8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Odpolední spánek malých dětí

17. 10. 2011 | Vývoj
Právě jste svého mrňouse nakrmili skvělým obědem, klíží se mu víčka, hlavička mu téměř klesá do talíře... Paráda, teď ho jen položit do postýlky a bude spinkat jako miminko. Jenže! Jakmile prcek zpozoruje, co na něj chystáte, zázračně se probere a udělá takřka cokoliv, aby nemusel spinkat!

Takže nejprve – děti do tří let odpolední spánek potřebují. Proč? Během spánku nejen načerpají nové síly, ale je důležitý také pro jejich celkový vývoj – tělesný i duševní. To ovšem neznamená, že musí padnout do postýlky úderem dvanácté. Každé dítě má svůj čas a není podstatné, jestli usne v jedenáct, nebo o půl třetí. Také délka spánku je individuální – zatímco některé maminky získají sotva dvacet minut kýženého volna (alespoň na ten nejnutnější úklid), jiné mají k dispozici i tři hodinky! Samozřejmě některé děti jsou přirození spavci a nebudete s nimi mít při odpoledním spánku žádné starosti, ale jiné vás s usínáním pořádně potrápí!

Co tedy udělat, aby si vaše dítko odpoledne přece jen zdřímlo?

Samozřejmě základem je pravidelnost – pokud jeden den odpolední spánek vyžadujete a druhý den ne, dítě bude zmatené. Nejlépe se usíná s plným bříškem, pokud tedy ne ihned po obědě, můžete dítěti nabídnout například trochu mlíčka nebo lehkou svačinku. Pak převlečte děťátko do pyžamka a připravte mu klidné prostředí – tichou hudbu, přítmí, plyšáčka do náruče... Není příliš vhodné nechat dítě spinkat venku. Miminko sice snadno „udrncáte“ v kočárku, ale starší dítko už bude pokukovat kolem, případně vylézat. Navíc v létě a přes poledne by malé děti vůbec neměly pobývat venku, zatímco v zimě při uspávání pro změnu potrápíte sami sebe. Nicméně pokud to tak vám i vašemu dítěti vyhovuje, není třeba nic měnit, důležité je přece to, aby si dítě v klidu odpočinulo.

Co můžete zkusit, pokud váš potomek patří mezi nespavce?

Zabrat mohou bylinkové polštářky plněné meduňkou nebo heřmánkem – ověřte si však, jestli mohou být použity pro dítě daného věku. Některé děti ukonejší speciální baby relaxion hudba, případně klidné zvuky přírody jako tekoucí voda, šum lesa, zpěv velryb... Miminka i batolata může na spánek příjemně naladit také jemná masáž olejíčkem před spánkem.

Dítě pláče a přes všechnu vaši snahu neusíná ani po několikadenním snažení? Pak jej alespoň mějte k tomu, aby zklidnilo, například si prohlíželo knížku, poslouchalo pohádku nebo tiše hrálo s medvídkem. A po týdnu můžete spinkání vyzkoušet znovu. Do tří let odpolední klid jednoduše musí mít. Starší děti už se mohou v potřebě odpoledního spánku lišit, i když i ty by měly po obědě zvolnit tempo.

Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje starší dcera (v únoru jí bude 5) nespí přes den od necelého druhého roku. Vůbec nemá potřebu, ve školce usne tak jednou za tři měsíce. Už jsme si všichni zvykli. Doma se snažím, aby alespoň po obědě odpočívala s knížkou nebo u malování, ale je prostě taková a nemám pocit, že bych jí nějak ublížila tím, že jsem ji nedávala po obědě spát.
Obrázek uživatelky
profil
moje dcerka 3 3/4 let by zase po o.spala a spala a večer nic,i ve školce si stěžuje že musí vstávat a učitelky že je protivná
Obrázek uživatelky
profil
já jak můžu tak jdu aspoň na chvilku klimbnout.Když byly holky malé,spala jsem dřív než ony.
Obrázek uživatelky
profil
Malá nespí po obědě už snad od 3 let. Ve školce si sice lehne ale nezabere a nezabere. Některé učitelky ji nechají si kreslit, protože ví, že to nemá cenu ji převlkat do pyžama. Usíná tak kolem deváté. To my jsme víc unavení jak ona SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děcka jsou (ty velký byly) taky akční, věčně rozbitý kolena nebo hlava a tak,...ale na to spaní jsou fakt ujetí... Smajlík
Se mě vždycky ptaly holky, jestli jim nevařím odvar z makovic...
Ale to bude v rodině, můj taťka má 65 a po obědě chodí spát, teď , co je v důchodu...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles