8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plody podzimu

11. 10. 2011 | Zahrádka
Léto skončilo a přišel podzim. To letošní bylo značně uplakané, s  prudkými výkyvy teplot a srážkami. V těchto dnech se skoro nechce věřit, že vládu už nastolil podzim, teplé a slunečné dny vítají také zahrádkáři a ti, co si nestihli vybrat volno nebo dovolenou v letních měsících. A i když horké dny nadobro skončily, dostavují se dny, kdy sluníčko svítí na šmolkově modré obloze a zahřeje nás, přichází "babí léto".

Na podzim mívají někteří z nás smutnou a tesklivou náladu, možná to i souvisí s blížícím se svátkem Památky zesnulých a také Halloweenu. V přírodě si stromy a keře oblékají na sebe ten nejbarevnější a nejpestřejší šat z celého roku, obdivujeme pestrobarevná nádherná zákoutí v parcích, lesích i na zahradách, slunce už nemá tak velkou sílu jako v letních měsících, a přesto nás svými paprsky zahřeje.

V těchto dnech zahrádkáři sklízejí plody své práce, dozrává zelenina i ovoce, především jablka a hrušky, které nás už z dálky lákají svou paletou plnou kouzelných barev. Čerstvě utržené, svěží a chutné ovoce ze zahrádky se nemůže rovnat žádnému ovoci ze super a hypermarketů.

Jablka můžeme jíst po celý rok, některé druhy jablek uskladňujeme na zimu. Jablíčka jsou velmi zdravá, obsahují mimo pektinů i celulózu;  tato látka je velmi účinná při boji s mnohými nemocemi jako je cukrovka, revmatismus a ledvinové choroby. Jablka působí i močopudně.  Obsahují mimo vitamínu C i mangan a jód. Takové druhy sklízíme ještě dříve, než jsou úplně zralá. A jak poznáme, které jablíčko je už připravené ke sklizni? Je to jednoduché: pokud jím jemně pootočíme nebo zakroutíme a stopka se sama oddělí, jablíčko nám pak samo lehce vklouzne do dlaně. Tak poznáme, že už nastal ten správný čas pro sklizeň. Pokud chcete opravdu důsledně využít všechny živiny, které jsou uloženy přímo pod slupkou, jablka neloupejte, stačí je důkladně omýt.

Mnoho jablíček bývá i popadaných na zemi,  a ta se musí pečlivě vysbírat. Nezapomeňte, že padaná jablka by se měla sbírat ze zahrady denně, protože často bývají červivá a kdybychom je na zemi nechali příliš dlouho, larvy by měly dost času se zavrtat v půdě.
Ovšem i ten, kdo zahrádku nemá, může při podzimních vycházkách sbírat a zužitkovat dary a těšit se z plodů podzimu; nejrůznější bobule, barevné lístky, kaštany, bukvice a šípky,  můžeme si vyrobit i vlastní dekoraci nebo věnečky z trnek, jeřabin a jiných přírodních materiálů. Já jsem si například vyrobila šípkový stromeček...:-)) Můžete třeba i nazdobit truhlíky na okno, návody a inspirace pro ty méně manuálně zručné - jako jsem třeba já - najdete dnes pohodlně na internetu, a dokonce i zde, na stránkách Chytré ženy, v části Rodina - Vyrob si sama.

Možná při tom tvoření a následné radosti z vlastní dekorace nebo ozdoby do bytu vás smutná a pochmurná nálada úplně přejde. Přeji vám krásný a ničím nepokažený podzimní čas, a při procházkách přírodou mi určitě dáte za pravdu, že žádné jiné období roku není tak nádherně barevné jako právě podzim...

Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc vám všem děkuji!
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Podzim je opravdu krásný. Povedené fotografie Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
opravdu nádherný článekSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané a krásné fotečky....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
podzim má nepřekonatelnou paletu barevSmajlík

taky mám moc ráda podzim Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles