8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plánujete koupání nebo cyklovýlet? Šperky raději odložte

11. 08. 2023 | Trendy
Slunce, pláž, prosolené vlasy a dny plné aktivit, odpočinku a dobrého jídla. Léto je obdobím, kdy si většina lidí s chutí dopřává dovolenou s porcí nezapomenutelných zážitků. Ať už se těšíte na báječné dny u moře, výlety do hor, nebo na aktivní dovolenou na skalách, jedno je jisté – vaše oblíbené šperky budou pravděpodobně cestovat s vámi. A proto je důležité vědět, jak o ně v tomto ročním období pečovat a jak se vyhnout možným nástrahám, které by mohly jejich krásu ohrozit.

Celková péče o šperky v létě


Léto. Období studené zmrzliny, horkých slunečních paprsků, táboráků a moře. Zároveň také zvýšeného pocení, hrubého písku, slané vody, silného UV záření či fyzické námahy. Ani jedno z toho bohužel vaše šperky neocení. Z toho důvodu je zvláště důležité v období prázdnin šperky pravidelně čistit a ukládat na chladném a suchém místě. Většina z nás se na léto těší a nad tím, jak moc v tomto období namáháme naše oblíbené šperky, příliš nepřemýšlíme. Přitom pobyt na ostrém slunci nebo ve vlhkém prostředí bazénů či u moře jim vůbec nesvědčí. Na co si dát tedy pozor při pobytu u moře, na horách nebo při aktivní dovolené?

Léto u moře: Krásu šperků ohrožuje písek a slaná voda


Plánujete koupání nebo cyklovýlet? Šperky raději odložteSe slanou mořskou vodou a horkým jemným pískem si mnozí z nás spojují ty nejlepší letní zážitky. Pro naše šperky to však může být zcela jiný příběh. Pokud plánujete celodenní pobyt na pláži, nezapomeňte své šperky odložit. Slaná voda, abrazivní písek a intenzivní sluneční paprsky mohou totiž na povrchu šperků způsobit škody. Písek, který má schopnost dostat se do každého záhybu oděvu i lidského těla, totiž může jemný povrch šperku snadno poškrábat. Mořské soli pak mohou způsobovat korozi. Pokud však své šperky nechcete za žádnou cenu odložit, po návratu z pláže je alespoň pečlivě opláchněte čistou vodou a jemně osušte.


Pobyt v horách: pozor na vyšší UV záření a změny teplot


Řada lidí dá během letních prázdnin před pobytem u moře přednost aktivnímu odpočinku na horách. Pokud se řadíte mezi ně, mějte na paměti, že ve vyšších nadmořských výškách (a tím není myšlen výšlap na Říp) dochází k rychlým změnám teplot a zvyšuje se také intenzita UV záření. To je kombinace, za kterou vám šperky příliš nepoděkují. Kombinace chladu a tepla může způsobit, že kovy a kameny ve špercích se budou přirozeně smršťovat a rozpínat. To může ve výsledku vést k poškození nebo dokonce ke ztrátě kamene. Zvýšené UV záření může také způsobit vyblednutí barev a ztrátu lesku. Doporučuje se tedy v těchto podmínkách nosit šperky jen minimálně a v případě pobytu ve vyšších nadmořských výškách je raději uložit do obalu.  

Aktivní dovolená: pot šperkům nesvědčí


Při jakékoliv fyzické aktivitě, jako je cyklistika, lezení po skalách nebo třeba běhání, je nejlepší šperky úplně odložit. Nejen, že pro vás mohou představovat bezpečnostní riziko, ale mohou se také poškodit. Pot a jiné tělní tekutiny, které se při fyzické námaze produkují ve zvýšené míře, mohou reagovat s kovy ve špercích a způsobit změnu barvy nebo korozní skvrny. Navíc, aktivní pohyb zvyšuje riziko, že se šperk někde zachytí a strhne, případně poškrábe. Pokud si však neumíte aktivní dovolenou bez svých oblíbených kousků představit, přibalte si s sebou také jemný hadřík a šperkovnici, kam vždy po náročném dni pečlivě očištěný šperk uložíte.


Zdroj, foto: USHI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !