případně klidné zvuky přírody jako tekoucí voda, šum lesa, zpěv velryb... Miminka i batolata může na spánek příjemně naladit také jemná masáž olejíčkem před spánkem.

Dítě pláče a přes všechnu vaši snahu neusíná ani po několikadenním snažení? Pak jej alespoň mějte k tomu, aby zklidnilo, například si prohlíželo knížku, poslouchalo pohádku nebo tiše hrálo s medvídkem. A po týdnu můžete spinkání vyzkoušet znovu. Do tří let odpolední klid jednoduše musí mít. Starší děti už se mohou v potřebě odpoledního spánku lišit, i když i ty by měly po obědě zvolnit tempo.

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pokud je dítě nespavec nepomůže nic, hlavně u starších dětí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles