Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ovládněte svůj čas i život

15. 04. 2021 | Knižní tipy
Název: Ovládněte svůj čas i život
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 2020
Rozměry: 125 x 200 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Počet stran: 152
Cena: 249 Kč

Čas je nejcennější věcí, kterou máme. Tato kniha je plná užitečných rad a tipů, jak lépe využívat svůj čas. Čas nemusí ovládat váš život, ale vy se můžete naučit ovládat svůj čas a potenciál, efektivně zvládat všechny úkoly a povinnosti, být vysoce produktivní, zbavit se stresu a převzít kontrolu nad svým životem. Umožní vám vykonat více práce a zároveň i získat více volného času. Věnujte svůj čas nejen čtení této knihy, ale hlavně začněte na sobě pracovat a vneste uvedené rady a tipy do svého života. Každý z nás má ohromné schopnosti a možnosti být produktivní a úspěšný. Nastal čas žít. Začněte žít a užívat si života.


Ukázka z knihy Ovládněte svůj čas i život:


Ovládněte svůj čas i život

Zloději ČASU


                            Jsou zloději, které zákon netrestá,
             třebaže kradou člověku to nejcennější: čas.

                                                  Napoleon Bonaparte


Náš čas je nejcennější komodita, kterou máme. Jeho plýtváním se připravujeme o radost, pocit spokojenosti a naplnění. Je pravdou, že život je sám o sobě „časožroutský“ ze své podstaty. Občas čas ujídá pomaleji, obvykle když nás něco nebaví nebo nenaplňuje, občas však pádí jak splašená kobyla a máme pocit, že jeden den vydá za týden... To, když je plný událostí a situací, které vyvolávají spokojenost a pocity štěstí.

Ale věnovat se budeme všem rušivým vlivům, které náš život pohlcují a říká se jim zloději času či „časožrouti“. Velmi často jsou příčinou, že se nemůžeme propracovat k podstatným věcem nebo nejsme schopni se soustředit a dokončit rozdělaný úkol. Nestíháme a přináší nám to výčitky svědomí a další negativní pocity. Zloději času však souvisí s naším přístupem, proaktivitou a důsledností. O čas nás mohou okrádat osoby, určité situace a různá moderní „lákadla“, ale s největší pravděpodobností jsme to my sami a naše neschopnost se plně soustředit.

Zkuste se opakovaně sami sebe ptát: Proč dělám právě tohle, co dělám? Neměl bych se věnovat svojí práci? Pokud nevíte, zamyslete se sami nad sebou. Pokud máte jasno, super! Jste na dobré cestě!

Technické vymoženosti a digitalizace nám na jednu stranu zjednodušují život a umožňují rychlou výměnu informací, na druhou stranu nám zasahují do našich životů. Komunikační technologie jsou destruktivní záležitostí, jsme k dosažení non-stop 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Paradoxem je, že to, co nám mělo pomoci být efektivnější a produktivnější, nás teď o čas a pozornost okrádá. Čím více trávíme času s moderními lákadly a on‑line připojeni, tím méně důležitých úkolů dokážeme splnit. To vše má negativní dopad na náš čas, na náš život. A právě rozvoj internetu a sociálních sítí, které jsou dnes běžně dostupné všem generacím, mají obrovský vliv na prokrastinaci. Také schopnost ovládat současnou vyspělou techniku se stalo normou a předpokladem pro život v dnešní společnosti. Množství technologií, které musíme zvládat, vede k pracovnímu, informačnímu a sociálnímu přetížení.

Neztrácejte čas zbytečnostmi a moderními lákadly, protože zaberou spoustu času a neplyne z nich téměř žádný užitek. Máte‑li pocit, že vám něco „žere“ čas, který byste mohli věnovat důležitějším činnostem, za každou cenu se toho vyvarujte. Čas nám pohlcuje neustále se hrnoucí proud zpráv a nových informacích. Sledování televize patří k největším zlodějům našeho času. Průměrně totiž strávíme u televize 3,5 hodiny denně! Za tuto dobu bychom stihli jistě velkou spoustu smysluplnějších věcí.

K dalším zlodějům času patří surfování na internetu, chatování, záliba v počítačových hrách, sledování videí na YouTube, dlouhé telefonické hovory „o ničem“. Spoustu času trávíme na sociálních sítích, mnozí lidé hned 106 po probuzení procházejí po probuzení procházejí jako posedlí všechna oznámení v chytrém mobilním telefonu. Z výzkumů vyplývá, že každé vyrušení vede ke ztrátě koncentrace a trvá 10–15 minut, než svoji pozornost zase přesuneme k práci. Pokud se to stane několikrát do hodiny, pak je jasné, že toho moc neuděláme, a pokud přece, nedokážeme se plně soustředit a nepůjde nám práce od ruky. Teď trochu statistiky. Člověk v průměru surfuje po internetu 2 hodiny denně. Ti, co jej potřebují k práci i čtyřikrát tolik! Uživatelé sociálních sítí zkontrolují, co je nového i 36krát denně. Britská společnost Reboot Online Marketing, provedla testování 900 zaměstnanců, aby zjistila, že tito pracovníci stráví průměrně v pracovních době 37 minut na mobilním zařízení. Náš mozek nikdy nemusel vstřebat tolik informací, lidských příběhů a pocitů. Jen za pár minut na Facebooku se vystavíme více zážitkům než naši předkové za celý měsíc. I když to třeba necítíme přímo, naše hlava je v jednom kole a mysl přetížená.

K tomu velmi často děláme vše, abychom se vyhnuli práci – chodíme bezcílně po pracovišti, opakovaně uklízíme, jíme či lépe řečeno mlsáme, i když nemáme hlad. Čas, který na pracovišti promrháme, každá minuta, kterou ztratíte klábosením s kolegy, nám bude chybět k tomu, abychom splnili úkol, který splnit musíme. Buď budeme muset zůstat v práci déle, nebo si práci vezmeme s sebou domů a uděláme ji večer. Tím, že pracovní dobu nevyužíváme efektivně a neděláme to, co bychom měli, vytváříme zbytečný stres, výčitky a ve finále okrádáme sani sebe o volný čas a členy rodiny a přátele o čas strávený společně. Máte‑li pocit, že vám něco ubírá čas, který byste mohli věnovat důležitějším činnostem, za každou cenu se toho vyvarujte.


Tuto knihu Ovládněte svůj čas i život zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros media a na stránkách autorky Jarmily Mandžukové.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ovládněte svůj čas i život:

Ovládněte svůj čas i život
Ovládněte svůj čas i život
Ovládněte svůj čas i život
Ovládněte svůj čas i život
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !