Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o zoubky kojenců a batolat

4. 08. 2008 | Vývoj

Péče o zoubky našeho dítěte začíná již v období maminčina těhotenství. Zdravá výživa maminky je důležitou podmínkou vývoje zdravých zoubků dítěte. Těhotná žena by neměla jíst velké množství sladkostí, v její stravě by měl být dostatek vápníku (mléka a mléčných výrobků), masa, celozrnného chleba, luštěnin.


Miminku se zoubky začnou prořezávat kolem šestého měsíce věku, nejčastěji dolní a následně horní řezáky. Stoličky se obyčejně objevují po prvním roce života. Jejich prořezávání může být spojeno s podrážděností, zvýšeným sliněním, horečkou a nechutenstvím nebo průjmem. Samozřejmostí by mělo být, že obtíže konzultujeme s obvodním lékařem, protože mohou mít i jiný původ.


Péče o zoubky kojenců a batolat

Prevence

Součástí prevence zubního kazu je omezení sladkostí ve stravě. Mezi jednotlivými chody omezíme konzumaci bonbonů, čokolády, sladkých nápojů a obyčejných sušenek! Nebezpečí pro zuby představují zejména kojenecké láhve se sladkým čajem, nebo i ovocnou šťávou, ze kterých dítě celý den (nebo i celou noc) popíjí. Mohou vést dokonce ke vzniku tzv. „shnilých zoubků“, kdy místo horních řezáků jsou jenom hnědé pahýly.


Podávání fluoru

Fluor je minerálem, který se spolu s vápníkem podílí na zpevnění zoubků a kostí. Zvyšuje odolnost skloviny a působí proti vzniku zubního kazu. S jeho podáváním bychom měli začít po půl roce života. Potřeba záleží na způsobu stravování.


Podávání fluoru kojencům

U plně kojených dětí je přijatý obsah fluoru velmi nízký. Obecně lze říci, že když kojenec nedostane fluor v žádném potravinovém zdroji, měl by denně užít 1 tabletu Natrium fluoratum. V každém případě je nutné poradit se se svým dětským lékařem.


Péče o zoubky kojenců a batolat

Podávání fluoru batolatům

Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis a jejich podávání batolatům doporučuje i odborná pediatrická společnost. V každém případě se opět poradíme s pediatrem. Tabletám se můžeme vyhnout denním podáváním 500 ml mléka Sunar complex, které pokryje denní potřebu fluoru dítěte! Volíme jen jednu formu pro fluorizaci – fluorizovanou mléčnou výživu nebo fluorizovanou sůl. Pozor, v některých lokalitách je fluor přítomen i v upravované pitné vodě.


Péče o zoubky kojence a batolete

Kolem 8-9. měsíce začneme naše miminko pomalu zvykat na pravidelné čištění zoubků. Předpokladem je úplné prořezání prvních a druhých řezáků. Navlhčeným čtverečkem gázy otíráme každý večer povrch zoubků. Když se objeví stoličky (obyčejně po roce), postupně přidáme i zubní kartáček.


Po roce se již péče o zoubky stává součástí denního režimu. Když se objeví stoličky, začneme dítěti čistit zoubky dětským kartáčkem. Asi po roce a půl by si již náš miláček měl pod naším vedením 2x denně čistit zoubky sám – ráno po snídani a večer po večeři. K čištění bychom měli užívat dětskou fluoridovou zubní pastu pro nejmenší děti. Jestli to dítě akceptuje, po večerním mytí zoubků mu nabízíme jen neslazené tekutiny a žádné jídlo. Čím dříve se to naučí, tím lépe.


MUDr.Natália SZITÁNYI



Zdroj: www.sunar.cz

Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nase doktorka rikala, ze podle nejnovejsich studii se doporucuje podavat fluor v tabletach detem nejdrive od 2 let...my cistime trosickou pasty kartackem, zatim jednou denne (vecer, je nam 15 m), ale je to boj nervu...maleho to nebavi..
Obrázek uživatelky
profil
meme uz tri zouky,ale doktorka o zadnych tabletach nic nerikala,stale kojime...kartacek mame taky,ale zatim je to spis jen zabava,aby si maly zvyklSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
nám doktorka tablety předepsala sama od sebe když bylo malýmu 6 měsíců, ale já jsem mu je začala dávat až když nám vylezl první zub
Obrázek uživatelky
profil
pokryje denní dávku fluoru u dětí? dobře, že to vím! Už bych běžela pro ty tabletky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles